Asociatyvi nuotrauka.

Naujausi, Nuomonių telefonas

Paukščių lizdai šalinami gavus ministerijos leidimą

Nijolė STUNDŽIENĖ

 

Laikraščio skaitytoja iš Anykščių gatvės 27-ojo namo piktinosi jau ne vienerius metus varnų, kovų, kuosų keliamu triukšmu. Pasak moters, aplinkinių namų gyventojai nuolat prašo imtis priemonių ir suvaldyti šių paukščių populiaciją. Šalia esančio namo gyventojai neva patys ėmėsi iniciatyvos, išsikvietė aukštalipius, kurie nupjovė medžių viršūnes, nepalikdami ir lizdų.

„Mes gyvename prie lopšelio-darželio „Vyturėlis“, kuriame dabar įsikūrusi specialioji „Ryto“ mokykla. Visos kuosos, varnos, kovai dabar persikėlė į šios įstaigos teritoriją, lizdus suka prie tvoros augančiuose medžiuose. Jie skraido pulkais, garsiai krankia, tarpusavyje pešasi. Vos pradeda švisti, sklindantys garsai varo į neviltį…“ – kalbėjo „Nuomonių telefonu“ skambinusi ukmergiškė. Ji sakė, kad gyventojai kreipėsi į mokyklą, bet sužinojo, kad įstaiga neturi lėšų kovai su šiais paukščiais.

„Gal rajono savivaldybė, miesto seniūnija galėtų pagelbėti. Juk buvo pažadų. Pernai mums aiškino, kad nuo kovo mėnesio lizduose šie paukščiai pradeda perėti jauniklius, todėl nieko daryti negalima. Sakė, kad kitais metais, t. y. šiemet, tuo bus pasirūpinta nelaukiant pavasario. Deja, jau įpusėjo kovas ir, matyt, vėl vėlu ko nors imtis, o paukščiai triukšmauja, teršia aplinką…“ – bėdojo Anykščių gatvės gyventoja.

Ukmergės miesto seniūnas Žilvinas Dirsė paaiškino, kad siekiant apsaugoti gyventojų sveikatą ir aplinką miesto parkų, skverų, gyvenamųjų vietovių teritorijose nuo varninių paukščių (kovų) daromos žalos, seniūnija šių metų vasario 18-ąją kreipėsi į Aplinkos apsaugos departamentą prie Aplinkos ministerijos dėl išvados išdavimo galimam lizdų nukėlimui Ukmergės mieste.

„Kadangi šie paukščiai pagal Europos Sąjungos direktyvą priskirtini prie saugotinų, lizdų ardymas yra ribojamas. Vasario 24-ąją buvo gauta išvada, leidžianti iškelti lizdus Anykščių g. 7, 9, 15, 17, 19, 21, S. Daukanto g. 75, Dariaus ir Girėno g. 6, Vilniaus g. 100B, Kauno g. 27, 29 namų kiemuose. Iki kovo 1 dienos šie darbai buvo atlikti, iš viso iškelta per 250 lizdų. Paukščiai, kaip ir visi gyvi sutvėrimai, gyvena gamtos ritmu, atėjus pavasariui suka lizdus ir peri. Kad ir kokia nepageidaujama žmonėms atrodytų paukščių kaimynystė, tačiau neužmirškime, kad žemė yra ne vien tik žmonių planeta“, – samprotavo Ž. Dirsė.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas