Asociatyvi nuotrauka.

Aktualijos, Naujausi, Sveikata

Siūloma, kad už periodinį testavimą mokėtų patys darbuotojai arba darbdaviai

Vyriausybė trečiadienį pritarė Sveikatos apsaugos ministerijos siūlomam įstatymo pakeitimui, kuris įpareigos pačius darbuotojus arba darbdavius susimokėti už būtinąjį periodinį testavimą. Vyriausybei pritarus, siūlomas Žmogaus užkrečiamųjų ligų prevencijos ir kontrolės įstatymo pakeitimas teikiamas svarstyti Seimui.

Įstatymo pakeitimas numato, kad būtinasis testavimas, kuris yra taikomas Vyriausybės nutarimu patvirtintų profesijų ir veik-los sričių nepasiskiepijusiems darbuotojams, būtų apmokamas nebe valstybės biudžeto, o pačių darbuotojų arba darbdavių lėšomis (pastariesiems nusprendus taip daryti), išskyrus atvejus, kai darbuotojas negali pasiskiepyti dėl medicininių kontraindikacijų arba nėra užtikrinamas vakcinų prieinamumas.

Šiuo metu būtinasis testavimas apmokamas valstybės lėšomis. Pagal galiojantį Vyriausybės nutarimą, kas 7–10 dienų testuotis turi šių sričių darbuotojai: asmens sveikatos priežiūros paslaugos ir veikla; socialinės paslaugos ir veikla; švietimo paslaugos ir veikla; vaistinių darbuotojų veikla; krovinių tarptautinio vežimo veikla; viešojo transporto ir keleivių vežimo veikla; laisvalaikio ir (ar) pramogų, kultūros, meno paslaugų teikimo veikla (renginių organizavimas ir lankytojų aptarnavimas); viešojo maitinimo paslaugų teikimo veikla; mažmeninės prekybos srityje dirbančių darbuotojų darbas; viešojo administravimo subjektų darbuotojų veikla; profesinė karo tarnyba; veikla, susijusi su masinio užsieniečių antplūdžio, dėl kurio paskelbta valstybės lygio ekstremalioji situacija, valdymu (tiesioginis kontaktas su šiais užsieniečiais); gamybos įmonių darbuotojų veikla.

Laiku neatlikus tyrimo, nustatytų sričių darbuotojai negali dirbti kontaktiniu būdu. Jeigu darbo pobūdis leidžia, jie turi būti skiriami dirbti nuotoliniu būdu, perkeliami į kitą darbą, o jeigu tokios galimybės nėra, darbuotojai turi būti nušalinami nuo darbo, nemokant darbo užmokesčio.

Šiuo metu periodiškai testuotis neprivalo darbuotojai, kurie yra paskiepyti nuo COVID-19 ligos arba persirgo šia liga ne anksčiau kaip prieš pusę metų.

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas