Parodos eksponatai. S. Astikienės nuotr. Laivas iš klumpės. Rimgaudo Žaltausko nuotr.

„Istorinė atmintis - dabarties ir ateities pamatas“, Kultūra

Biblioteka kviečia į tvarumo idėjas akcentuojančią parodą

Sigita ASTIKIENĖ

Vlado Šlaito viešosios bibliotekos Bibliografijos-kraštotyros skyriaus vedėja

 

Kovo 1-ąją Vlado Šlaito viešojoje bibliotekoje atidaryta Lietuvos liaudies buities muziejaus paroda „Antras gyvenimas: tvarumas vakar, šiandien, rytoj“. Paroda, skirta tvarumui, bibliotekoje eksponuojama ne atsitiktinai. Pakartotinio naudojimo bei dalijimosi tematika – nesvetima kiekvienai bibliotekai. Siekiant atkreipti dėmesį ir įvertinti šios problematikos svarbą, šiais metais tradicinės, kiekvieną balandžio mėnesį minimos, Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės tema yra Tvari biblioteka. Pati bibliotekos koncepcija yra susijusi su vartojimo mažinimu: skaitytojams yra skolinami leidiniai, lankytojai kviečiami į įvairias edukacijas, kur kūrybinių procesų metu nebereikalingi daiktai atgimsta naujais kūriniais, skaitmeninami turimi dokumentai taip mažinant gamtos išteklių naudojimą.

Bibliotekoje eksponuojama paroda „Antras gyvenimas: tvarumas vakar, šiandien, rytoj“ – tai tiltas tarp praeities ir dabarties. Ji atskleidžia, kaip, bėgant laikui, pakeičiama pirminė daiktų paskirtis, siekiant juos išsaugoti, kuo ilgiau naudoti ar perdirbti. Tvarumas seniau – taupumas dėl nepritekliaus ar tiesiog gyvenimo būdas. Tvarumas dabar – aplinkosaugos ar net ir mados reikalas.

Parodoje eksponuojami Lietuvos liaudies buities muziejaus fonduose saugomi eksponatai bei muziejininkų buityje naudoti daiktai – baldai, drabužiai, tekstilės dirbiniai, įvairūs buities ir ūkio rakandai, amatininkų darbo priemonės, žaislai. Pavyzdžiui, iš XX a. 4 dešimtmečio eksponuojama šliurė mediniu padu atskleidžia, jog žmonės sunaudodavo ir sudėvėtų batų viršų ar kitas odines dalis. Kartais prie padų dar būdavo prikalami odos gabalėliai, senų kaliošų guminiai padai, geležėlės ar įkalama vinių. Dažniausiai medpadžių viršus laikydavo ilgiau negu padai, tai, sunešiojus vienus, ta pati oda tiko padirbdinti ir naujai porai. Arba, kadangi audinius būdavo įprasta sunaudoti iki paskutinės skiautelės, populiarūs buvo įvairūs skiautiniai, kuriuos siūdavo iš audiniais aptraukto rombo formos kartono gabaliukų. Todėl parodoje galima pamatyti ir žvaigždės formos skiautinį. Krikštamotės savo pagamintas tokias žvaigždes dovanodavo savo krikšto vaikams, moterys jomis puošdavo namus.

Parodos chronologinės ribos – nuo XX a. pradžios iki dabar. Autorių tikslas – skatinti ekologišką, tvarų gyvenimo būdą ir, pasisemiant idėjų iš praeities, mažinti vartojimą. Parodą kviečiame lankyti bibliotekos Kraštotyros galerijoje iki balandžio 14 dienos.

Mus remia:

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas