Asociatyvi nuotrauka.

Jaunimas, Naujausi

Ruošiasi brandos egzaminų sesijai

Nijolė STUNDŽIENĖ

 

Lietuvos bendrojo ugdymo švietimo įstaigose bei Ukmergės rajono gimnazijose, Technologijų ir verslo mokykloje abiturientams jau vyksta pasiruošimas brandos egzaminams. Artėjant pagrindinei sesijai moksleiviai apsisprendė, kokius egzaminus laikys. Rajono savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu pagrindinės sesijos vykdymui jau paskirti egzaminų centrai.

„Gimtosios žemės“ kalbintas rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyrius vyriausiasis specialistas Arūnas Augustinas sakė, kad kaip ir kasmet organizuojamos dvi brandos egzaminų sesijos – pagrindinė ir pakartotinė. Šių mokslo metų pagrindinė sesija vyks balandžio 20–birželio 23 dienomis, pakartotinė – birželio 27–liepos 12 dienomis. Per pakartotinę sesiją bus galima laikyti dėl pateisinamos priežasties iš pagrindinės sesijos atidėtus valstybinius ir mokyklinius brandos egzaminus bei mokyklinį lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą, jei per pagrindinę sesiją nepasisekė išlaikyti mokyklinio ar valstybinio lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino.

Pasirinkto dalyko brandos egzamino ir jo tipo ar individualaus ugdymo plano dalyko brandos darbo keisti neleidžiama, bet iki kovo 15 dienos kandidatai galėjo pareikšti mokyklos, kurioje teikė prašymą laikyti brandos egzaminus, vadovui atsisakymą raštu (elektroniniu būdu) laikyti vieną ar kelis iš savo pasirinktų brandos egzaminų.

Pasak A. Augustino, Ukmergėje tik keli moksleiviai nusprendė atsisakyti poros anksčiau pasirinktų egzaminų: vienas nepanoro laikyti istorijos, o du – matematikos.

Kaip ir ankstesniais metais populiariausias mūsų rajone – valstybinis užsienio kalbos – anglų – brandos egzaminas, jį pasirinko 210 kandidatų. Tarp jų bus 97 Antano Smetonos, 79 – Jono Basanavičiaus gimnazijų, 13 – Technologijų ir verslo mokyklos, 10 – Taujėnų, po 5 – Siesikų ir Želvos gimnazijų abiturientus bei vienas eksternas, kuris jau turi brandos atestatą, tačiau nori pagerinti anglų kalbos egzamino rezultatą.

Lietuvių kalbos ir literatūros valstybinį egzaminą laikys 195 kandidatai, tarp kurių daugiausia – 99 – Antano Smetonos gimnazijos moksleiviai, taip pat prisidės du eksternai, buvę šios įstaigos gimnazistai.

Toliau pagal populiarumą rikiuojasi matematikos valstybinis brandos egzaminas, kurį pasirinko 184 kandidatai, tarp kurių bus 5 eksternai.

Taip pat 79 kandidatai, tarp kurių keturi eksternai ir vienas buvęs mokinys (nelaikęs šio egzamino, neturintis atestato), pasirinko valstybinį biologijos egzaminą.

Istorijos valstybinį brandos egzaminą laikys 62 kandidatai, tarp kurių bus vienas eksternas. Geografijos egzaminą pasirinko 50 kandidatų, tarp jų vienas eksternas ir buvęs mokinys.

Fizikos valstybinį brandos egzaminą laikys 29 kandidatai, tarp kurių bus vienas eksternas. Į Ukmergę laikyti šio egzamino atvyks ir penki abiturientai iš dviejų Širvintų rajono gimnazijų.

Informacinių technologijų valstybinį egzaminą laikys 25 kandidatai, tarp kurių bus ir vienas eksternas.

Vienuolika šiųmetinių kandidatų, tars kurių du eksternai, pasirinko chemijos valstybinį brandos egzaminą.

Nemaža dalis moksleivių, siekiančių brandos atestato, rinkosi laikyti ir kai kurių dalykų mokyklinius egzaminus. Lietuvių kalbos ir literatūros šio lygio egzaminą pagrindinės sesijos metu laikys 124 kandidatai, kurių dauguma – 80 – Technologijų ir verslo mokyklos auklėtiniai ir vienas buvęs šios mokyklos mokinys.

Tarp mokyklinių egzaminų populiarumu mažai atsilieka technologijų brandos egzaminas, kurį pasirinko 123 kandidatai. Taip pat rajone vyks menų mokyklinis egzaminas, kurį laikys 42 kandidatai.

Valstybinio brandos egzamino vykdymui pagrindinės sesijos metu savivaldybės teritorijoje turi būti skiriamas dalyko valstybinio brandos egzamino centras, jei to dalyko brandos egzaminą laikys ne mažiau kaip 15 kandidatų. Jei susidaro mažiau kaip 15 kandidatų, kelių savivaldybių administracijų direktorių ar jų įgaliotų asmenų sutarimu skiriamas bendras dalyko valstybinio brandos egzamino centras.

Šio mėnesio pradžioje rajono savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu paskirti valstybinių ir mokyklinių brandos egzaminų centrai. Valstybiniai egzaminai numatyti Antano Smetonos gimnazijoje (vyks anglų kalbos ir informacinių technologijų egzaminai), Jono Basanavičiaus gimnazijoje (anglų k., informacinių technologijų), Užupio pagrindinėje mokykloje (biologijos, lietuvių k. ir literatūros, matematikos), Dukstynos pagrindinėje mokykloje (chemijos, fizikos, geografijos), „Šilo“ progimnazijoje (istorijos, lietuvių k. ir literatūros, matematikos).

Pagal švietimo, mokslo ir sporto ministro 2021 m. rugpjūčio 23 d. įsakymu paskelbtą brandos egzaminų tvarkaraštį, lietuvių kalbos ir literatūros įskaitos mokyklose numatytos organizuoti vasario 25-balandžio 25 dienomis. Pasak rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausiojo specialisto A. Augustino, mokyklos pačios renkasi joms tinkamiausią laiką.

Pirmasis valstybinis užsienio kalbos (anglų) kalbėjimo egzaminas numatytas balandžio 20-21 dienomis. Jei kam iškilti trukdžių, šį egzaminą dar galėtų laikyti 22 dieną.

Birželio 1-ąją vyks lietuvių kalbos ir literatūros valstybinis bei mokyklinis egzaminas.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas