Asociatyvi nuotrauka.

Sveikata

Tarp vaikų tęsiasi salmoneliozės protrūkis

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC) pranešė, kad daugėja registruotų salmoneliozės atvejų tarp vaikų Europos Sąjungos, Europos Ekonominės Erdvės šalyse ir Jungtinėje Karalystėje. Iš viso nustatyti 187 salmoneliozės atvejai. Daugiausiai susirgimų registruota Jungtinėje Karalystėje (73), Prancūzijoje (37), Belgijoje (29), Airijoje (15) ir Vokietijoje (14). Salmoneliozės atvejai taip pat nustatyti ir Austrijoje (6), Danijoje (1), Liuksemburge (2), Nyderlanduose (2), Norvegijoje (1), Ispanijoje (3) Švedijoje (4).

Manoma, kad dalis susirgimų gali būti neužregistruoti, nes ne visos šalys atlieka protrūkių tyrimus naudojant pažangius molekulinio tipavimo metodus.

Pasak ECDC, šiam salmoneliozės protrūkiui būdinga tai, kad neįprastai daug vaikų patenka į ligoninę, kai kuriems pasireiškia sunkūs klinikiniai simptomai, įskaitant viduriavimą su krauju. Epidemiologinis tyrimas parodė, kad tikėtinas infekcijos sukėlėjų šaltinis yra du konkretūs šokolado produktai – šokoladiniai kiaušiniai su staigmenos žaisliuku viduje bei maži ovalo formos, vieno kąsnio dydžio šokoladiniai saldainiai, susiję su Belgijos gamintoju.

Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) pranešimo, Belgijos kompetentingos institucijos informavo apie besitęsiantį tyrimą dėl tarpvalstybinio per maistą plintančios infekcijos protrūkio, siejamo su šokolado gaminiais, pagamintais vienoje „Ferrero“ gamyklų Belgijoje. Tyrimas vis dar tebevyksta, atsekamumo duomenys atnaujinami ir apie tyrimo rezultatus nuolat keičiamasi informacija su kitų šalių suinteresuotomis institucijomis.

Siekdama įvertinti į Lietuvos rinką tiekiamų „Ferrero“ gaminių saugą, VMVT atlieka laboratorinius tyrimus. Pirmųjų rezultatų duomenimis, Lietuvoje parduodamuose produktuose „Kinder Surprise Maxi“ ir „Kinder Schoko-bons“ salmonelių neaptikta.

Minėtų produktų atšaukimas buvo pradėtas visame pasaulyje.

Salmoneliozė – žarnyno infekcinė liga, pasireiškianti pykinimu, vėmimu, viduriavimu, karščiavimu, pilvo ir galvos skausmais. Simptomai dažniausiai išryškėja praėjus 12–72 valandoms po užsikrėtimo. Vaikams liga gali sukelti gyvybei pavojingas būkles, nes mažieji gausiai vemia, viduriuoja vandeningomis išmatomis keliolika kartų per parą, netenka daug skysčių. Juos troškina, o išgėrus vandens – jis išvemiamas. Toks skysčių netekimas yra gyvybei pavojingas ne tik vaikams, bet ir silpnesnę imuninę sistemą turintiems pagyvenusiems žmonėms.

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas