Asociatyvi nuotrauka.

Sveikata

Ką verta žinoti apie radiologinius tyrimus?

Radiologiniai tyrimai – svarbi ligų diagnostikos dalis. Visgi dalis žmonių jų baiminasi. Kodėl? Nes galvoja, kad tokie tyrimai gali būti kenksmingi sveikatai. Kai kurie dėl šios priežasties jų atsisako netgi sirgdami. Apie tai, kuo svarbūs radiologiniai tyrimai ir kodėl nevertėtų jų bijoti, pasakojame šiame straipsnyje.

Pagrindiniai radiologiniai tyrimai: kada jie atliekami?

Dažniausiai atliekami radiologiniai tyrimai yra echoskopija, rentgenografija, kompiuterinė tomografija (KT) ir magnetinio rezonanso tomografija (MRT). Jie taikomi skirtingais atvejais. Tiriant pilvo ir dubens organus pirmiausia atliekama echoskopija (ultragarsinis tyrimas). Siekiant patikslinti diagnozę, gali būti atliekama KT, o vėliau ir MRT.

Traumą patyrusiems pacientams visų pirma paprastai skiriama rentgenografija. Prireikus tikslesnės informacijos, po jos galima atlikti kompiuterinę tomografiją. Rentgenografija taip pat naudojama įtariant krūtinės ląstos organų, ypač plaučių, ligas. Diagnozės patikslinimui toliau gali būti atliekama KT.

Esant galvos smegenų traumoms ir kitoms ligoms, pagrindiniu tyrimu laikoma kompiuterinė tomografija. Jei reikia tikslesnės informacijos, po to gali būti atliekama MRT.

Kokiais atvejais negalima atlikti radiologinių tyrimų?

Kai kurie radiologiniai tyrimai gali būti atliekami ne visiems pacientams. Pavyzdžiui, magnetinio rezonanso tomografija neatliekama žmonėms, kurie turi širdies elektrostimuliatorių. Taip pat šis tyrimas netaikomas nėščioms moterims iki trečio nėštumo mėnesio. MRT neatliekama ir pacientams, turintiems kokių nors metalinių svetimkūnių, pavyzdžiui, klubo sąnario protezą. Magnetinio rezonanso tomografas gali kelti baimę klaustrofobiją turintiems žmonėms, kurie bijo uždarų patalpų. Todėl jiems šis tyrimas paprastai įmanomas tik su sedacija.

Tokiu atveju KT laikoma pranašesne už MRT. Kompiuterinė tomografija yra informatyvus ir greitas tyrimas, trunkantis vos keliolika sekundžių. Palyginimui – magnetinio rezonanso tomografija gali trukti nuo 15 minučių iki 1 valandos. Be to, KT netrukdo jokie svetimkūniai ar implantai. Visgi dėl santykinai didelės radioaktyvios spinduliuotės dozės šis tyrimas irgi neturėtų būti atliekamas nėščiosioms, ypač pirmąjį trimestrą.

Rentgenologiniai tyrimai taip pat neatliekami (arba tik išimtiniais atvejais) nėščioms ar krūtimi maitinančioms moterims ir vaikams. Echoskopijos metu nenaudojami rentgeno spinduliai, todėl šis tyrimas yra nepavojingas, neturi jokių pašalinių reiškinių ir tinka tirti nėščiąsias. Jis saugus tiek motinai, tiek vaisiui.

Kaip pasiruošti radiologiniams tyrimams?

Pasiruošimas skiriasi priklausomai nuo tyrimo. Todėl šį klausimą reikėtų aptarti su gydytoju – jis pasakys, kaip tinkamai pasiruošti planuojamai procedūrai. Jei prieš tai pacientui buvo atliktas kitas radiologinis tyrimas, reikėtų pasiimti jo metu gautą nuotrauką ir aprašymą. Tai gydytojui padės lengviau įvertinti paciento būklę.

Radiologija nepakeičiama diagnozuojant kai kurias ligas ir sutrikimus. Nors kai kuriuos ji gali gąsdinti, bijoti tikrai neverta. Tinkamai parinkti ir laiku atliekami radiologiniai nepadarys jokios žalos, o gydytojams suteiks daug naudingos informacijos apie paciento sveikatos būklę. Ieškote puikaus šios srities specialisto? Rinkitės iš plataus patyrusių radiologų sąrašo, kurį rasite paspaudę ant šios nuorodos https://anteja.lt/gydytojai-specialistai/radiologai.

Reklama

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas