Asociatyvi nuotrauka.

Įvairūs

Žaislinių konstruktorių nauda: kodėl naudinga skatinti vaikus jais žaisti?

Žaidimai savotiškai primena vaikišką darbą. Na, o dirbti visuomet sekasi geriau, kai patinka tai ką darai. Vaikai natūraliai turi polinkį tyrinėti ir atrasti naujus žaislų panaudojimo būdus. Todėl, didžiąją vaikystės dalį užima žaidimai. Lauke – su draugais, namuose – su galybe ir gausybe žaislų. Tiesa yra ta, kad dalis žaislų yra puiki pramoga, kol kiti yra be galo naudingi vaikams ir sveikai jų radai. Vienas iš geriausių pavyzdžių – žaidimas su žaisliniais konstruktoriais. Tai įvairūs Lego žaislai, plastmasiniai konstruktoriai, leidžiantys pastatyti įvairiausius statinius, kokius tik vaikams nurodo jų vaizduotė. Tai vieni iš naudingiausių ir daugiausiai privalumų turinčių žaislų, kuriais žaidžia įvairių amžių berniukai ir mergaitės. Šiame straipsnyje aprašomos priežastys, dėl kurių naudinga skatinti vaikus žaisti žaisliniais konstruktoriais.

 Konstruktoriai naudingi visų amžių vaikams

 Vienas iš didžiausių žaislinių konstruktorių privalumų yra tas, kad jie geba sudominti įvairaus amžiaus vaikus ir net suaugusiuosius. Dažniausiai, konstruktoriais vaikai pradeda žaisti maždaug nuo 2 metų. Tiesa, vaikams nuo 2 metų skirti konstruktoriai bei kiti žaislai, skiriasi ne tik savo sudėtingumu, bet ir dydžiu. Pavyzdžiui, Lego Duplo žaislų linija yra skirta patiems mažiausiems. Tai didelės kaladėlės ir detalės, kurias sunku įsikišti į burną ar jomis paspringti. Taip pat, tokiais konstruktoriais galima pastatyti tikrai nesudėtingus statinius. Vyresniems vaikams skirti konstruktoriai su amžiaus kategorija tampa vis sudėtingesni. Dėl šios priežasties, kiekvienas gali lengvai pasirinkti ne tik patinkantį, bet ir daugiausiai iššūkių reikalaujantį konstruktorių. Neretai, pačiais sudėtingiausiais konstruktoriais susižavi ir suaugusieji, kuriems konstruktorių statymas tampa savotiška meditacija ir poilsiu.

Smulkiosios motorikos įgūdžių ugdymas

Smulkiosios motorikos įgūdžiai yra atsakingi ir leidžia vaikui tinkamai valdyti rankas, pirštus, sugriebti, paimti daiktus bei rašyti. Žaidžiant su konstruktoriais, šie įgūdžiai yra lavinami. Pavyzdžiui, statant sudėtingus statinius, tenka sujungti skirtingų dydžių ir formų detales vienas su kitomis, o būtent tokius veiksmus atliekant ir ugdomi smulkiosios motorikos įgūdžiai, kurių dėka vaikas savarankiškai geba užsisegti megztinio sagas, mesti kamuolį ar taisyklingai laikyti rašiklį.

Beribės vaizduotės naudojimas

Vaikai, labiau nei kas kitas geba fantazuoti, įsijausti į skirtingus vaidmenis, galvoje kurti įvairiausius scenarijus. Žaidimas su konstruktoriais jų vaizduotei leidžia dar labiau išsireikšti. Turėdami konstruktorių, vaikai gali pastatyti bet ką, apie ką tik svajoja. Jie šaunūs dėl to, kad vaikas, savo galvoje sukurtus vaizdinius, gali perkelti į realybę ir pamatyti realų rezultatą. Iš dalies, tokie žaidimai skatina ir problemų sprendimo įgūdžių lavinimą. Kadangi, savo fantazijų ir vizijų perteikti kaladėlėmis iš pirmo karto gali nepavykti, vaikai mėgina įvairiausias dėliojimo ir statymo variacijas, kol galiausiai sulaukia norimo rezultato. Tokiu būdu lavinami problemų sprendimo įgūdžiai, skatinamas loginis mąstymas, kuris ateityje pravers mokantis matematiką, kitus tiksliuosius mokslus. Lavindami kūrybinį mąstymą vaikai ateityje neturėtų susidurti su sunkumais ieškant originalių idėjų ar sprendimų.

Dėmesio koncentracijos ir kantrybės lavinimas

Dauguma vaikų, natūraliai ir iš prigimties neturi kantrybės bei negali tinkamai susikaupti. Tačiau, šių savybių labai reikia norint sėkmingai lankyti mokyklą, užmegzti santykius ir bendrauti su žmonėmis, o galiausiai ir dirbti. Tačiau, dėka žaislinių konstruktorių, šie įgūdžiai ir asmeninės savybės gali būti lavinamos. Statydami įvairiausius statinius ir norėdami juos savarankiškai užbaigti nuo pradžios iki galo, vaikai turi susikaupti, būti kruopštus, kad nesugadintų ar nenugriautų savo statinio. Žaisdami, jie iš tiesų labai susikaupia, ypač, jei konstruktorius yra teminis, o jo tema atitinka vaiko pomėgius. Pavyzdžiui, statomas svajonių automobilis ar policijos būstinė.

Draugystės užmezgimas ir socialinių įgūdžių lavinimas

Vienas iš didžiausių konstruktorių privalumų yra tas, kad juos statydami, vaikai gali žaisti grupelėmis, keliese ir sukurti bendrus, norimus statinius. Komandinis darbas skatina vaikus susikaupti, išmokti pasiskirstyti darbais ir atsakomybėmis, skatina dalijimąsi ir lavina socialinius, bendravimo įgūdžius. Vaikai žaisdami ne tik tobulės kaip asmenybės, bet ir stiprins ryšius bei draugystes su kitais vaikais ir bendraamžiais.

Pasitikėjimo savimi skatinimas

Nors gali pasirodyti keista, bet iš tiesų, žaidimai su žaisliniais konstruktoriais skatina vaikus labiau pasitikėti savimi. Pasitikėjimas savimi yra ypatingai svarbus tiek mokykloje, tiek gyvenime, kadangi, suteikia drąsos išreikšti savo nuomonę, ją apginti ir leidžia gyvenime pasiekti kur kas daugiau. Tačiau, kaip pasitikėjimas savimi yra susijęs su konstruktorių žaidimais? Atsakymas yra gana paprastas: savarankiškai, nuo pradžios iki galo, pastatydami statinius, vaikai ima didžiuotis savo darbu, o gautas pagyrimas ir komplimentai iš tėvų, juos skatina ateityje statyti dar didesnius ir sudėtingesnius statinius, Tokiu būdu, su kiekvienu statiniu didėja ir pasitikėjimas savimi ir savo jėgomis.

Reklama

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas