Nuo lapkričio 3 dienos miesto stadiono pastate veikęs Vakcinacijos centras užvers duris.

Aktualijos, Naujausi, Sveikata

Koronavirusu susirgo ir meras

Nijolė STUNDŽIENĖ

Sumažėjus skiepijimų apimtims nuo lapkričio 3 dienos nuspręsta uždaryti Ukmergės vakcinavimo centrą, veikusį miesto stadiono pastate Gruodžio 17-osios gatvėje. Gyventojų skiepijimas perkeliamas į Pirminės sveikatos priežiūros centrą, taip pat vakcinavimą vykdys privačios gydymo įstaigos – „Teragyda“ ir „Vilkmergės klinika“.

Nors vakcinacijos tempai rajone sumenko, susirgimų COVID-19 liga nemažėja. Dėl to atšaukiami kai kurie renginiai, koronavirusas pakirto ir rajono savivaldybės merą Rolandą Janicką.

Vakcinacijos centras veikė beveik aštuonis mėnesius

Kaip „Gimtąją žemę“ informavo rajono savivaldybės administracijos Tarpinstitucinio bendradarbiavimo koordinatorė, laikinai vykdanti savivaldybės gydytojo funkcijas Edita Balžekienė, atsisakyti Vakcinavimo centro, jo veiklą perkeliant į Pirminės sveikatos priežiūros paslaugas teikiančias gydymo įstaigas, rekomendavo ir Sveikatos apsaugos ministerija.

„Gyventojų vakcinacija bus vykdoma tokia pačia tvarka kaip ir anksčiau. Tačiau dabar vakcinos paskirstytos visiems, jų pakankamai turi ir VšĮ Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centras (PSPC), ir kitos rajone veikiančios privačios įstaigos – UAB „Teragyda“ bei UAB „Vilkmergės klinika“, – situaciją komentavo E. Balžekienė. – Tie asmenys, kurie vakcinai registruosis Karštosios linijos telefonu 1818 arba internetu, bus nukreipiami į PSPC. Kadangi dabar žmonės gali skiepytis, kur jiems patogu, Pirminės sveikatos priežiūros centre, skiepų kabinete, vakciną galės gauti ir užsieniečiai, ir asmenys, atvykę iš kitų miestų bei rajonų.“

Savivaldybės gydytojos funkcijas vykdanti specialistė pridūrė, jog dabar žmonės bus raginami pirmiausia kreiptis į savo šeimos gydytoją. Jei skiepytis norintis gyventojas yra prisiregistravęs „Taragydoje“ ar „Vilk-mergės klinikoje“, ten jis ir bus nukreipiamas.

Pasak E. Balžekienės, Vakcinavimo centro komanda šį mėnesį važinėja po seniūnijas ir laukia vietos gyventojų, norinčių gauti skiepus nuo COVID-19 ligos.

Ukmergėje Vakcinacijos centras buvo atidarytas šių metų kovo 12 dieną Gruodžio 17-osios gatvėje esančio miesto stadiono patalpose, užimančiose 700 kvadratinių metrų.

Sporto centrui priklausanti stadiono salė pagrindiniu vakcinavimo centru Ukmergėje buvo pasirinkta dėl palankiai išdėstytų didelių erdvių, kurios leido sklandžiau ir saugiau organizuoti ukmergiškių skiepijimą. Iki tol gyventojai pagal prioritetines grupes buvo skiepijami Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centro patalpose. Didėjant gaunamos vakcinos kiekiui, išaugo ir skiepijamų žmonių skaičius.

Merui nedarbingumo pažymėjimo neprireikė

Laikinai vykdanti savivaldybės gydytojo funkcijas E. Balžekienė, komentuodama sergamumo rajone rodiklius, paminėjo ir keletą židinių, kuriuose pastaruoju metu buvo registruota daugiausia sergančiųjų: „Nors rajone dominuoja pavieniai atvejai arba susirgimai šeimose, pasitaiko jų ir įstaigose. Šią savaitę nemažai susirgimų registruota Deltuvos pagrindinėje mokykloje, o praėjusią – Taujėnų seniūnijoje.“

COVID-19 liga neaplenkė ir rajono savivaldybės mero R. Janicko, kuris užsikrėtė nuo žmonos, dirbančios Taujėnų seniūnijoje. Beje, mero šeima dar vasarą buvo pasiskiepijusi abejomis vakcinomis.

Penktadienį „Gimtosios žemės“ kalbintas R. Janickas sakė, kad jaučiasi neblogai, pasireiškė tik sloga ir jis prarado uoslę. Meras nedarbingumo pažymos neėmė, darbus tęsia nuotoliniu būdu.

„Pirmoji prieš savaitę susirgo žmona. Kartu su ja izoliavausi ir aš. Pirmadienį, išryškėjus pirmiems simptomas, atlikau testą, kuris patvirtino, jog taip pat sergu“, – pasakojo meras ir žadėjo kitą savaitę, spalio 27-ąją, jau grįžti į įprastą darbą kontaktiniu būdu.

Praėjusią savaitę R. Janickas su grupe savivaldybės įmonių ir administracijos darbuotojų dalyvavo Druskininkuose vykusiuose mokymuose. Sužinojus, kad meras susirgo, visi išvykos dalyviai testavosi, jiems koronavirusas nenustatytas.

Atšaukiami kai kurie kultūriniai renginiai

Nors rajone sergamumas nemažėja, dideli ribojimai kol kas netaikomi. Pasak savivaldybės gydytojos funkcijas vykdančios E. Balžekienės, nėra stabdomos paslaugos, tačiau savivaldybės įmonėms patariama renginius organizuoti nuotoliniu būdu.

Kaip redakciją informavo Ukmergės kultūros centro reklamos-informacijos specialistas Arvydas Pėšina, atšaukiamas spalio 23 dieną turėjęs vykti šventinis konkurso „Šventosios gaida“ laureatų koncertas.

„Jis neįvyks, nes į renginį negali atvažiuoti keletas kolektyvų. Koncertas perkeliamas vėlesnei datai. Apie ją žiūrovai bus informuoti“, – kalbėjo A. Pėšina.

Kultūros centro atstovas pridūrė, jog šį mėnesį jau surengti du konkurso koncertai. Solistų ir kamerinių ansamblių pasirodymai vyko Krikštėnų dvare, o vokalinių ansamblių – Taujėnų dvare.

„Šį šeštadienį turėjo vykti baigiamasis renginys. Dėl padaugėjusių susirgimų atšauktos ir kai kurios mūsų saviveiklinių kolektyvų gastrolės“, – aiškino pašnekovas.

Rajone sergamumas didėja

Koronaviruso pandemija kol kas trauktis neketina, kasdien ir Ukmergėje registruojama vis daugiau naujų ligos atvejų.

Oficialios statistikos portalo spalio 22 dienos duomenimis, rajone sirgo 297 gyventojai, nuo koronaviruso mirė 101 žmogus, paskutinė mirtis registruota spalio 20 dieną.

Šią svaitę, spalio 18-21 dienomis, mūsų savivaldybėje nustatyti 155 nauji užsikrėtimo COVID-19 liga atvejai. Susirgimų daugėjo kasdien: pirmadienį registruota 21 naujas užsikrėtimas, 19 d. susirgo 39 ukmergiškiai, 20 d. – 45, 21 d. – 47. Naujų atvejų pokytis Ukmergės rajone siekia 26,7 proc., Lietuvoje – 15,4 proc.

Mūsų savivaldybėje 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų teko 1 022,6 nauji susirgimai. Lietuvoje – 1 246,9 atv./100 tūkst. gyventojų.

AUTORĖS nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas