Nors takas dar nepriduotas, juo dviratininkai jau važiuoja.

Aktualijos, Naujausi

Vyksta baigiamieji ilgiausio rajone pėsčiųjų ir dviračių tako tiesimo darbai

Loreta EŽERSKYTĖ

Sutartį „Valstybinės reikšmės magistralinio kelio A6 Kaunas-Zarasai-Daugpilis ruožo nuo 72,164 iki 77,460 km rekonstravimas įrengiant pėsčiųjų ir dviračių takus“ Lietuvos automobilių kelių direkcija (LAKD) su AB „Panevėžio keliai“ pasirašė praėjusių metų rugsėjo 15 dieną. Darbai, kurių vertė – beveik 2,5 milijono eurų, prasidėjo gruodį. Dabar takas jau nutiestas, vyksta baigiamieji darbai. Spalio 28-ąją numatytas objekto pridavimas.

Laikraščio skaitytojai ne kartą redakcijai skundėsi, kaip sunku ir nesaugu iš Ukmergės pėsčiomis pasiekti Dukstynos kapines. Ne kartą apie tai esame rašę laikraštyje. Dėl pėsčiųjų tako įrengimo kalbintų rajono savivaldybės atstovų atsakymas tuomet būdavo vienodas. Jie paminėdavo kelis argumentus, kodėl palei magistralinį A6 kelią negalimi jokie statybos darbai. Visų pirma, šis kelias priklauso ne savivaldybei, o LAKD, todėl šį klausimą turi spręsti kelio savininkas. Be to, abipus magistralinio kelio yra 70 metrų apsauginė zona, kurioje ribojama bet kokia ūkinė veikla. Dar vienas dalykas – takas turėtų kirsti magistralę A2 ir eitų po Dukstynos viaduku. Todėl jį įrengti būtų labai sudėtinga techniškai.

2020-ųjų pavasarį, karantino metu, nekursavo miesto autobusai. Gyventojams, norint pėsčiomis pasiekti Dukstynos kapines, tekdavo įveikti pavojingą kliūčių ruožą. Tada atsinaujino ir diskusijos dėl šio tako būtinybės. Rajono savivaldybės administracijos direktorius Darius Varnas, komentuodamas šią situaciją, pažadėjo šį klausimą pateikti svarstyti Saugaus eismo komisijos posėdžiui.

Netrukus paaiškėjo, jog 2017 m. rajono savivaldybės užsakymu LAKD paruoštas 13–14 km dviračių tako, kuris Ukmergę turėjo sujungti su Šventupe, projektas. Takas turėjo prasidėti nuo Dukstynos sodų ir vesti pro Dukstynos kapines link Vidiškių bei pasiekti Šventupę. Deja, šis projektas buvo padėtas į stalčių.

Nuspręsta pradėti žygius dėl šio projekto įgyvendinimo. 2020-ųjų birželį rajono savivaldybės administracijos direktorius susitiko su Vyriausybės, LAKD, Susisiekimo ministerijos atstovais ir aptarė galimybę įrengti dviračių taką nuo Dukstynos sodų link Vidiškių. LAKD užsakymu naujojo dviračių ir pėsčiųjų tako techninį projektą parengė UAB „Kelprojektas“. Numatyta, kad dviračių ir pėsčiųjų takas prasidės valstybinės reikšmės magistralinio kelio A6 Kaunas-Zarasai-Daugpilis 72,164 kilometre, ties vadinamu Plukių taku ir drieksis iki Vidiškių, Taikos gatvės (minėto magistralinio kelio 77,460 kilometro). Viešąjį pirkimą atlikti projekte numatytus darbus laimėjo AB „Panevėžio keliai“. Šios sutarties vertė – beveik 2,5 milijono eurų. Iš rajono biudžeto šiems darbams įgyvendinti nereikės skirti nė cento – visą projektą finansavo Vyriausybė.

Darbai šiame objekte buvo pradėti 2020-ųjų pabaigoje nuo medžių bei krūmų kirtimo, taip pat pernai įrengti infiltraciniai šuliniai gruntiniam vandeniui surinkti bei 72-ame minėto kelio kilometre buvo įrengta nauja pralaida. Nuo gruodžio 15-osios, vadovaujantis LAKD sutartiniais nuostatais, prasidėjo žiemos pertrauka ir visi fiziniai darbai objekte buvo sustabdyti. Jie atnaujinti nuo šių metų kovo 15 dienos.

Kadangi suprojektuoto tako trasa praeina po magistralinio kelio A2 Vilnius-Panevėžys viaduku, takas suprojektuotas kaip pėsčiųjų-dviračių viadukas virš magistralinio kelio A6 griovio po viaduku. Ruože iki automobilių stovėjimo aikštelės prie Dukstynos kapinių tarp tako ir kelio įrengti saugūs pėstiesiems ir dviratininkams apsauginiai atitvarai. Už minėtos aikštelės takas toliau driekiasi už griovio iki tilto per Mūšią. Šis tiltas rekonstruotas praplatinant jį kairėje pusėje ir taip užtikrinant minimalų pėsčiųjų ir dviračių tako plotį – 2,5 metro. Taip pat rangovas suformavo tako sankasą, įrengė vandens nuvedimą, atliko kitus darbus. Įrengtus pėsčiųjų ir dviračių taką, jame paklota asfalto danga.

Kaip „Gimtajai žemei“ sakė rajono savivaldybės administracijos direktorius D. Varnas, naujajame take beveik visi darbai baigti, juo jau važiuoja dviratininkai, vaikšto pėstieji.

„Nors vykstant darbams pasigirsdavo nuomonių neva naujasis takas veda į niekur, jis ukmergiškiams nereikalingas, dabar jau aišku, jog projektas tikrai pasiteisino. Tapo paprasčiau pėsčiomis pasiekti Dukstynos kapines, taku įvairaus amžiaus dviratininkai vyksta iki Mūšios parko, Kadrėnų tvenkinio, kai kurie pasiekia Šventupę“, – kalbėjo direktorius.

Šiuo metu objekte vyksta baigiamieji darbai. Kadangi projekte įrengti perėją ties Dukstynos sodais per magistralinį A6 kelią nebuvo numatyta, tai bus sprendžiama Saugaus eismo komisijos posėdyje. D. Varnas patikino, jog pėsčiųjų saugumas labai svarbu, tad šie darbai turės būti atlikti artimiausiu metu.

AUTORĖS nuotraukos

Norintiems pėsčiomis pasiekti Dukstynos kapines bus saugiau.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Norėčiau :
    Norėčiau taku pavažiuoti, bet... Kur tako žemėlapis straipsnyje? Aš ne vietinis...
  • Aš :
    Jeigu yra galimybė,aš negrįžtu atgal tuo pačiu maršrutu.
  • To Aš :
    Nutiesė tau taką - bet visvien pro kitą pusę nori važiuoti,kad tik ne nauju taku. Važiuok gi taku - pirmyn atgal,pirmyn atgal...kaip ir dera taku i niekur.
  • Aš :
    Siesikų neminėjau.Siesarties upės tiltas yra lyg ir Žemaitkiemio sen..Siesikai gi ,kitam rajono pakrašty,galima ir ten nulėkti dviračiu,bet tako nėr.Reikia atidžiau skaityti.
  • Sportuokit :
    Daugiau,tinginiai jus. Prisipirke po 3 klerketus ant buto,birbinat be tolko… sveikatos ziurekit! Veliau vaitoja tokie kad su sirdim problemos,sanariais,antsvoriu.
  • Alio :
    Iki Mušos super dviraciu prasilėkti. Labai patiko. Kol kiti su senais klerketais birbina. Sveikatos ziurekit
  • To Aš :
    Reiks išbandyt taką - važiuojant kažkur miškais kur pro Siesikus tas takas net neina. Viskas gerai su tuo taku - jei juo nevažiuoti. Logiska. Pats nori važiuoti verčiau žvyrkeliais - bet gamtoje. Nei nauju taku palei plentą.
  • Aš :
    Reiks išbandyt taką,kai baigsis nedarbingumas.Galima nuo Šventupės paminti link Utenos ir už tilto pasukt į dešinę,į mšką.O pravažiavus keletą km ganėtinai gražiu mišku,per Siesarties tiltą,Nuotekus,grįžt į Ukmergę.Nemažas atstumas ,plaučiai prasiventiliuos,nereiks bambėt.Viskas gerai su tuo taku,aišku ne visiems.Kas išbandys,lai pasidalina įspūdžiais.
  • Y-Y :
    Ikiso saulys, nes tinkama ... turbut asmeniskai tikrino....
  • Jamiele :
    Misliju takus gerus, ale vieta šudina
  • Aha :
    Sutinku,kad iki Dukstynos kapiniu butinai reikejo tako ar bent jau saligatvio - bet toliau,tai tikrai takas i niekur. Jei butu takas eje ne iki vidiskiu,o iki Musios,gal netgi aplink Musia arba aplamai palei Sventosios pakrante,tai butu super...Varna jau iskart i merus butu galima rinkt. Paziurekit kokio ilgio takas palei Sventaja Anyksciuose ir kaip gera juo pasivaikscioti upes ir gamtos apsuptyje - na o musu takas palei judru plenta per istiesta ranka nuo lekianciu furu...galejo bent jau kokius 20 metu patraukti nuo kelio,kad taka nuo kelio skirtu bent jau medziu ir krumu juosta. Cia zinoma skonio reikalas - bet as uz toki taka kaip Anyksciuose. Galit vadinti mane viskuo nepatenkintu niurgzliu - bet neketinu apsimetineti,kad takas palei plenta man patinka nes taip nera. Prie ko cia tie Vidiskiai aplamai? 2 krautuves ir baznycia,jokiu lankytinu vietu - ko ten vaziuoti? Kad apsisukti ir grizti atgal?
  • Jolantai :
    Nu man tai takas dzin
  • Žinovui :
    Kas ta Agnyte isviso ikiso i silta vietele. Ji nelabai galimai supranta ka ten veikia…
  • Žinovas :
    Greitai dviračių takas iki Vidiškių už 2,5 milijono įrengtas. Stebinantis greitis todėl kad auksinis takelis eina iki užsakovo D. Varno namų. Gražu. Pats užsakiau, pats apmokejau tiems patiems pastoviems kelininkams. Įdomi ta Ukmergės rajono valdžia.Seimo narys Dudenas savo Laumenu kaimą, vicemere A. Balčiūniene kelią iki savo namų Leonpolyje išasfaltuoja. Koks sekantis milijoninis objektas Bikuva, Mini Lietuva, Vilkas, Ligoninės parkas, Kęstučio a. Paupys. Plaunami pinigėliai,
  • zvyras :
    gerai, bet miesto žvyruotos gatvės 21 a. nelabai puošia....bet ten gyvena paprastas rinkėjas...
  • Jolanta :
    Labai džiaugiamės taku. Jis jau išbandytas ir yra tikrai reikalingas visiems- tiek piestiesiems, tiek dviratininkams.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas