Asociatyvi nuotrauka.

Aktualijos, Naujausi

Ukmergiškius bandys sulaikyti ir ieškodami ambasadorių

Spalio 28 dieną vyksiančiame rajono Tarybos posėdyje bus pateiktas svarstyti sprendimo projektas „Dėl Ukmergės rajono gyventojų skaičiaus stabilizavimo ir augimo programos patvirtinimo“.

Šios programos tikslas – stabdyti gyventojų skaičiaus mažėjimą ir skatinti jo augimą, kas įtakotų ekonominį, socialinį ir kultūrinį vystymąsi. Šį užmojį numatoma įgyvendinti finansinėmis priemonėmis ir žmogiškųjų resursų administravimu.

 

Gyventojų nuolat mažėja

Remiantis Lietuvos statistikos departamento duomenimis, nuolatinis gyventojų skaičius savivaldybėje 2013–2020 m. sumažėjo 12,7 proc. 2014-aisiais rajone buvo 37 548 registruoti gyventojai, 2020 m. pradžioje – 33 482, 2021-aisiais – 33 052. Pagrindinė tokio gyventojų skaičiaus mažėjimo priežastis – neigiamas migracijos saldo (rodiklis, parodantis skirtumą tarp išvykstančių ir atvykstančių gyventojų skaičiaus) ir neigiama natūrali gyventojų kaita.

Šis svarbus demografinę rajono situaciją apibūdinantis rodiklis 2013–2019 m. rajone, kaip ir daugelyje teritorijų, buvo neigiamas (-102). Mūsų savivaldybėje nuo 2013 m. migracijos saldo sumažėjo 73,4 proc.

Darbingo amžiaus gyventojai (15–64 m.) rajone sudaro 64,3 proc. ir per pastaruosius metus jų sumažėjo iki 62,5 proc. „Vadovaujantis statistiniais duomenimis, galima daryti prielaidą, kad Ukmergės rajono savivaldybė pasižymi mažesniu darbingo amžiaus gyventojų skaičiumi, o tuo pačiu ir aktyvios darbo jėgos trūkumu“, – konstatuojama programoje.

2019–2020 mokslo metais Ukmergės rajono savivaldybės bendrojo ugdymo įstaigose buvo 3 567 mokiniai, nuo 2012–2013 mokslo metų šis skaičius sumažėjo 21,5 proc. Tokia tendencija kelia sunkumų, nes mažėja infrastruktūros panaudojimo efektyvumas bei mokytojų etatų poreikis.

Pradeda trūkti specialistų, darbuotojų

Savivaldybė jau susiduria su švietimo darbuotojų, sveikatos priežiūros specialistų stoka ir šis poreikis, atsižvelgiant į esamų šių sričių darbuotojų amžių, tik didėja. Daug darbo jėgos trūksta ir verslo atstovams. Nors Ukmergėje 2021 m. liepos mėnesį nustatytas nedarbo lygis siekia 14,7 proc., gamybos įmonės neranda pakankamai darbuotojų ir priverstos darbo jėgą pritraukti iš kitų miestų.

Skatins finansiškai ir kurdami žemėlapį

Gyventojų skaičiaus stabilizavimo programa susideda iš dviejų priemonių paketų – finansinių (programos įgyvendinimo finansavimo apimtis – iki 1 proc. nuo metinio į savivaldybės biudžetą surenkamo gyventojų pajamų mokesčio) ir žmogiškųjų resursų administravimo (Savivaldybės tarybos, administracijos ir gyventojų bendradarbiavimas teikiant siūlymus, tariantis, kaip efektyviau spręsti gyventojams aktualius klausimus, užmezgant ryšius su išvykusiais į kitus miestus ir šalis ukmergiškiais, ieškant Ukmergės ambasadorių visame pasaulyje).

Konkrečios finansinės priemonės – pirmąjį būstą Ukmergėje įsigyjančioms jaunoms šeimoms teikti iki 80 proc. programos įgyvendinimui skirtų lėšų. Taip pat numatoma taikyti iki 50 proc. GPM lengvatą asmenims, naujai deklaruojantiems gyvenamąją vietą Ukmergėje. Lengvata bus teikiama 5 metus, kasmet ją mažinant po 10 proc.

Bus sukurtas interaktyvus kompleksinis Ukmergės miesto žemėlapis su gyvenamosios statybos, verslo plėtros zonomis, esamos infrastruktūros suženklinimu ir kt.

Programoje numatyta, kad finansinė parama įsigyjantiems pirmąjį būstą turėtų būti iki 160 000 Eur kasmet, ją gautų 23 šeimos. GPM lengvatos 30 asmenų sudarytų iki 30 000 eurų per metus. Interaktyvaus žemėlapio sukūrimas atsieitų iki 5 000 eurų, Ukmergės ambasadorių paieška Lietuvoje ir užsienyje (renginių organizavimui, priemonių įsigijimui, informacijos sklaidai ir pan.) – iki 10 000 Eur kasmet.

Ukmergės rajono gyventojų skaičiaus stabilizavimo ir augimo programos įgyvendinimo laikotarpis numatomas 2022–2027 metais.

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • //// :
    Girdejau istatyma net sukure savo, kad islaikyti gyventojus Ukmergeje, ane kaseliene?
  • To to to ahaaaa :
    Reikalingas tu ten kaip suniui penkta koja
  • To to ahaaaa :
    Dirbsiu uzsineyje,kloune. Tokie kaip tu uz minimalke nuvaras lenks,ir naktimis,ir sestadieniais. Va taip.
  • To to Ahaaaa :
    Kai est neturesi eisi ir dirbsi.
  • Xxxx :
    Kazenai, tai gi jis tave i Sirvintas issiunte, pamirsai?
  • TO RAMUNUI :
    Ramunai, kam jus paviesinote paslapti? jiems gi vergu reikia!
  • Ramunas :
    Visu pirma tai nustokit ieskot vergu kurie artu kaip arkliai uz maza alga. Antra kai vietinis gyventojas gamyklose gauna 600-650 euru i rankas, tai atvaziaves is kito miesto gauna 800-900 ir daugiau euru i rankas tai kur teisybe? Reiskias su vietiniais nesiskaitoma ir jie iesko darbo kituose miestuose kur moka geriau. Trecia kam eit dirbti kad ir uz 700 euru jei gali pasiimt verslo liudijima, moket mokescius ir i diena pasdaryt nuo 50 iki 100 euru atliekant mazus darbus privatiems gyventojams ir i menesi lieka maziausiai 1000-1500 euru
  • Kazenas :
    Ir Varnas vieninteliai kazka daro Ukmergeje. Ne zodziais o darbais! Kiti tik graziai liezuviais moka plakti…
  • Circus :
    Ziurejau ju nuotolinius posedzius kur visi kameras pasijunge. Sedi 50% pensininku,ir nesuprantanciu isviso ka jie ten veikia,kas ten juos ikiso?? Anukai ar anykes? Cirkas kazkoks. Kameras bent patys isijungti Moka?? Ar reikia atskiro darbuotojo kad padetu su tuo? Nezinau juoktis ar verkti.
  • O.k. :
    Siulau Kazena!
  • ambasadorius :
    a čia apie ką? aš noriu būt ambasadoriumi...kur ambasada? Kęstučio a??? tada dar labiau noriu...galiu ir konsulu but
  • //// :
    Butina mazint tarybos nariu skaiciu! Zmoniu nera, o sedi vis tas pats skaicius ir tie patis!!!! Tiesiog maklaudai ten visi! Ir kas juos renka????
  • Vataip :
    Svogierka mano dirba savivaldybeje,jei mane ikisit i silta vietele tada neisvaziuosiu is Ukmerges! Jeigu ne,viso gero! O siaip reikia isprasyti visus pensijinio amziaus zmones dirbancius savivaldybeje,gana. Net nebejuokinga… MES UZ POKYCIUS!
  • vietinis :
    savivaldybeje kurioje negalija jokie Lietuvos istatymai ... kai reikia moketi uz valstybines zemes prieziura, keliu tiesyma .. saligatviu, komunikaciju .... sniega ir lietu toj apmokestins
  • To Ahaaaa :
    Pritariu kitam komentatoriui. Apie kokias šeimas galima kalbėti, kai darbas pamaininis ir dar pastoviai šeštadieniais reikia dirbti. Toks darbas galimas emigrantams išvažiavusiems užsidirbti.
  • Ahaaaa :
    Ieskokit kur norit,provincija ir liks provincija. Jaunimas i didmiescius arba uzsienius. Niekas jusu fabrikuose uz kapeikas sveikatos nesigadins... patys eikit ir dirbkit darbininkiskus juodus darbus, dar plius pamainomis...

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas