Asociatyvi nuotrauka.

Aktualijos

Netinkamai tvarkydami nuotekas gyventojai teršia ne tik savo kiemus ir šulinius

Kaimuose, vienkiemiuose ir kitose vietovėse, kur dar nėra vandentiekio ir centralizuotos nuotekų sistemos, vis dar nemažai gyventojų nuotekas tvarko nesilaikydami reikalavimų. Aplinkos apsaugos departamentas įspėja, kad taip teršdami aplinką žmonės kenkia ir sau patiems. Be to, už netinkamai tvarkomas nuotekas skiriamos baudos.

Aplinkosaugininkai nuolat vykdo reidus tikrindami, kaip gyventojai, neprisijungę prie vandenvalos sistemų, tvarko nuotekas. Vykdant būtent individualaus nuotekų tvarkymo kontrolę, per metus atliekama apie 370 patikrinimų.

Jei nesilaikoma jų tvarkymo reikalavimų, nuotekos ne tik užteršia gruntinius vandenis, bet ir grįžta į tų žmonių ar jų kaimynų šulinius.

Dar didesnė žala daroma, kai nevalytos nuotekos patenka į vandens telkinius. Tokiais atvejais jos, be to, kad patenka į gruntinius vandenis, teršia ir upelius, upes, ežerus ir nuodija vandens gyvūnus ir žuvis, kurias žmonės paskui patys žvejoja.

Be to, neretai su nuotekomis į dirvožemį patenka ir daug buityje naudojamų cheminių medžiagų. Skalbikliuose yra ir fosforo, ir riebalus tirpdančių medžiagų, dezinfekantuose ir balikliuose – agresyvių chloro junginių, dar stipriau neigiamai veikiančių aplinką ir žmogų.

Aplinkosaugininkai primena, kad nuotekos gali būti kaupiamos tik sandariuose, uždaruose gamykliniuose nuotekų kaupimo rezervuaruose ir tik tais atvejais, kai nėra galimybės įrengti biologinio nuotekų valymo įrenginio ar prisijungti prie centralizuotų nuotekų tvarkymo įrenginių; į mažiausią nuotekų kaupimo rezervuarą turi tilpti per 7 dienas susidarančios nuotekos; sukauptas nuotekas būtina periodiškai ir laiku išvežti, todėl gyventojai, individualiai tvarkantys nuotekas, privalo turėti sutartis su nuotekų vežėjais; būtina turėti ir saugoti buitinių nuotekų išvežimą patvirtinančius dokumentus; pastebėjus, kad nuotekų kaupimo sistemos nesandarios, būtina nedelsiant jas užsandarinti; už netinkamai tvarkomas nuotekas skiriama administracinė bauda iki 1 170 eurų, taip pat tenka atlyginti aplinkai padarytą žalą.

Aplinkos apsaugos departamentas pažymi, kad baudos už aplinkos teršimą nuotekomis nustatytos Administracinių nusižengimų kodekso 246 straipsnyje. Per visus 2020 m. aplinkosaugininkai nustatė 541 asmenį, aplinką teršusį nuotekomis. Šiais metais jau nustatyti 425 tokie pažeidimai.

Apie aplinkos apsaugos pažeidimus galima pranešti AAD Pranešimų priėmimo tarnybos telefonu (8 5) 273 2995 arba 112.

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas