Vaizdingoje vietoje įsikūrusios kavinės „Žara“ savininkė, pasinaudodama parama, ten pat įrengė septynis kambarius svečiams apgyvendinti. „Skirtos paramos lėšos buvo mūsų sėkmės pagrindas“, – teigia ji.

Aktualijos, Naujausi

Verslo paraiškos: 50 tūkst. eurų parama už darbo vietą

Iki spalio 29 d. priimamos paraiškos pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos (KPP) priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos sritį „Parama investicijoms, skirtoms ekonominės veiklos kūrimui ir plėtrai“. Sukūrus vieną darbo vietą, bus skiriama iki 50 tūkst. eurų paramos lėšų. Didžiausia numatyta paramos suma vienam projektui – ne daugiau nei 200 tūkst. eurų. „Tai unikali pagalba ir galimybė plėsti veiklą, kurti naujas darbo vietas bei įgyvendinti savo idėjas“, – sako šia parama jau anksčiau sėkmingai pasinaudoję pareiškėjai.

 

Ragina nedelsti

Kavinės „Žara“, įsikūrusios kurortiniame Tytuvėnų miestelyje, Šiaulių apskrityje, savininkė Birutė Šedienė džiaugiasi, kad prieš keletą metų teikė paraišką pagal veiklos sritį „Parama investicijoms, skirtoms ekonominės veiklos kūrimui ir plėtrai“. Šis verslininkės žingsnis atvėrė naujas plėtros galimybes daugiau nei du dešimtmečius vystomai veiklai. „Esame įsikūrę atokesnėje nuo miesto, vaizdingoje vietoje ir klientų sulaukiame iš visos Lietuvos. Dažnai girdėdavome tiek atvykstančių papietauti, tiek pas mus švenčiančių reiškmingas progas, tiek norinčių tiesiog pailsėti gamtoje žmonių paklausimų dėl nakvynės. Savo lėšomis pastatyti svečių namus buvo neįmanoma, tad skirtos paramos lėšos buvo mūsų sėkmės pagrindas. Įrengėme septynis kambarius svečiams. Kai tik epidemiologinė situacija šalyje leidžia, juose visuomet jaukiai įsikuria svečiai“, – pasakojo pašnekovė.

Svarstantiems, ar teikti paraiškas dėl KPP paramos, verslininkė pataria nedvejoti: „Paraiškos teikimas nėra sudėtingas, o gautos lėšos – stipri pagalba plėtojant veiklą.“

Kad parama lemia veiklos plėtrą ir naujų darbo vietų kūrimą, sako ir medieną apdorojančios bei medinius padėklus gaminančios įmonės vadovas Svajūnas Dapšys. „Per metus įmonė apdoroja 12 tūkst. m3 apvaliosios medienos ir pagamina apie 300 tūkst. vnt. medinių padėklų. Apie 80 proc. pagamintos produkcijos eksportuojama į Europos Sąjungos šalis, o likusi produkcijos dalis parduodama Lietuvoje. Gautos KPP paramos lėšos dar labiau išaugino gamybos apimtis. Atnaujinome bei modernizavome technologijas: įsigijome medienos džiovyklę, autokrautuvus, dulkių nutraukimo filtrus, reikalingus pjūklus. Įkūrėme 5 naujas darbo vietas“, – sėkmingą paramos lėšų įsisavinimą vardija S. Dapšys.

Galimi pareiškėjai

Paraiškos pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos srities „Parama investicijoms, skirtoms ne žemės ūkio veiklai kurti ir plėtoti“ veiklos sritį „Parama investicijoms, skirtoms ekonominės veiklos kūrimui ir plėtrai“ priimamos iki spalio 29 d.

Paraiškas gali teikti jau veiklą vykdantys privatūs juridiniai ar fiziniai asmenys kaimo vietovėse. Viename projekte gali būti numatyta keletas remiamų ekonominės veiklos rūšių. Remiama ekonominė veikla yra nurodyta Ekonominės veiklos rūšių klasifikatoriuje.

Parama skiriama įvairioms veikloms, išskyrus tas, kurios nurodytos neremiamų veiklų sąraše (alkoholinių gėrimų, tabako gaminių gamyba ir prekyba jais; ginklų ir šaudmenų gamyba ir prekyba jais; azartinių lošimų ir lažybų organizavimas; didmeninė ir mažmeninė prekyba, išskyrus mažmeninę prekybą savo pagaminta produkcija; finansinis tarpininkavimas; draudimo ir pensijų lėšų kaupimo operacijos; nekilnojamojo turto operacijos; teisinės ir konsultavimo veiklos organizavimas ir pan.). Parama gali būti skiriama gamybinių pastatų statybai, rekonstrukcijai, kapitaliniam remontui, įrangai ir technikai, skirtai projekte numatytai veiklai vykdyti, įsigyti, bendrosioms išlaidoms.

Paramos dydis skaičiuojamas atsižvelgiant į tinkamas finansuoti projekto išlaidas (iki 50 proc.) ir planuojamų sukurti naujų darbo vietų skaičių (parama neteikiama projektams, kuriuose neplanuojama kurti naujų darbo vietų), vienai darbo vietai (1 etatui) sukurti didžiausia paramos suma gali būti 50 tūkst. Eur, didžiausia paramos suma projektui – 200 tūkst. Eur, kai sukuriama 4 ir daugiau naujų darbo vietų.

„2014–2020 m. laikotarpiu šiai priemonei skirta 71 mln. Eur paramos lėšų iš Europos žemės ūkio fondo kaimo plėtrai ir Lietuvos valstybės biudžeto. Jau pasirašytos 265 paramos sutartys 39,6 mln. Eur paramos sumai, išmokėta 18,3 mln. Eur paramos lėšų. Šių metų kvietimo biudžetas yra daugiau nei 18 mln. Eur. Šia priemone siekiama skatinti socialinę įtrauktį, skurdo mažinimą ir ekonominę plėtrą kaimo vietovėse“, – apžvelgia Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos 2-ojo Europos Sąjungos paramos skyriaus vyriausioji specialistė Snieguolė Valiulienė.

B. Šedienės asmeninio archyvo nuotrauka

Užs. Nr. 0019275

 

Palikite komentarą apie straipsnį

  • //// :
    Tai pyvoras jau prikure d.viete, ar ne? Ar dar liko pinigu?

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas