Aktualijos, Naujausi

Šventosios potvynį netrukus gali sutramdyti ledas

Loreta EŽERSKYTĖ

Pirmosiomis šių metų dienomis pro Ukmergę tekančioje Šventojoje sparčiai ėmė kilti vandens lygis. Ukmergiškiai jau prakalbo apie potvynį ir galimas grėsmes. Tačiau hidrologai tokį vandens lygio pakilimą vadina natūraliu ir nepavojingu. Jų teigimu, artimiausiomis dienomis numatomas orų atvėsimas, grįžta šaltesnės dienos, tad upės kiek aprims. Jei neigiama temperatūra išsilaikys kiek ilgiau, upes vėl sukaustys ledai.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Prognozių ir perspėjimų skyriaus vyriausioji specialistė Janina Brastovickytė-Stankevič „Gimtajai žemei“ papasakojo, jog vandens lygis Šventojoje ties Ukmerge sparčiai ėmė kilti sausio 3 dieną. Nuo tada vandens lygis upėje pakilo 111 cm ir ketvirtadienį, sausio 6-ąją, siekė 193 cm.

Šį potvynį Šventojoje, kaip ir daugelyje kitų Lietuvos upių, sukėlė lietus ir sniego tirpsmas.

„Taip pat savo indėlį įnešė ir ledai – susigrūsdami ir sumažindami upės pratekėjimą. Tai šiuo metu nutiko ir Šventojoje, todėl vandens lygis kilo dar sparčiau“, – situaciją komentavo hidrologė.

Pasak J. Brastovickytės-Stankevič, po vasaros, prasidėjus rugsėjui, baigėsi šiltojo sezono nuosekis ir vandens lygis Šventojoje ties Ukmerge pradėjo pamažu kilti. Jo lygis visą laiką svyravo apie vidutinį einamo mėnesio vandens lygį. O štai prasidėję nauji metai su šiltais ir drėgnais orais lėmė vandens lygio kilimą upėse.

Galima prisiminti, kad panaši situacija šalies upėse buvo ir praėjusių metų sausį. Pradėjus formuotis ledų sangrūdoms, vandens lygis ėmė kilti, tačiau tai praėjo ramiai ir grėsmę keliančių potvynių nesukėlė.

Kaip pažymėjo Prognozių ir perspėjimų skyriaus vyriausioji specialistė, vidutinis daugiametis sausio mėnesio vandens lygis Šventosios upėje ties Ukmerge yra 68 cm, tuo metu aukščiausias vandens lygis sausio mėnesį pagal istorinius duomenis siekė 268 cm. Na, o jau pavojingu vandens lygiu laikoma, kai vanduo pasiekia 350 cm ribą.

Labiausiai upė Ukmergėje buvo patvinusi 2010 metų kovo mėnesį – tuomet jos lygis siekė 3,90 metro.

Hidrologė, paklausta, ar upė šiemet dar gali pakilti pavasarį, apie kovą, kuomet Ukmergėje paprastai fiksuojamas pavasarinis potvynis, paaiškino, jog viskas labai priklauso nuo orų ir galimų sąlygų.

„Dabar manau, jog pavasarinį potvynį dar tikrai turėsime. Tačiau šiuo metu kalbėti apie galimą potvynio mastą yra labai anksti“, – sakė Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Prognozių ir perspėjimų skyriaus vyriausioji specialistė.

Rajono savivaldybės administracijos direktorius Darius Varnas teigė, jog kiekvieną dieną yra gaunami Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos stebėjimų duomenys apie vandens lygio kilimą Šventojoje: „Pagal turimą informaciją, dabartinė situacija jokio pavojaus nekelia. Tai – natūralūs daugiamečiai procesai. Kol kas potvynis gyventojams nėra pavojingas, šio klausimo neprireikė svarstyti ir Ekstremalių situacijų komisijos posėdyje.“

Genovaitės KAZIELIENĖS nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Xxxx :
    O leidima turit? Gavot is ministerijos upes vagoje kelius ir takelius kloti? Ar kv.metais vis naujus klosit?

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas