„Ateitį kuria patirtis ir jaunystė“, Naujausi, Žmonės

„Pažink savo kraštą, judėk ir išmok gyventi“

Linas KAVALIAUSKAS

Ukmergės Vyčio 1002-osios šaulių kuopos vadas

 

Besibaigiant vasarai, Ukmergės Vyčio šaulių kuopa vykdė projektą „Pažink savo kraštą, judėk ir išmok gyventi“.

Kuopos šauliai ir jų artimieji parą praleido viename iš apleistų karinių poligonų, esančių Ukmergės rajone. Čia intensyvų projektą pradėjo šauliams gerai pažįstamas instruktorius ats. mjr. Algirdas Daugirdas. Jis supažindino su išgyvenimo strategijomis atsitikus kritinėms situacijoms. A. Daugirdas pasidalijo esminiais rengimosi principais, pademonstravo standartinį išgyvenimo reikmenų paketą ir paaiškino priemonių paskirtį. Taip pat buvo aptarta, kaip prieš išvykstant iš namų pasiruošti bet kokiai situacijai, kokius „namų darbus“ atlikti. Instruktorius išmokė orientuotis vietovėje pasiklydus – parodė įvairius metodus, kaip neturint kompaso nustatyti pasaulio šalį. Šauliai įgijo ir žinių, aktualių artėjant šaltesniems orams – pavyzdžiui, kaip susišildyti po ranka turimomis priemonėmis, žvakės pagalba džiovinti batus, suteikti pagalbą sušalusiam draugui. Taip pat buvo mokoma surišti mazgus: vedlio, tikrąjį, smaugtuką, piemens ir kt. Mazgų rišimo įgūdžius šauliai pademonstravo konstruodami neštuvus, kuriais būtų galima gabenti sušalusį draugą. Projekto dalyviai buvo mokomi pasistatyti primityviausią būstą, įrengti laužavietę, įvairiais metodais išgauti ugnį ir ją palaikyti. Kaip pabrėžė A. Daugirdas, svarbiausia išgyvenime yra maistas ir vanduo. Taigi maisto gamyba ir vandens filtravimas lauko sąlygomis užbaigė pirmą projekto dalį.

Vakarop projekto dalyvius aplankė plk. Aleksiejus Gaiževskis, kuris pristatė savo knygą „Tarp dangaus ir žemės, taip gimsta kariai – 1991–1992“. Ši be galo charizmatiška asmenybė dar rado laiko diskusijai ir pokalbiui šauliams aktualiomis temomis.

Po nakties kariniame poligone ryte prasidėjo 20 kilometrų žygis į Leonpolio dvarą. Buvo aplankyti šio krašto istoriniai ir gamtos objektai. Pasiekus žygio tikslą, laukė karštas maistas ir dvaro valdytojo ekskursija po dvarą ir jo teritoriją.

Mus remia:

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas