L. Dzigienė, V. Sakolnikienė, S. Laurinavičius.

Aktualijos, Naujausi

100 eurų išmoka už skiepą kvepia senjorų papirkimu?

Loreta EŽERSKYTĖ

Vyriausybė nutarė, kad nuo šių metų rugsėjo 1-osios iki gruodžio 1 d. 75 metų ir vyresniems žmonėms, pasiskiepijusiems nuo COVID-19 dviem dozėmis, arba iki ateinančių metų balandžio 1 d. – stiprinamąja trečiąja doze, turėtų būti mokamos 100 eurų dydžio vienkartinės išmokos. Nors šį įstatymo projektą dar turės priimti Seimas, valdžios sprendimas skirti pinigų, kad vyresni žmonės skiepytųsi, sulaukė prieštaringų vertinimų.

Norėdami išgirsti, kaip valdžios užmojį pinigais privilioti senjorus skiepytis vertina ukmergiškiai, pakalbinome trijų nevyriausybinių organizacijų, vienijančių vyresnius žmones, vadovus. Jų išsakytos mintys buvo panašios – nedideles pensijas gaunantiems senjorams finansinė paskata praverčia, tačiau vakcinacijos procesas ir komercija – sunkiai suderinami dalykai.

 

Tikisi, kad išmoka paskatins skiepytis

Kaip teigiama Vyriausybės pranešime, trečiadienį pritarus įstatymo projektui, Seimo bus prašoma priimti įstatymą ypatingos skubos svarba. Įstatymui įsigaliojus, naujas išmokas mokės „Sodra“. Norint gauti išmokas jai prašymų teikti nereikės, nebent žmogus bus pasiskiepijęs ne Lietuvoje ir mūsų šalies institucijos apie tai neturės duomenų.

100 eurų išmoką asmuo galės gauti tik vieną kartą. Nuo 2021 m. rugsėjo 1 d. iki lapkričio 30 d. 75 metų ir vyresni žmonės, pasiskiepiję dviem dozėmis, vienkartinę išmoką gautų po pilnos vakcinacijos. Taip pat išmoka numatyta ir tiems šios amžiaus grupės senjorams, kurie jau yra pasiskiepiję arba pasiskiepys sustiprinančiąja trečiąja vakcinos doze iki 2022 m. kovo 31 d. Vienkartinę išmoką gaus ir tie rugsėjo 1 d. nepasiskiepiję senjorai, kurie iki lapkričio 30 d. nepasiskiepys, nes bus persirgę COVID-19 ir jie dėl to negalės būti paskiepyti iki lapkričio 30 d., bet pasiskiepys iki 2022 m. kovo 31 d.

Gautos vienkartinės išmokos neturės įtakos skiriant senjorams kompensacijas už šildymą ir kitas išmokas. Šie pinigai nebūtų įskaičiuojami į asmens ar šeimos pajamas.

Vyriausybės posėdžio metu premjerė Ingrida Šimonytė pripažino, jog duoti pinigų, kad žmonės skiepytųsi, tenka dėl to, kad kitaip jų nepavyko įtikinti pasiskiepyti. Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė paaiškino, kad priėmus įstatymą, „Sodra“ mokės išmoką kitą mėnesį po to, kai žmogus pasiskiepys. Išmoką galės gauti ir tie, kurie jau pasiskiepijo ir praėjusį mėnesį.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos kanclerės Anos Selšinskienės teigimu, iki šiol visos taikytos priemonės skatinant vyresnius gyventojus skiepytis nuo COVID-19 buvo paveikios, tačiau ne tiek, kad būtų pavykę apsaugoti senjorus nuo sudėtingų komplikacijų ir išvengti netekčių. Sprendimas skirti vienkartines išmokas už pasiskiepijimą teikia viltį, kad bent gavę išmoką dalis senjorų suklus, galiausiai ateis skiepytis ir taip apsaugos save bei savo artimuosius.

Rajone – per 4 tūkstančius vyresnių nei 75 metų senjorų

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, šalyje gyvena apie 272 tūkstančius 75 metų ir vyresnių senjorų. Šioje amžiaus grupėje yra daugiau kaip 30 proc. arba 80 tūkstančių asmenų, kurie nėra paskiepyti ar persirgę COVID-19.

Šiai amžiaus grupei priklausančių asmenų imunizacijos lygis yra gerokai mažesnis, nei kitų aukštos rizikos grupių. Jiems yra didžiausia hospitalizacijos rizika ir dvigubai didesnė rizika mirti nuo COVID-19 nei kitoms amžiaus grupėms priklausantiems asmenims. Per pandemiją vyresnių nei 75 metų amžiaus asmenų mirštamumas nuo COVID-19 sudarė net 64 proc. visų mirčių, kai tuo metu 65–74 amžiaus asmenų mirtys sudarė 20 proc. visų mirčių.

Ukmergės rajone gyvena per 4 tūkstančius 75-erių ir vyresnių žmonių. Oficialios statistikos portalas skelbia, kad spalio 6 d. nuo koronaviruso buvo paskiepyta 71,5 proc. 75-79 metų amžiaus grupei priklausančių ukmergiškių bei 60,4 proc. 80 metų ir vyresnių rajono gyventojų. Iš viso rajone paskiepyta 63,3 proc. gyventojų.

„Tai panašu į papirkimą…“

Trečiojo amžiaus universiteto dekanė, Ukmergės rajono garbės pilietė Liucija Dzigienė sakė, kad ji pati ir dauguma jos aplinkos vyresnių žmonių nuo koronaviruso infekcijos jau pasiskiepijo. Jie turi galimybių pasus ir be jokių trukdžių gali keliauti, lankytis renginiuose.

„Manau, kad aktyvių, dalyvaujančių renginiuose žmonių skiepytis nereikėjo raginti ar įkalbinėti. Jie tikrai nesiskundė informacijos stoka apie vakcinas, skiepus. Pažįstu nemažai senjorų, kurie ypatingai laukė pirmo skiepo, kai tik galėjo, skubėjo į Vakcinavimo centrą. Jie gavo ir antrą skiepą, jau yra nusiteikę trečiai vakcinos dozei. Be to, kai kurie vyresnieji reguliariai skiepijasi ir nuo gripo, erkinio encefalito, pneumonijos. Jie apie skiepus turi tvirtą savo nuomonę ir juos paveikti būtų sunku…“ – mintimis dalijosi L. Dzigienė.

Taip pat pašnekovė pripažino, jog tarp jos pažįstamų yra ir tokių, kurie iki šiol nuo COVID-19 nėra pasiskiepiję. Vieni skiepytis negali dėl sveikatos problemų, kiti – dėl įsitikinimo, jog skiepas nereikalingas.

„Mano manymu, vargu, ar pažadėta išmoka nesiskiepijusius paskatins vakcinuotis. Tai gali paveikti nebent tuos, kurie svyruoja, neturi tvirtos nuomonės dėl vakcinos arba iki šiol nepasiskiepijo dėl savo apsileidimo“, – svarstė L. Dzigienė.

Ukmergiškė neslėpė, jog ji pati 100 eurų išmoką už skiepą vertina neigiamai, tai jai panašu į papirkimą.

Kiekvienas turi savo nuomonę

Pasak Lietuvos pagyvenusių žmonių asociacijos Ukmergės skyriaus pirmininko Stanislovo Laurinavičiaus, tiek apie skiepus, tiek apie Vyriausybės pažadėtą 100 eurų išmoką kiekvienas žmogus turi savo nuomonę: „Bendraujant su mūsų organizacijai priklausančiais ukmergiškiais susidarė įspūdis, jog dauguma jų nepritaria Vyriausybės užmojui vilioti skiepytis mokant pinigus. Be to, išmoka senjorus gali ir supriešinti – tie, kurie laiku pasiskiepijo, pinigų negaus, o skiepytis neskubėję – bus paskatinti…“

Vis tik S. Laurinavičius mano, jog dauguma rajono vyresnių žmonių skiepų nevengia – jie nenori užsidaryti namuose, todėl pasinaudojo galimybe pasiskiepyti ir gauti galimybių pasą.

„Per karantiną ilgai negalėjome susitikti, pabendrauti, todėl dabar stengiamės atnaujinti savo organizacijos veiklą. Neseniai susibūrę restorane kukliai paminėjome Pagyvenusių žmonių dieną, buvome išvykę į Jonavos rajoną. Po ekskursijos po miestą mus netgi priėmė savivaldybės meras Mindaugas Sinkevičius – visi esame pasiskiepiję, susitikime dalyvavome su kaukėmis, tad problemų nekilo“, – kalbėjo skyriaus pirmininkas.

„Pakirto pasitikėjimą skiepais…“

Kaip „Gimtajai žemei“ sakė Lietuvos pensininkų sąjungos „Bočiai“ Ukmergės rajono bendrijos pirmininkė Vaidutė Sakolnikienė, šią savaitę šios visuomeninės organizacijos nariai buvo išvykę į Kauną bei Birštoną, šios kelionės metu daugiausia diskutuota būtent apie Vyriausybės pažadą už skiepą skirti 100 eurų išmoką.

„Mąstantys žmonės tokiam valdžios žingsniui nepritaria. Ten, kur sveikata, komercijos negali būti. Manau, kad pažadėti pinigai už skiepą tiems, kurie ateis vakcinuotis, taip pat premijos gydytojams, kurie įkalbės pacientą skiepytis, pakerta pasitikėjimą pačiais skiepais“, – kalbėjo V. Sakolnikienė.

Jos teigimu, nedideles pensijas gaunantiems senjorams nesuprantama, kodėl nėra lėšų didinti pensijas, tačiau jų atsiranda vienkartinėms dotacijoms, kurias gaus tik dalis visuomenės…

Kalbėdama apie vykstantį vakcinavimo procesą pašnekovė jį pavadino chaotišku: „Iš pradžių, kai tik atsirado vakcina ir buvo pradėta skiepyti, žmonės buvo aktyvūs, norėjo kuo greičiau gauti skiepą. Deja, tuomet buvo sudarytos kliūtys. Dabar norima skiepyti prievarta, tarsi buldozerio pricipu… Visa tai ir lėmė, kad dabar turime nemažai nepasiskiepijusių“, – mintimis dalijosi V. Sakolnikienė.

Ukmergiškei nepriimtina ir tai, kad dabartiniame gyvenime ypač didelį vaidmenį vaidina politika – medicinoje, žmonių santykiuose to tikrai neturėtų būti.

Nuotraukos iš redakcijos archyvo

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas