Gydymo įstaigoje bręsta pokyčiai.

Aktualijos, Naujausi, Sveikata

Reformos gairėse regioninės Ukmergės ligoninės nėra

Nijolė STUNDŽIENĖ

Dėl COVID-19 pandemijos dar neatsitiesusių sveikatos priežiūros ir gydymo įstaigų laukia naujas iššūkis – ruošiamasi įgyvendinti europinėmis lėšomis finansuojamą sveikatos sistemos reformą. Pertvarkos metu bus stambinamos ligoninės, mažinamas aktyvaus gydymo lovų skaičius, centralizuojamas greitosios medicinos pagalbos paslaugų tinklas, o mažųjų savivaldybių ligoninių pagrindu kuriami bendruomenės sveikatos centrai, kurie glaudžiai bendradarbiaus su visuomenės sveikatos biurais. Ši pertvarka neaplenks ir mūsų rajono gydymo įstaigų. Ypač nerimaujama, kad vykdant reformą VšĮ Ukmergės ligoninė gali prarasti regioninės ligoninės statusą.

 

Vis dar lieka daug neaiškumų

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) parengė sveikatos priežiūros įstaigų tinklo reformą. Iš Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo fondo šiai pertvarkai numatoma skirti 268 mln. Eur, o iš Europos Sąjungos investicijų – 530 mln. Eur. Dalis šių lėšų turėtų pasiekti ir šalies gydymo įstaigas, kurios dalyvaus rengiamoje pertvarkoje.

Nors ruošiamos reformos vizija buvo pristatyta dar vasarą, nepaisant ministerijos atstovų vizitų į kiekvieną savivaldybę, vis dar lieka daug neaiškumų. Vieni reformos laukia ir norėtų greičiau žinoti, kur ir kokios paslaugos bus teikiamos, kiti tvirtina jaučiantys spaudimą jungtis į neaiškius darinius, kurie gali paslaugas nuo gyventojų tik nutolinti.

Pirminiame lygyje – bendradarbiavimas ir paslaugų plėtra

Apie asmens sveikatos priežiūros įstaigų tinklo pasikeitimus kalbintas Ukmergės rajono meras Rolandas Janickas „Gimtajai žemei“ sakė, jog savivaldybė šiuo metu rengia ir Sveikatos apsaugos ministerijai turi pateikti pertvarkos viziją, skaičiavimus, kiek tam prireiks lėšų.

„Šiuo metu vyksta diskusijos, susitikimai su SAM atstovais. Situacija mūsų rajone yra gera, gydymo įstaigos ir toliau gyventojams teiks visas būtinas paslaugas“, – kalbėjo R. Janickas.

Pasak mero, Ukmergė renkasi tinklinę pertvarką, kurios metu bus diegiamas bendradarbiavimo principas, kad visi gyventojai, nepriklausomai prie kurios šeimos gydytojo įstaigos yra prisiregistravę, gautų kokybiškas ir jiems reikalingas paslaugas.

„Ketiname pasirašyti bendradarbiavimo sutartis tarp Pirminės sveikatos priežiūros centro ir mieste veikiančių privačių gydymo įstaigų, Visuomenės sveikatos biuro, Socialinių paslaugų bei Ukmergės šeimos centrų dėl atitinkamų sveikatos priežiūros paslaugų bazinio paketo teikimo savivaldybės gyventojams“, – pertvarkos gaires komentavo rajono vadovas. Ir pridūrė, jog perspektyvoje turėtų atsirasti daugiau mobilių paslaugų, kurios atkeliautų į žmonių namus.

Kalbėdamas apie pokyčius pirminės sveikatos priežiūros sferoje meras užsiminė, kad dėliojant vizijas yra numatyta Psichikos sveikatos centro suaugusiųjų dienos stacionaro plėtra ir infrastruktūros gerinimas. Taip pat ketinama įkurti Vaikų psichiatrijos dienos stacionarą.

Vykdant minėtųjų paslaugų plėtrą įvertintas ir trūkstamų medicinos darbuotojų – šeimos gydytojų, suaugusiųjų psichiatro – pritraukimo klausimas. Svarstoma galimybė iš kitur atvykstantiems medikams kompensuoti kelionės išlaidas, suteikti arba išnuomoti tarnybinį automobilį.

Tinklo pertvarkoje numatytas ir nuotolinių paslaugų kokybės gerinimas – telekomunikacijų, technologinių priemonių diegimas. Labai svarbi ir informacinių technologijų integracija su bendradarbiavimo sutartis pasirašiusiomis įstaigomis.

Pasak R. Janicko, diegiant šias naujoves tikimasi iš Sveikatos apsaugos ministerijos sulaukti finansinės paramos. Preliminariais paskaičiavimais, vien pirminės sveikatos priežiūros lygyje numatytiems pokyčiams įgyvendinti reikėtų daugiau nei milijono eurų.

Ligoninėje – struktūrinė pertvarka

SAM parengta sveikatos priežiūros įstaigų tinklo reforma palies ir regioninės gydymo įstaigos statusą turinčią VšĮ Ukmergės ligoninę.

Parengtoje pertvarkoje numatyti kriterijai, kiek lovų turėtų turėti kiekviena ligoninė, kad jos veikla būtų tvari ir ekonomiška.

Pagal ministerijos užmojus, Lietuvoje ateityje liktų tik penkios stambesnės regioninės ligoninės. Nors tarp jų Ukmergė nėra minima, rajono meras R. Janickas nepraranda vilties: „Mūsų siekis – išlaikyti dabartinį statusą, ligoninėje neatsisakyti nė vieno skyriaus. Mūsų nuomone, iki 2030 metų Vilniaus regione turi vystytis ne tik sostinė, bet ir Utena bei Ukmergė. Kol kas reformos gairėse regioninė ligoninė numatyta tik Utenoje, tačiau ir mes sieksime neprarasti šio statuso.“

Anot mero, jau vyksta susitikimai su aplinkinių rajonų – Anykščių, Molėtų, Širvintų, Jonavos – ligoninėmis, savivaldybėmis dėl kaimynų pritraukimo į Ukmergės ligoninę. Svarstoma netgi ligonių pavėžėjimo galimybė. R. Janicko teigimu, pasirašius bendradarbiavimo sutartis su kaimyninių rajonų gydymo įstaigomis, būtų svarstoma, kaip pacientus atsivežti ir parvežti į namus.

Bet kokiu atveju Ukmergės ligoninėje planuojama struktūrinė pertvarka. Kalbant apie galimus pokyčius meras neneigė, jog pagal ministerijos bei Ligonių kasų skaičiavimus, grėsmė kyla Akušerijos skyriui, kurį siūlyta uždaryti nuo kitų metų liepos mėnesio.

„Tai – svarstytinas klausimas, – savo mintimis dalijosi rajono vadovas. – Su ministerijos atstovais sutarėme, kad kitais metais Akušerijos skyriaus dar neuždarysime, analizuosime situaciją, vertinsime, kiek sulauksime naujagimių. Adaptaciniu pokyčių laikotarpiu paliksime dienos chirurgiją, taip pat ligoninėje dirbtų budintis ginekologas.“

Reformos rengėjai siūlo mūsų ligoninėje atsisakyti ir Vaikų ligų skyriaus, tačiau, kaip teigė R. Janickas, šis skyriaus, mąstant apie rajono plėtrą, jaunų šeimų pritraukimą, gyventojams labai reikalingas. Nuo 2023 metų planuojama įkurti Vaikų dienos stacionarą.

Svarstytinas ir Neurologijos skyriaus išlikimas. Tačiau šiuo metu jo neketinama atsisakyti. Ateityje šį skyrių planuojama perorganizuoti į psichosomatinio, gerontopsichiatrijos skyrių lovas, kuomet paslaugos liks prieinamos geriatriniams pacientams.

Perspektyvoje vykdant reformą numatyta ir reabilitacijos paslaugų plėtra.

Ukmergės ligoninės preliminariais paskaičiavimais, visiems pokyčiams įgyvendinti, patalpų pritaikymui, naujos įrangos įsigijimui prireiks beveik dviejų milijonų eurų.

Rajono meras neneigė, jog Sveikatos apsaugos ministerija siūlėsi tapti savivaldybei pavaldžių gydymo įstaigų dalininke. Pasak R. Janicko, šis klausimas svarstomas, bet sprendimas dar nepriimtas.

Akušerijos skyrius gydymo įstaigai yra nuostolingas

„Gimtosios žemės“ kalbintas Ukmergės ligoninės vyriausiasis gydytojas Rimvydas Civilka patvirtino, jog ateityje įstaigoje neturėtų likti Akušerijos skyriaus.

„Toks yra Sveikatos apsaugos ministerijos siūlymas, – esamą situaciją komentavo vyr. gydytojas. – Akušerijos skyrių rekomenduojama uždaryti ne tik mūsų ligoninėje, bet ir kitose Vilniaus regiono gydymo įstaigose – Jonavoje, Kėdainiuose, Trakuose ir kt. Pagrindinis motyvas – mažėjantys gimdymų skaičiai.“

R. Civilka pripažino, jog Akušerijos skyrius labai nuostolingas, nes Ukmergėje jau penkeri metai iš eilės gimdymų mažėja, o skyriuje dirba 21 darbuotojas, jiems didėja algos, kitos išlaidos. Pasak ligoninės vadovo, kad situacija pasikeistų, reikėtų, jog per metus būtų bent 600 gimdymų. 2019 metais, kai skyrius veikė visus metus, jame sulaukta 233 gimdyvių. 2020-iais registruoti 159 gimdymai. Kaip žinia, dėl koronaviruso pandemijos Akušerijos skyrius iki šių metų liepos mėnesio buvo uždarytas, o jame įkurdintas Priėmimo-skubiosios pagalbos skyrius. Taigi, šiemet sulaukta apie 70 gimdymų.

„Per metus šis skyrius ligoninei atneša apie 300 tūkst. eurų nuostolį, kuris dengiamas kitų skyrių sąskaita“, – atviravo R. Civilka.

Ligoninės vadovas užsiminė ir apie Vaikų ligų skyrių, kuris įstaigai taip pat yra nuostolingas. Tačiau jo atsisakyti neplanuojama, nes tuomet pablogėtų paslaugų prieinamumas. „Stacionare gulinčių vaikų nėra labai daug, bet mąstant apie rajono ateitį nebūtų gerai, jei susirgus mažyliui jį gydyti reikėtų vežti į Vilnių ar kitą miestą“, – kalbėjo vyr. gydytojas. Jo nuomone, perspektyvoje Vaikų ligų skyriuje reikėtų įkurdinti dienos stacionarą, kuris veiktų nuo ryto iki 17 valandos, o nakčiai vaikučiai su tėvais galėtų grįžti namo.

R. Civilka kol kas negalėjo pasakyti, ar Ukmergės ligoninė nepraras regioninės gydymo įstaigos statuso. Anot vyr. gydytojo, vykdant SAM numatytą sveikatos priežiūros įstaigų tinklo reformą, šalyje liks tik penkios regioninės ligoninės, tarp kurių Ukmergės nėra.

Apie tai, kokį pertvarkos kelią pasirinks Ukmergė, spręs gydymo įstaigų steigėjas – rajono Savivaldybės taryba.

Genovaitės KAZIELIENĖS nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Širvintietis :
    Ukmergiečiai šiaip tik gali džiaugtis kad išlieka ligoninė, kitur visai nebeliks - nei Širvintose, nei Anykščiuose. Dėl bet kokios traumos, žaizdos ar apendicito turės važiuoti į Vilnių ar Panevėžį. O kaip iš ten reiks grįžti?
  • Ukmergietis :
    Tikrai užtektų vienos įstaigos rajone, tuo labiau abi yra viename pastate. Galėtų savivaldybė sujungti. Vistiek nieks neskiria kur ligoninė kur pspc
  • to Viliui :
    O kam dabar dvi poliklinikos, būtu pspc kaip ligoninės skyrius. Kiek bereikalingų etatu administracijoje.
  • Rimas :
    nesutikau rajone žmogaus ,kuris suprastu ,kam reikalinga atskiras PSPC ir ligoninė tokiam rajonui ,kaip mūsų. Atskiros buhalterijos, registratūros,laboratorijos ir tt.
  • Vilius :
    Ir kas gero bus paprastam žmogui jei visas poliklinikas sujungs, vistiek greičiau pas šeimos gydytoją nepateksi, tik atsiras daufiau administracijos
  • //// :
    Bijo, kad nesigaus dg. savivaldybei pinigus plauti per ligonine! Toks parkas, tokie remontai...
  • Nu jo :
    Pats vadovas yra Ukmerges ligoninėje nuostolingas lo gerai būtu polikliniką prie ligonines prijungti.
  • Apsales :
    Kuo toliau tuo graziau
  • Nuodui :
    Kažkodėl vis dar nuotoliniu būdu, užsidarę dirba Pspc- šeimos gydytojai, ligoninėje guli pacientai tai jų nuotoliniu būdų nelabai pagydysi
  • Xxxx :
    Tegu nors savivaldybe perkelia! Vietos uzteks visiems draugams!
  • nuodas :
    ar yra , ar nera ligonine , vistiek viskas distanciniu budu gidoma . gali ir is briuselio gyditi . tik vieta uzima . geriau kebabine pastatytu. ar alude , daugiau naudos butu .

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas