Naujovių nevengianti UAB „Ukmergės vaistinė“ neatsisako minties skiepyti gyventojus.

Aktualijos, Naujausi, Sveikata

Ukmergėje vaistinės vakcinavimo paslaugos kol kas neteikia

Loreta EŽERSKYTĖ

Gegužės mėnesį šalies vaistinės pradėjo skiepyti gyventojus nuo erkinio encefalito, sezoninio gripo ir COVID-19 ligos. Deja, Ukmergėje esančios vaistinės tokios paslaugos kol kas dar neteikia.

Internete skelbiama, kad yra ir mažesnių nei Ukmergė miestų, kurių vaistinėse gyventojai gali gauti skiepą, be to, farmacininkai neretai vakcinoms taiko nuolaidas…

Pasidomėjome, kodėl vienose vaistinėse vakcinavimo paslauga teikiama nuo pavasario, kitose – ne, nuo ko tai priklauso? Ar galės ukmergiškiai ateityje skiepytis mieste esančiose vaistinėse?

 

Užtrunka sutvarkyti reikiamus dokumentus

Susisiekėme su Lietuvos vaistinių asociacijos pirmininke Kristina Nemaniūte-Gage. Pasak jos, vakcinavimo paslauga vaistinėse yra labai nauja, ji atsirado tik šiais metais.

„Labai džiaugiamės, kad tuose Lietuvos miestuose, kur ši paslauga vaistinėse veikia, gyventojai aktyviai skiepijasi ne tik nuo erkinio encefalito ar sezoninio gripo. Ypač paklausios vakcinos nuo COVID-19 ligos. Vakcinavimo laikai, tik pasirodę sistemoje, ištirpsta per keliolika minučių“, – teigė K. Nemaniūtė-Gagė.

„Gimtajai žemei“ ji pasakojo, jog tam, kad vakcinavimo paslauga vaistinėse būtų įgyvendinta, neužtenka atidaryti skiepijimo kabinetų, bet būtina gauti valstybinių institucijų dokumentus, leidžiančius tai daryti.

„Visų pirma reikia gauti higienos pasus, kuriuos išduoda Nacionalinis visuomenės sveikatos centras. Vaistininkai, kad galėtų vakcinuoti, privalo pakelti kvalifikaciją ir tapti išplėstinės praktikos vaistininkais. Tuomet visi dokumentai teikiami Valstybinei akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybai ir laukiama asmens sveikatos priežiūros įstaigos licencijos išdavimo. Visi šie procesai nėra labai greiti, todėl pirmiausia skiepijimo kabinetai atsirado ten, kur pagal vaistinės patalpas techniškai įmanoma buvo tai padaryti, taip pat kur trumpiausiai užtruko sutvarkyti dokumentus ir kur farmacijos specialistų skaičius leidžia užtikrinti vaistinės darbą. Ir, žinoma, kur pastebėtas didžiausias pacientų susidomėjimas šia paslauga“, – komentavo Lietuvos vaistinių asociacijos pirmininkė.

Didžiausias iššūkis – farmacijos specialistų trūkumas

K. Nemaniūtės-Gagės teigimu, vaistinėms, planuojančioms atidaryti vakcinavimo kabinetus, nors ir tenka įgyvendinti nemažai darbų, susijusių su skiepijimo kabinetų įsirengimu ir dokumentacijos sutvarkymu, vis dėlto didžiausias iššūkis – farmacijos specialistų trūkumas: „Ir ne tik tų, kurie turi išplėstinės praktikos vaistininko licenciją. Lietuvoje fiksuojamas visų farmacijos specialistų stygius, kuris ateityje tik didės, nes nemaža dalis farmacijos specialistų yra pensinio ar priešpensinio amžiaus. Specialistų trūkumas toks didelis, kad kiekvienu atveju, vaistininkui atostogaujant, nesugalavus ar esant izoliacijoje, kyla dilema, kaip užtikrinti vaistinės darbą visą dieną. Šiuo metu keliame klausimą Sveikatos apsaugos ministerijoje, kad skiepijant pacientus prie vaistininkų galėtų prisijungti ir farmakotechnikai. Jie, taip pat kaip ir vaistininkai įgiję papildomą kvalifikaciją, galėtų užtikrinti skiepijimo paslaugų plėtrą žymiai daugiau vaistinių, nei dabar tai įmanoma padaryti.“

Pasak Lietuvos vaistinių asociacijos pirmininkės, tokia praktika, kai vaistinėse skiepija ir farmakotechnikai, yra Danijoje, Norvegijoje bei Portugalijoje.

K. Nemaniūtė-Gagė taip pat teigė, kad šiuo metu teisės aktai neleidžia, jog šalies vaistinėse galėtų skiepyti slaugytojai: „Keliame klausimus, pavyzdžiui, kodėl slaugytojas gali skiepyti visose asmens sveikatos priežiūros įstaigose, mobiliuose punktuose, darbovietėse, tačiau vaistinėje įsteigtose asmens sveikatos priežiūros įstaigose tokios galimybės neturi. Jei bus atsižvelgta į mūsų siūlymus, turėsime daugiau rankų, kurios galėtų vakcinuoti Lietuvos gyventojus visuose miestuose. Tačiau kol kas galime tik laukti…“

Viena vaistinė pasiruošusi vakcinacijai

Kaip „Gimtajai žemei“ sakė UAB „Gintarinė vaistinė“ Rinkodaros skyriaus vadovė Irena Tėvelienė, artimiausiu metu teikti vakcinavimo paslaugas Ukmergėje yra pasiruošusi šio tinklo vaistinė, esanti Vytauto g. 60.

„Nepaisant farmacijos darbo rinkoje susiklosčiusios įtemptos situacijos dėl vaistininkų trūkumo, Ukmergėje minėtosios „Gintarinės vaistinės“ vaistininkų komanda jau yra pasirengusi vakcinacijos paslaugų teikimui – vaistininkai baigė specialius mokymus ir yra gavę reikalingas licencijas. Iš savo pusės esame padarę visus reikalingus žingsnius, vaistinėje jau įrengtas visus higienos reikalavimus atitinkantis skiepų kabinetas, teliko sulaukti valstybinių institucijų sprendimo dėl pačios vaistinės licencijavimo“, – pažymėjo I. Tėvelienė.

Rinkodaros skyriaus vadovė patikino, jog gavus licenciją, šioje „Gintarinėje vaistinėje“ užsiregistravę privatūs asmenys bei įmonių darbuotojai galės pasiskiepyti nuo gripo, erkinio encefalito. Kartu su skiepais gyventojai galės gauti ir profesionalią vaistininkų konsultaciją – bus atsakyta į visus rūpimus klausimus dėl vakcinacijos proceso ir poveikio.

Sustabdė tik techninės priežastys

Pakalbinome ir UAB „Ukmergės vaistinė“ direktorę Ireną Rastauskienę. Ši vaistinė buvo tarp pirmųjų įmonių Lietuvoje, kuri prasidėjus koronaviruso pandemijai, 2020-ųjų kovą, gavo leidimą gaminti dezinfekcinį skystį. Rankų dezinfekantas vaistinėje gaminamas, jo įvairiose talpose galima įsigyti iki šiol.

I. Rastauskienė neslėpė, jog paskelbus apie galimybę vaistinėms teikti vakcinavimo paslaugą, jos vadovaujama įstaiga tuo ėmė domėtis.

„Deja, minčių skiepyti gyventojus teko atsisakyti. Vaistinėms, skirtingai nei kitoms vakcinavimo vietoms, buvo nustatytas ypač griežtas patalpų reglamentas. Buvo reikalingas atskiras skiepų kabinetas su griežtai reglamentuotu inventoriumi. Būtent techninės priežastys mus ir sustabdė. Tačiau planuose vakcinacija išlieka, tuo labiau kad reikalavimai vaistinėms, norinčioms skiepyti gyventojus, švelninami“, – kalbėjo UAB „Ukmergės vaistinė“ direktorė.

Ji taip pat pažymėjo, jog vaistinei, nusprendus teikti naują vakcinavimo paslaugą, nebūtų jokių problemų dėl farmacijos specialistų. Šiuo metu įstaigoje dirbantiems vaistininkams pakaktų baigti specialius mokymus.

AUTORĖS nuotrauka

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Baisu :
    Visiška provincija...

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas