Asociatyvi nuotrauka.

Įvairūs

Švitrinio popieriaus grubumas – informacija šlifuojantiems

Šlifavimas yra toks dalykas, kuris turi labai didelę įtaką galutiniam darbo rezultatui visur, kur apdirbama mediena. Tačiau šlifuojame ir metalą ar kitas medžiagas, dėl ko šlifavimo technika ir pačių šlifavimo priemonių pasirinkimas pasidaro itin svarbus. Jeigu darbas nėra didelis, jam atlikti užtenka jūsų rankų ir šlifuoti galima su skiautele popieriaus, kurią galima uždėti ant kaladėlės ar kito objekto. Nušlifuotas ruošinys daug malonesnis lietimui ir patogesnis tolesniam apdirbimui. Visgi norint gerai nušlifuoti, būtina suprasti ir pažinoti patį švitrinį popierių. Apie jį – šis straipsnis!

Kaip naudojamas švitrinis popierius?

Švitrinis popierius gali būti naudojamas lapeliais (šlifavimo lapeliai – https://www.varle.lt/slifavimo-lapeliai/), juostomis (diržais) arba diskine forma. Lapeliai dažniausiai naudojami šlifuojant rankiniu būdu, juostos dedamos ant juostinio šlifuoklio, o diskai montuojami į ekscentrinius šlifuoklius arba stakles. Kad ir kokį būdą atlikti darbui renkatės, suprasdami skirtumus tarp popieriaus grubumo, geriausiai suprasite kaip atlikti jums reikalingą darbą. Bus lengva pasirinkti švitrinį popierių lengvam pašlifavimui arba rimtam dažų nuėmimui.

Ką reiškia grubumo rodiklis ant švitrinio popieriaus?

Grubumas yra įvertis, kuris nurodo reitingą abrazyvių medžiagų, esančių ant šiurkščiosios švitrinio popieriaus pusės. Kuo aukštesnis yra šis rodiklis, tuo smulkesnis yra abrazyvas ir dėl to galima nušlifuoti dar lygesnius ir glotnesnius paviršius. Mažesnis rodiklis reiškia šiurkštesnį popierių, kuris lengviau nuima paviršinius sluoksnius.

Dažniausiai grubumas matuojamas CAMI arba FEPA skalėmis. FEPA skalė yra dažniau sutinkama Europoje ir su ja graduojamo šlifavimo popieriaus rodikliai priešais skaitmenis visada turi raidę „P“. Švitrinio popieriaus grubumas dar leidžia skirstyti juos į mikro ir makro grupes.

Mikro švitrinis popierius

Mikro klasės švitriniai popieriai yra mažiau šiurkštaus abrazyvo klasė. Čia turėsime aukštesnius grubumo rodiklius. Tokio tipo šlifavimo popierius naudojamas su mediena gipso kartonu.

  • Ultra Fine – P1500, P2000 arba P2500. Tai yra pats delikačiausias abrazyvas. Jo diametras yra nuo ~8,4 iki ~12,6 mikrometrų. Jis geriausiai tinka šlifuoti pačioje pabaigoje ir storus ruošinių sluoksnius.
  • Super Fine – P800, P1000 arba P1200. Lengvai nušlifuoja nelygumus, tačiau yra per švelnus sluoksnio nuėmimui. Tinka galutiniams medienos apdirbimo etapams.
  • Extra Fine – P400, P500 arba P600. Šiek tiek mažiau švelnus ir grubesnis už ankstesnę kategoriją. Su juo galima atlikti pirminį medienos šlifavimą.
  • Very Fine – mažiausiai švelnus mikro klasės šlifavimo popierius. Jis būna P240 – P360 ribose. Abrazyvo diametras yra nuo 40 iki 59 mikrometrų. Šį popierių geriausia rinktis apdailai tarp skirtingų pvz., lako sluoksnių padengimo.

Makro švitrinis popierius

Į šią klasę patenka visi šlifavimo/švitriniai popieriai, kurie atitinka vidutinio arba aukšto grubumo parametrus. Jų grubumo skaičius yra žemas, o juos galima naudoti ne tik su mediena, bet ir metalu, kadangi jie padeda nuimti didesnį sluoksnį.

  • P150 – P220 – šis taip pat vadinamas Very Fine, kaip ir paskutinysis variantas iš makro kategorijos. Tačiau šis turi dar grubesnę tekstūrą ir tinka visiškai neapdirbtos „plikos“ medienos šlifavimui.
  • Fine – P100 arba P120 grubumo šlifavimo popierius. Jis negali nuimti lako ar dažų ant medienos, tačiau labai efektyviai šlifuoja medieną ir nuvalo gipsą ar net gali pašalinti vandens dėmes nuo medienos.
  • Medium – šio tipo šlifavimo popierius žymimas P60-P80 ir leidžia pasiekti vidutinio grubumo tekstūrą po šlifavimo. Dažniausiai toks popierius naudojamas ant plikos medienos, prieš pasiruošiant lako nuėmimui ar galutinei apdailai.
  • Grubus – P40 arba P50. Sparčiai nuima dažų ar lako sluoksnius bei šiukšles. Nereikia itin didelių pastangų.
  • Ekstra grubus – P12 – P36. Naudojamas pačioje pradžioje, šlifuojant kietmedžio grindis arba labai sparčiai padeda nuimti bet kokį dengiamąjį sluoksnį.

Dar keli faktai, ką turite žinoti

Reikėtų žinoti, kad švitrinis popierius gali būti gaminamas iš skirtingų medžiagų, kurios turi skirtingas chemines savybes. Jis gali būti gaminamas iš natūralaus mineralo granato granulių. Taip pat šlifavimo popierius neretai gaminamas ir iš sintetinių medžiagų, tokių kaip: aliuminio oksidas, aliuminio cirkonis, silicio karbidas ir kt.

Be to, nereikėtų maišyti šlifavimo popieriaus kategorijos (gradavimo) bei grubumo. Grubumas žymi abrazyvių dalelių dydį, o gradavimas arba kategorija apima daugybės skirtingų grubumų popieriaus rūšis.  

Jeigu jums reikalingi ne tik šlifavimo lapeliai rankiniam šlifavimui ar juostos šlifuokliams, bet ir šlifavimo padai ir diskai, bus naudinga viskas iš „Varlės“.

Reklama

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas