Asociatyvi nuotrauka.

Aktualijos, Naujausi

Ragina kreiptis dėl kompensacijų

Kol šalyje tęsiasi ekstremali situacija, nepasiturintiems gyventojams skiriant piniginę socialinę paramą (socialinę pašalpą, būsto šildymo, karšto ir geriamojo vandens išlaidų kompensacijas) – jų turimas turtas nevertinamas. Turimas turtas nebus vertinamas dar 6 mėnesius po ekstremalios situacijos ir karantino atšaukimo, rašoma Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) pranešime spaudai.

Įsibėgėjant šildymo sezonui, SADM ragina gyventojus kreiptis į savo gyvenamosios vietos savivaldybę dėl būsto šildymo, karšto ir geriamojo vandens išlaidų kompensacijų skyrimo. Prašymai priimami ir seniūnijose, taip pat tai galima padaryti elektroniniu būdu per www.spis.lt.

KOMPENSACIJA UŽ BŪSTO ŠILDYMĄ

Būsto šildymo išlaidų kompensacija teikiama nepriklausomai nuo šildymo būdo, t. y. ar būstas šildomas centralizuotai, ar kitos rūšies kuru: malkomis, anglimi, dujomis ar pan. Nepasiturintiems gyventojams kompensuojama mokesčio už būsto šildymą dalis, viršijanti 10 proc. skirtumo tarp šeimos ar vieno gyvenančio asmens pajamų ir valstybės remiamų pajamų (VRP) dydžio. Iš šeimos gaunamų pajamų „į rankas“ per mėnesį atimamas 1 VRP dydis (128 Eur), padaugintas iš šeimos narių skaičiaus, o iš vieno gyvenančio asmens gaunamų pajamų per mėnesį atimama 1,5 VRP dydžio (192 Eur).

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija siūlo padvigubinti valstybės remiamų pajamų (VRP) dydį, taikomą būsto šildymo išlaidų kompensacijai apskaičiuoti, ir nustatyti, kad nepasiturintiems gyventojams kompensuojama mokesčio už būsto šildymą dalis, viršijanti 10 proc. skirtumo tarp šeimos ar vieno gyvenančio asmens pajamų ir 2 VRP dydžių (256 Eur) kiekvienam šeimos nariui arba 3 VRP dydžių (384 Eur) vienam gyvenančiam asmeniui.

Seimui pritarus, pakeitimai įsigaliotų nuo 2022 m. sausio 1 dienos.

Kompensacijai apskaičiuoti taikomas naudingojo būsto ploto normatyvas: kai būste gyvenamąją vietą deklaruoja (būstą nuomoja) vienas gyvenantis asmuo – 50 kv. m; kai būste gyvenamąją vietą deklaruoja (būstą nuomoja) šeima: pirmam šeimos nariui – 38 kv. m; antram – 12 kv. m; trečiam ir kiek-vienam paskesniam – 10 kv. m.

Norint sužinoti, ar priklauso būsto šildymo išlaidų kompensacija ir preliminarų jos dydį, galima pasinaudoti Socialinės paramos šeimai informacinėje sistemoje www.spis.lt esančia Būsto šildymo išlaidų kompensacijos skaičiuokle.

KOMPENSACIJA UŽ KARŠTĄ VANDENĮ

Kompensaciją už karštą vandenį galima gauti, kai išlaidos karštam vandeniui ir jo paruošimui viršija 5 proc. asmens ar šeimos pajamų. Pavyzdžiui, žmogui, kurio gaunamos pajamos siekia 300 eurų, būtų kompensuojamos karšto vandens išlaidos, viršijančios 15 eurų (300 Eur x 0,05). Kompensuojama už normatyvinį vandens kiekį, t. y. 1,5 m3 pirmam šeimos nariui ar vienam gyvenančiam asmeniui per mėnesį, 1 m3 antram šeimos nariui per mėnesį, 0,5 m3 trečiam ir kiekvienam paskesniam šeimos nariui per mėnesį.

KOMPENSACIJA UŽ GERIAMĄJĮ VANDENĮ

Kompensaciją už geriamąjį vandenį galima gauti, kai geriamojo vandens išlaidos viršija 2 proc. asmens ar šeimos pajamų. Pavyzdžiui, vienas gyvenantis asmuo, kurio pajamos per mėnesį – 300 eurų, už geriamąjį vandenį mokėti turėtų ne daugiau kaip 6 eurus (300 Eur x 0,02), o likusi suma turėtų būti kompensuojama.

Kompensacijos dydis priklauso ne tik nuo šeimos narių skaičiaus, bet ir nuo to, kaip ruošiamas karštas vanduo. Pavyzdžiui, jeigu karštam vandeniui paruošti naudojama centralizuotai tiekiama šiluma, kompensuojama 2 kub. m pirmam šeimos nariui arba vienam gyvenančiam asmeniui per mėnesį, 1,5 kub. m antram šeimos nariui per mėnesį, 1 kub. m trečiam ir kiekvienam paskesniam šeimos nariui per mėnesį. Jeigu karštam vandeniui paruošti naudojamos kt. energijos ir kuro rūšys (pvz. dujos), kompensuojama 3,5 kub. m pirmam šeimos nariui arba vienam gyvenančiam asmeniui per mėnesį, 2,5 kub. m antram šeimos nariui per mėnesį, 1,5 kub. m trečiam ir kiekvienam paskesniam šeimos nariui per mėnesį.

SOCIALINĖ PAŠALPA

Socialinę pašalpą galima gauti, jei žmogui tenkančios vidutinės pajamos per mėnesį neviršija 140,80 euro. Apskaičiuojant vidutines pajamas, neįskaitomi vaiko pinigai ir neįskaičiuojama dalis su darbo santykiais susijusių pajamų, nedarbo socialinio draudimo ir darbo paieškos išmokų (priklausomai nuo šeimos sudėties ir vaikų skaičiaus – nuo 20 iki 40 proc.).

Paprasčiausias būdas sužinoti, ar priklauso socialinė pašalpa ir preliminarų jos dydį – pasinaudoti Socialinės paramos šeimai informacinėje sistemoje www.spis.lt esančia Socialinės pašalpos skaičiuokle.

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • KAD :
    Rašo viena, o elgėsi ... kai turi tiesiogini materialini suinteresuotumo-sutaupyti pinigai grįžta algų, premijų pavidalu patiems. Tačiau milijonai (per Lietuvą) sutaupyti skurstančiųjų sąskaita.
  • Ukmergietis. :
    Pirma padarys ubagais, po to reiks kreiptis, maldauti, kad lazdą duotų.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas