Asociatyvi nuotrauka.

Įvairūs

Perlų vėriniai: ką reikia žinoti apie šį brangakmenį?

Vos paminėjus perlus, iš karto matome du vaizdinius: klasikiniu kostiumėliu apsirengusią stilingą damą ir „Simpsonų“ animacinio serialo veikėjas Mardžę ir Lizą. Toks šių mineralų įvaizdis susiformavo per ilgus metus ir net keičiantis mados tendencijoms, jie niekuomet nebuvo išėję iš mados. Tikriausiai nesuklysime sakydami, jog perlų vėrinį turėjo daugelio iš mūsų mamos, močiutės ir net prosenelės.

Perlų spalvos ir populiarumas

Pasaulyje labiausiai paplitę baltos spalvos perlai,  vis dėlto yra žinoma ir kreminės, rožinės spalvos brangakmenių, o itin retais yra laikomi žali, juodi ir mėlyni. Kadangi labiausiai paplitę baltos spalvos perlai, jie – populiariausi ir pigiausi, todėl būtent iš jų ir gaminami perlų vėriniai. Taip pat gerai tai, jog juos lengva prie visko derinti, ko nebūtų galima pasakyti apie žalios spalvos akmenėlius.

Akoya perlai

Anksčiau šie perlai dar buvo vadinami Japonijos perlais, dėl jų auginimo šioje šalyje. Visgi neseniai šios rūšies perlus pradėjo auginti ir Kinijoje, tad liko tik Akoya pavadinimas. Perlo spalva priklauso nuo to, kaip pasidengę perlamutro sluoksniai atspindi šviesą ir būtent Akoya perlų rūšis ją atspindi geriausiai. Būtent todėl Akoya tipo perlai yra mėgstami ir vertinami visame pasaulyje bei, be abejo, yra ganėtinai aukštos kainos. Jų išskirtinumas – blizgesys ir itin taisyklinga forma, nepaisant to, kad procesas yra visiškai natūralus. Šių perlų skersmuo gali siekti iki 11 mm, o spalva, dažniausiai balta arba su pilkšvu, rožiniu, melsvu atspalviu.

Taičio perlai

Tai viena brangiausių kultivuotų perlų rūšių pasaulyje. Nors dažnai vadinami juodaisiais perlais, vis dėlto šie brangakmeniai yra tamsiai pilkos, sidabrinės spalvos su įvairiais žemiškais atspalviais: violetiniais, auksiniais, raudonais. Surasti du vienodus šio tipo perlus yra labai sudėtinga, nes dėl išskirtinio perlamutro pasidengimo, jų paviršius atspindi šviesą skirtingai. Taigi, surinkti pakankamą kiekį perlų vienam vėriniui – tampa gana ilga ir sudėtinga misija. Kaip minima šaltiniuose, kartais reikia perrinkti dešimtis tūkstančių perlų, kad atrastume 100 bent kiek panašesnių perlų. Šių perlų dydis svyruoja nuo 8 iki 18 mm. Savaime suprantama, kad Taičio perlų vėrinys būtų itin brangus.

Pietų jūros perlai

Jie išsiskiria dydžiu ir dažnai pasitaikančiu auksiniu atspalviu. Šie perlai yra auginami Šiaurės Australijos ir Filipinų pakrantėse, o juvelyrus žavi išskirtinai taisyklinga apvalia forma. Žinoma, turint omenyje, jog tai visiškai organiškas gamtos produktas – išdaigų pasitaiko ir perlų auginime. Nestandartinės formos Pietų jūros perlai dažnai atsiduria muziejuose.

Majorika perlai

Tai dirbtiniai, bet itin aukštos kokybės ir iš natūralių medžiagų pagaminti perlai. Jų gamybos procese yra naudojamas branduolys, kuris taip pat kaip austrėse auginami perlai yra padengiamas perlamutro sluoksniais. Dėl pažangiausių technologijų ir itin aukštų gamybos standartų, šie perlai yra tobuli ir visi gali būti vienodo dydžio bei spalvos. Visas gamybos procesas yra užbaigiamas griežta kiekvieno perlo kontrole – po poliravimo yra testuojamas jo blizgumas ir atsparumas trinčiai.

Sintetiniai perlai

Tai plastiko arba stiklo rutuliukai, padengti perlamutro spalvos dažais. Šie brangakmeniai būna itin lengvi ir žymiai mažesnės kainos. Nors iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti kaip tikri, laikui bėgant kitaip nei tikrieji perlai – jie pakeičia savo spalvą, ant jų lieka pirštų antspaudai arba ima byrėti dažai. Tokie perlai – tai pigus tikrųjų brangakmenių pakaitalas, kurio vertė rinkoje yra nematuojama.

Reklama

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas