„Ateitį kuria patirtis ir jaunystė“, Jaunimas, Naujausi

„Mūsų pagrindinis tikslas – atskleisti jaunimo kūrybiškumą“

Kamilė STRACHĖ

Jau keturioliktus savo veik-los metus skaičiuojančio Ukmergės jaunimo laisvalaikio centro (JLC) direktorė Daiva Pranskevičienė sako, kad šios įstaigos vizija – skirtingus gebėjimus, asmenines nuostatas, patirtį ir pažiūras turinčius jaunus žmones burti bendrai veiklai, suteikiant jiems erdvę tarpusavyje bendrauti, įgyvendinti iniciatyvas, atskleisti kūrybiškumą.

 

„Jaunimas pas mus išdrąsėja“

Pokalbio metu D. Pranskevičienė „Gimtajai žemei“ pasakojo, kokiomis kryptimis dirbama, kokie vykdomi projektai, atskleidė darbo su dažniausiai sudėtingo likimo paaugliais ypatumus.

Įstaiga veikia Miškų gatvėje esančiame pastate. JLC veiklai vystyti lėšų skiriama iš rajono savivaldybės biudžeto, taip pat centras, teikdamas projektus, sėkmingai dalyvauja įvairiuose konkursuose ir sulaukia finansavimo.

Jaunimo laisvalaikio centre atrasti veiklų gali visi norintys, tačiau dažniausiai čia ateina tie, kurie nesijaučia saugūs mokykloje, klasėje, nesutelkia dėmesio į vieną ar kitą dalyką, nelanko Meno mokyklos ar futbolo treniruočių, nes jiems tai greitai pabosta.

„Mūsų pagrindinis tikslas – suburti jaunuolius, kurie nepritampa įprastuose užsiėmimuose, siekiame, kad jie atsiskleistų per mūsų siūlomas veiklas. Mes gaminame maistą ne dėl to, kad skaniai pavalgytume, o tam, jog maišant tešlą jaunas žmogus kalbėtų. Stalo žaidimus žaidžiame ne tik dėl loginio mąstymo lavinimo, bet ir turėdami tikslą „prakalbinti“ paauglį, kad jis, įsitraukęs į žaidimą, pasipasakotų savo istorijas. Todėl jaunimas pas mus išdrąsėja, pradeda kalbėti, pasitikėti mumis, nes nebarame jų dėl to, kad jie kitokie.

Jaunimo laisvalaikio centro direktorė D. Pranskevičienė.

Aš ir pati dalyvauju jų užsiėmimuose, nes lankytojams juk smagu, kad net direktorė ateina su jais pabūti“, – šypsosi pašnekovė. Ir priduria, jog ji vadinama gerąja fėja.

Organizuoja turiningą laisvalaikį

D. Pranskevičienė įsitikinusi, kad jaunimą pas juos ateiti, matyt, labiausiai skatina tai, jog viskas vyksta visiško savanoriškumo principu: „Kartą kitą apsilankius, nebūtina visada dalyvauti veiklose. Čia galima grįžti ir po metų, kitų, „sugrįžėliai“ visada džiugiai pasitinkami.“

JLC lankytojams siūloma užsiimti tuo, ką jie tikrai mėgsta: „Turime du stalo teniso stalus, kurie nuolat užimti. Labai jauki virtuvės erdvė – joje stovi baro kėdės, čia ne tik kepame pyragus, bet yra net ir knygų, kurias jaunuoliai gali paskaitinėti. Penktadienio vakarai skirti filmams ir popkornams. Tačiau jų nežiūrime tylomis, smagu klausytis, ką jauni žmonės kalba, kaip mato veikėjus, aptariame, koks veiksmas vyksta, po filmų diskutuojame, aiškinamės, ar visi suprato temą. Taip pat vedame temines diskotekas – Valentino dienos, Kalėdų, Helovyno. Mergaitės su darbuotojomis labai nori pasikalbėti apie tokius dalykus, kurių neaptaria su tėvais. Todėl organizuojame pokalbių vakarus – susėdę ratu šnekamės paaugliams rūpimomis temomis. Jei kas nors nedrįsta viešai užduoti klausimų, tai gali padaryti anonimiškai – įmetęs raštelį į klausimų indą.“

Neseniai centre pradėti įrenginėti talentų kambariai: norintiems pradėti fotografuoti yra fotostudija su visa įranga, net samdomas profesionalus fotografas-mokytojas. Įstaiga taip pat turi įrašų studiją, kur galima bandyti įrašinėti dainas. Didžėjų studijoje yra pultai, aparatūra, kolonėlės, programos dainų miksavimui. Su norinčiaisiais užsiimti šia veikla dirba net savanoriai didžėjai. Pasak D. Pranskevičienės, netrukus bus įrengta muzikos studija, turima įvairių instrumentų – būgnų, gitarų, barškučių.

Su jaunuoliais dirba keliomis kryptimis

Direktorė sako, kad nepasiribojama vien tik veikla šiame pastate. „Prieš kelerius metus Jaunimo reikalų departamentas inicijavo mobiliojo darbo su jaunimu konkursą, taip gimė mūsų projektas ,,Jaunimo centras ant ratų“. Dviejų darbuotojų komanda važiuoja į Krikštėnus, Pabaiską ir Veprius, kur susitinka su vietos jaunimu. Taip pat jauni žmonės kaimuose vežami vieni pas kitus, organizuojamos bendros ekskursijos“, – supažindina su veiklomis vadovė.

Dar vienas projektas – jaunimo erdvė „Namas“, vykdomas Ukmergėje, Sodų gatvėje. Senamiesčio progimnazijos teritorijoje esantis pastatas prieš kelerius metus buvo labai prastos būklės, tačiau su JLC lankytojų pagalba atnaujintas, iškuoptas, perdažytas. „Tik viena bėda – neturime lėšų įrengti tualetus, tad prisieina jais naudotis Senamiesčio progimnazijoje“, – apgailestauja JLC vadovė.

Į šią erdvę daugiausiai renkasi vaikinai, tačiau ateina ir merginų. „Kadangi projektas skirtas nusikalsti linkusių jaunuolių užimtumui didinti, smagu, jog atsiradus šiai veiklai, policijos tyrimo metu Ukmergėje buvo nustatytas ženklus nepilnamečių nusikaltimų sumažėjimas. Jaunimas turi ką veikti, susikaupusias emocijas išlieja čia vykstančiose treniruotėse, išsikalba su psichologu, socialiniu darbuotoju, atranda kitokių naudingų veiklų, kurios pakeičia veiksmus, atsirandančius „šlifuojant“ gatves. Praėjusiais metais „Namo“ lankytojams surengta ekskursija į ,,Vichy“ vandens parką Vilniuje. Prieš tai aptarėme, kaip reikėtų elgtis tokiose vietose. Esame įsitikinę, jog taip jaunimas mokosi pažinti, koks tas tikrasis pasaulis už ,,gatvės“ ribų“, – pastebi pašnekovė.

Jaunimo laisvalaikio centro žinioje – ir Rečionyse esantis pastatas: „Vasarą ten rengiame stovyklas lankantiesiems mūsų centrą, taip pat patalpas nuomojame kitiems, teikiame apgyvendinimo paslaugas.“

Dar viena centro lankytojams patinkanti veikla – rūpinimasis Ukmergės gyvūnų prieglaudos ,,Klajūnas“ globotiniais. „Jaunimui ten labai patinka. Prieglaudos vadovė Ilma yra minėjusi, kad geresnių savanorių nei JLC paaugliai nėra turėjusi, nes jie labai sąžiningai padeda gyvūnams – ne tik pašeria ir pavedžioja šunis, bet ir noriai kuopia narvus. Galbūt dėl to, jog kartais ir pačių sielos sužeistos, jie puikiai supranta tokių gyvūnėlių emocinę būklę. Netrukus JLC auklėtiniai turės galimybę ir pajodinėti žirgais“, – pasidžiaugia D. Pranskevičienė.

Veiklas perkėlė į internetinę erdvę

Šalį užklupus pandemijai, Jaunimo laisvalaikio centras nedelsdamas pakeitė paslaugų teikimo savo lankytojams pobūdį. Anot vadovės, visos veiklos buvo perkeltos į internetinę erdvę: „Valgių gaminimas ir valgymas, kūrybinės dirbtuvės, drabužių dažymas, netgi diskotekos vykdavo ekrane, į centro salę pakvietus didžėjų, kuris sujungdavo šviesas, paruošdavo įrangą, o jaunuoliai bendraudavo Zoom platformoje. Jaunimas buvo susidomėjęs pasikeitimais, noriai įsijungdavo kameras, kitaip nei pamokų metu, nes mūsų bendravimas – neformalus, laisvas. Tiesa, tai centro darbuotojams sukėlė ir iššūkių – pokalbiai, diskusijos su paaugliais „Facebook‘o“ socialiniame tinkle kartais užtrukdavo ir iki 23 val. vakaro. Taip pat daug JLC veiklų persikėlė į lauką – buvo surengti Vasario 16-ajai skirtas žygis iki Pabaisko, Kovo 11-ajai – iki Lyduokių, vasarą vyko įvairios stovyklos, organizuotos nakvynės palapinėse.“

Problema – didelė darbuotojų kaita

Vykdant daug veiklų, reikalingi ir šiam ypatingam darbui atsidavę specialistai. „Pas mus dažniausiai dirba jauni žmonės, deja, atlyginimai – maži, tad neišvengiama darbuotojų kaita. Kadangi nedrąsūs, nelinkę atvirauti paaugliai pripranta prie tų, su kuriais bendrauja, jie labai išgyvena, kai šie išeina iš darbo. Kartais dėl to nusivylę kai kurie apskritai nustoja lankytis centre“, – neslepia rūpesčio direktorė.

Sulaukia savanorių pagalbos

Vadovė pasidžiaugia, jog centras sulaukia labai daug įvairių sričių savanorių pagalbos: „Ypač jų padaugėjo, kuomet kai kurios aukštosios mokyklos nutarė už šią veiklą pridėti ketvirtį stojamojo balo. Šiuo metu kasdien po 6 valandas pas mus savanoriauja keturios merginos. Jos ne tik užsiima su jaunimu, bet ir padeda mums atlikti administracinius darbus.

Skautų slėnio dėka Jaunimo laisvalaikio centre metus dirbo net ir prancūzas savanoris iš Europos solidarumo korpuso. Deja, vos jam atvykus, paskelbtas griežtas karantinas, tad visos veiklos buvo organizuotos nuotoliniu būdu. Šiuo metu laukiame kito savanorio iš užsienio. Tikimės, kad šį kartą bus galima dirbti gyvai, tad mūsų jaunimas turės progą gerokai patobulinti savo anglų kalbos žinias.“

Renkasi ne tik „blogiukai“

Nors kai kas susidaręs nuomonę, jog JLC lankytojai – tik „blogiukai“, D. Pranskevičienė užtikrina, kad tikrai taip nėra. Centre įrengtame laisvame kambaryje renkasi visų mokyklų savivaldų savanoriai, kurie nusiteikę patys veikti: „Todėl jų veiklos per daug nereguliuojame, tik esant reikalui konsultuojame ir parūpiname jiems reikiamų medžiagų.“

Anot įstaigos vadovės, tie, kurie klaidingai manė apie čia besilankančiųjų mentalitetą, atėję ir pamatę, kokie skirtingi jauni žmonės čia leidžia laisvalaikį, pakeičia savo nuomonę.

AUTORĖS nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas