Asociatyvi nuotrauka.

Kriminalai, Naujausi

Pamokanti istorija, kaip ukmergiškė nepatikėjo sukčiais

Asta KROGERTIENĖ

Vilniaus apskrities VPK Komunikacijos poskyrio specialistė

Elektroninėje erdvėje galima patogiai ir greita ką nors įsigyti, susirasti naudingų pasiūlymų. Tačiau joje siaučia ir įvairaus plauko sukčiai. Tad būkite budrūs, ypač, kai kalba pakrypsta apie pinigus, bankinius pavedimus.

Rajono Policijos komisariato pareigūnai gavo ukmergiškės pranešimą ir įspėjimą kitiems gyventojams apie tai, kaip lengva „užkibti“ ant profesionalių apgavikų kabliuko.

Apie sukčiavimą informavusi moteris papasakojo jai nutikusią istoriją. 

Vieną vakarą socialinių tinklų Facebook  grupėje „Ukmergės skelbimai“ buvo paviešintas skelbimas apie nuomojamą arba parduodamą butą. Moterį tai sudomino,  todėl ji pasidomėjo kaina.

„Gavau atsakymą, kad butą parduotų už 36 tūkst. Eur. Pagal pateiktą aprašymą bei paviešintas nuotraukas kaina pasirodė priimtina. Paklausiau, koks namas, ar jis renovuotas, ar galiu apžiūrėti. Pardavėja atsakė, kad galės parodyti tik antradienį, nes gyvena Kaune. Tačiau jei noriu, galiu butą rezervuoti, rezervacijos mokestis – 100 Eur. Kalbėjęs asmuo paprašė mano telefono numerio. Netrukus perskambino skelbimo autorės tariamas vaikinas. Bendraujant telefonu atrodė, kad kalbuosi su nekilnojamojo turto agentu. Jis žadėjo, jei pervesiu 100 Eur rezervacijos mokestį, išimti skelbimą, o butą rezervuoti tik man. Jei po apžiūros jis nepatiks, pinigus grąžins. Dar pridūrė, kad bute gyveno tėvukas, namas renovuotas, renovacija išmokėta. Pasidomėjus, ar galime pasirašyti sutartį dėl rezervacijos mokesčio, iš karto sutiko. Baigus kalbėti netrukus atsiuntė sutartį ir tuoj pat vėl skambino, teiravosi, ar gavau, sakė, kad padaryčiau pavedimą ir kopiją atsiųsčiau patvirtinimui. Kadangi jau pirmo pokalbio metu supratau, kad kažkas čia yra ne taip, nusprendžiau šiek tiek vilkinti laiką. Pasakiau, kad sutartį persiunčiau draugei patikrinti, ir laukiu atsakymo. Tuo metu pati nuvažiavau apžiūrėti buto pagal sutartyje nurodytą adresą. Paaiškėjo, kad namas nerenovuotas, o neva parduodamas butas buvo pirmame aukšte, panašu, kad ten gyvena neturtingi žmonės arba sena močiutė. Po apsilankymo galutinai įsitikinau, kad man greičiausiai skambino iš kalėjimo ar panašiai…  Nutariau dar geriau įsitikinti, su kuo turiu reikalą, ir pardavėjai parašiau, kad pinigus už buto apžiūrą jai į rankas gali perduoti Kaune gyvenantys mano draugai. Tuomet sulaukiau atsakymo, kad butas jau rezervuotas kitiems…“ – pasakojo ukmergiškė.

Ir pridūrė, jog į policiją ji kreipėsi norėdama perspėti kitus, jei susidurtų su panašia situacija. „Tokie sukčiai kalba labai įtikinamai, todėl patikliam žmogui tikrai apsuktų galvą. Gali būti, kad panašius skelbimus jie viešina ir kitose grupėse, ir taip apgaulės būdu bando pasipelnyti“, –  kalbėjo sukčių pinklių išvengusi moteris.

Ši apgaulės schema – labai populiari. Skelbimų portaluose sukčiai talpina melagingus skelbimus apie pigiau nei įprasta rinkos kaina parduodamą prekę, būsto nuomą ir panašiai. Tuomet prašo pervesti išankstinį apmokėjimą ar avansą. Asmuo paprastai prekės negauna, o po kurio laiko skelbimas pašalinamas. Šiuokart ukmergiškė pasielgė labai išmintingai – nuvažiavo ir pati įsitikino, kad nuotraukos prie skelbimo neatitinka realybės.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas