Aktualijos, Naujausi

Rajono ugdymo įstaigose padėtis nedžiugina

Nijolė STUNDŽIENĖ

Prastėjant epidemiologinei situacijai daugiausia susirgimų registruojama šalies švietimo įstaigose. Vis daugiau ugdytinių dėl turėtų kontaktų su sergančiu asmeniu būna priversti porai savaičių izoliuotis ir vėl mokytis nuotoliniu būdu. Ukmergės rajono mokyklose, rugsėjo 22 dienos duomenimis, izoliacijoje buvo net 356 moksleiviai.

Šią savaitę patvirtinti nauji karantinavimosi algoritmai, kurie pradžiugino ir rajono švietimiečius. Nuo šiol sąlytį su sergančiuoju COVID-19 liga turėjusiems asmenims izoliacijos trukmė sutrumpėjo nuo 14 iki 10 dienų. Esant kontaktui ugdymo įstaigoje, sprendžiant dėl izoliacijos, patvirtintas atskiras algoritmas, leidžiantis lanksčiau vertinti susidariusią situaciją, maksimaliai išlaikant tiek ugdymo tęstinumą, tiek švietimo procese dalyvaujančių asmenų saugumą.

 

Trumpėja izoliacijos terminas

Kaip „Gimtajai žemei“ pasakojo rajono savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro direktorė Vaida Puodžiūnienė, pagal naujus reikalavimus kaip ir anksčiau galimybė susitrumpinti izoliaciją suteikiama ne anksčiau kaip septintą izoliacijos dieną atlikus PGR tyrimą ir gavus neigiamą rezultatą, jei asmeniui nepasireiškia ūmios viršutinių kvėpavimo takų infekcijos simptomai. Anksčiau tokiu metu atlikus testą izoliacija buvo trumpinama iki 10 dienų.

Ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo procese, nustačius COVID-19 ligos atvejį, izoliuojamas asmuo, kuriam patvirtinta koronaviruso infekcija. Įstaigos personalui taikoma izoliacija įprasta tvarka, ugdytiniai dalyvauja ugdymo procese.

Pradinio, pagrindinio ir vidurinio ugdymo procese, nustačius COVID-19 ligos atvejį, izoliuojamas asmuo, kuriam patvirtinta koronaviruso infekcija, arba asmenys, kuriems atlikus testą rezultatas yra teigiamas. Pastarieji lieka izoliacijoje 10 dienų arba iki individualaus neigiamo PGR tyrimo atsakymo. Įstaigos personalui taikoma izoliacija įprasta tvarka.

„Kaip ir iki šiol, nebus izoliuojami vakcinuoti ir persirgę mokiniai. Kiti ugdytiniai turi pasirinkimą – izoliuotis arba testuotis. Neizoliuojami mokiniai turės testuotis savikontrolės greitaisiais antigeno testais tris kartus: iškart po atvejo nustatymo, antrą kartą – praėjus 48–72 valandoms ir pakartotinai trečią kartą – dar po 48 valandų“, – pasikeitimus komentavo V. Puodžiūnienė.

Taip pat ji paaiškino, jog Sveikatos apsaugos ministerija rekomenduoja sąlytį turėjusiems mokiniams, dalyvaujantiems ugdymo procese, kuriems taikomas testavimo algoritmas, 10 dienų nuo paskutinės sąlyčio su sergančiuoju COVID-19 liga dienos nedalyvauti neformaliojo švietimo ar kitose veiklose, jei jose dalyvauja kitos ugdymo įstaigos vaikai, taip pat tokiems asmenims nerekomenduojama būti renginiuose, kitose žmonių susibūrimo vietose, patariama apriboti asmenų, su kuriais bendraujama, skaičių.

Visuomenės sveikatos centro biuro direktorė atkreipė dėmesį, kad tiek 10 dienų izoliacijos trukmė, tiek naujasis algoritmas ugdymo įstaigose taikomas tik naujai izoliuojamiems asmenims, taigi, tie, kurie iki teisės akto įsigaliojimo jau yra izoliacijoje po kontakto ugdymo įstaigoje, tęsti ugdymo proceso testuojantis negalės, tačiau turės galimybę susitrumpinti izoliacijos terminą pagal naują tvarką.

Šiuo metu, V. Puodžiūnienės teigimu, užsikrėtimai koronavirusu fiksuojami beveik visose rajono švietimo įstaigose, gana daug vaikų, mokinių dėl turėtų sąlyčių būna priversti karantinuotis.

Leis tęsti mokymąsi kontaktiniu būdu

Rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Vaidotas Kalinas informavo, jog šios savaitės trečiadienio duomenimis, COVID-19 liga buvo nustatyta 45 moksleiviams ir 7 darbuotojams iš penkių švietimo įstaigų. Dėl kontakto su sergančiais asmenimis izoliuotis teko 356 ugdytiniams.

V. Kalinas taip pat pasidžiaugė naujai įsigaliojusiu izoliacijos algoritmu, kuris leis su sergančiuoju kontaktavusiems ir besitestuojantiems mokiniams, gavusiems neigiamą tyrimo atsakymą, tęsti mokymąsi kontaktiniu būdu, t. y. likti klasėje. Tai, pasak vedėjo, palengvins darbą ir mokiniams, ir mokytojams.

Skyriaus vedėjas pripažino, jog rajono mokyklose taikomas savanoriškas testavimas parodė, kad jis labai svarbus ir leidžia greitai fiksuoti susirgimus bei stabdyti viruso plitimą.

Dėl susirgusios mokytojos izoliuotos penkios klasės

Kalbintas „Šilo“ progimnazijos, kurią lanko 576 vaikai, direktorius Darius Kaplūnas sakė, kad koronaviruso infekcija po truputį „guldo“ ir moksleivius, ir darbuotojus: „Sergančių mokinių nėra labai daug, paprastai serga maždaug 7–10 mokinių, bet dėl jų nemaža dalis turi karantinuotis.“

Pasak direktoriaus, penktadienį izoliacijoje buvo septynios klasės.

„Dėl susirgusios vienos mokytojos, negalėdami organizuoti hibridinio mokymosi, priėmėme sprendimą, kad penkios klasės dirbs nuotoliniu būdu“, – situaciją komentavo direktorius.

Jis pasidžiaugė, kad kasdien daugėja pasiskiepijusių vaikų, kurių dabar yra apie 25 proc.

D. Kaplūno teigimu, mokykla taip pat yra sulaukusi per 290 tėvų sutikimų dėl savanoriško vaikų testavimo. Jie vykdomi dvi dienas per savaitę – pirmadienį ir antradienį. Reguliariai besitiriantys moksleiviai dabar net ir po turėto kontakto galės mokytis klasėse, jiems nereikės izoliuotis, teks atlikti tik pakartotinę sveikatos patikrą. Tie, kurie yra atsisakę testuotis, jei klasėje atsirastų susirgimas, mokslus tam tikrą laiką tęs nuotoliniu būdu.

Direktorius vis tik prisipažino, kad jei atsirastų daugiau tėvų, sutinkančių, kad jų vaikai būtų testuojami, mokyklai iškiltų problemų dėl resursų stokos.

„Man nemiela dirbti tuščioje mokykloje…“

Vidiškių pagrindinės mokyk-los, kurioje mokosi 116 moksleivių ir 30 ikimokyklinukų, direktorė Laimutė Strelčiūnienė atviravo, kad esant tokiai epidemiologinei situacijai, rūpinantis ugdytinių saugumu, dažnai nelieka laiko galvoti apie ugdymo kokybę.

„Praėjusiais metais, kai vaikai buvo priversti mokytis iš namų, aš visiems sakiau, kad man nemiela dirbti tuščioje mokykloje, – mintimis dalijosi direktorė. – Skaudu, kai darkomi antri mokslo metai. Nuotolinis mokymasis ypač neigiamą įtaką turėjo pirmokams, kurie šiemet sugrįžę į mokyklą vėl turėjo mokytis skaityti.“

Pasak L. Strelčiūnienės, ketvirtadienį mokykloje sirgo keturi vaikai ir viena klasė buvo izoliacijoje. Direktorė apgailestavo, jog vienai pradinukų klasei dėl turėto kontakto jau antrą kartą teko mokytis iš namų.

Įstaigos vadovė džiaugėsi galimybe savanoriškai mokinius testuoti ir dėkojo 65 vaikų tėvams, kurie yra sąmoningi ir pateikė sutikimus. „Kur kas naudingiau, kai vaikai mokosi mokykloje, o ne namuose, gulėdami lovoje ir valgydami pyragėlį. Be to, mokinių testavimas kartais padeda užgesinti ir šeimyninius koronaviruso židinius. Juk ne visos susirgusios šeimos kreipiasi į medikus, o nustačius, kad serga vaikas, išsiaiškinama ir kur jis galėjo užsikrėsti“, – kalbėjo L. Strelčiūnienė.

Įleidžiami tik galimybių pasus turintys tėvai

Lopšelio-darželio „Nykštukas“ direktorė Rita Motiejūnienė atviravo, jog ugdymo įstaigoje situacija nėra gąsdinanti.

„Visi dirbame ramiai, stengiamės saugotis, užtikrinti saugumą vaikams ir sau. Į lopšelį-darželį 15 minučių įleidžiame tik galimybių pasus turinčius tėvelius, kurie palydi vaikus iki rūbinės. Kiti tėveliai, atvedę atžalas, skambina auklėtojoms ir jos pasiima mažuosius nuo durų“, – apie saugumo priemones pasakojo direktorė.

Šį ketvirtadienį iš 170 lopšelio-darželio sąrašuose esančių vaikų į įstaigą atėjo 84 ugdytiniai. Pasak direktorės, kadangi orai atvėso, o pastatas dar nebuvo šildomas, kai kurie tėvai dėl to ir neleisdavo savo vaikų į darželį, kiti neatėjo dėl slogos, kitų priežasčių.

„Mano žiniomis, koronavirusu nesirgo nė vienas auklėtinis, tačiau COVID-19 liga buvo nustatyta vienai darbuotojai, – kalbėjo R. Motiejūnienė. – Dėl turėto kontakto izoliavosi visa grupė. Prieš dvi savaites turėjome atvejį, kai susirgo vieno vaiko šeima, todėl taip pat izoliavome visą grupę.“

Bendraus su vyresniųjų klasių mokiniais

Komentuodama situaciją rajono švietimo įstaigose laikinai savivaldybės gydytojo funkcijas vykdanti Edita Balžekienė sakė, kad šiuo metu padėtis yra vidutiniška. Viena iš veiksmingiausių priemonių, valdant galimus koronaviruso protrūkius, kaip teigė pašnekovė, yra savanoriški savikontrolės testai. Savivaldybės gydytojos nuomone, švietimo įstaigų ateitis taip pat priklausys ir nuo skiepijimosi tempų.

„Jau kitą savaitę ketiname lankytis rajono gimnazijose ir bendrauti su vyresniųjų klasių moksleiviais. Sulaukę 16 metų patys, be tėvų leidimo, gali spręsti, ar jiems reikia skiepytis. Prievartos čia negali būti, todėl bandysime su jaunimu diskutuoti, atsakysime į jų klausimus“, – teigė E. Balžekienė.

AUTORĖS nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Nu :
    Ot naujiena

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas