Miesto stadiono patalpose gauti vakciną galima be išankstinės registracijos.

Aktualijos, Naujausi, Sveikata

Prastėjant epidemiologinei situacijai, ukmergiškiai nori skiepytis trečiąja vakcinos doze

Nijolė STUNDŽIENĖ

Kol vieni vis dar abejoja, ar verta skiepytis nuo koronaviruso, kiti jau džiaugiasi galimybe gauti sustiprinančiąją vakcinos dozę. Revakcinacija prasidėjo ir mūsų rajone, pirmieji trečiuoju skiepu suskubo vakcinuotis rajono medikai, kurie, augant sergamumui, vėl atsiduria didžiausios rizikos zonoje. Be to, šią savaitę VšĮ Ukmergės ligoninės COVID-19 skyriuje vėl padidintas lovų skaičius.

 

Žmonės prašo įrašyti juos į eilę

Kaip „Gimtajai žemei“ pasakojo rajono savivaldybės administracijos savivaldybės gydytojo funkcijas laikinai vykdanti Edita Balžekienė, revakcinacija Ukmergėje jau įsibėgėjusi, palaikomąją dozę gali gauti visi vyresni nei 65 metų amžiaus asmenys, kuriems nuo paskutinio skiepo praėjo ne mažiau kaip 180 dienų, t. y. pusė metų. Taip pat trečioji vakcina rekomenduojama tiems, kurie buvo paskiepyti vieni pirmųjų, tai – medicinos, slaugos, globos darbuotojams, su jais susijusiems asmenims, teikiantiems paslaugas gydymo, slaugos ar globos įstaigose, ir panašiai.

„Būtina sąlyga, kad nuo paskutinio skiepijimosi būtų praėję 6 mėnesiai, – aiškino E. Balžekienė. – Šiuo atveju neturi reikšmės, ar žmogui yra susiformavę antikūnai. Norintys revakcinuotis minėtosioms grupėms priklausantys asmenys sustiprinančiai trečiai vakcinos dozei gali registruotis internetu per koronastop.lt arba skambindami Karštosios linijos telefonu 1808. Taip pat galima susisiekti su Ukmergės vakcinacijos centru arba tiesiog ateiti, be jokios išankstinės registracijos, nes skiepijimai vykdomi „gyvos eilės“ principu. Vakcinacijos centras įsikūręs Gruodžio 17-osios gatvėje, miesto stadiono patalpose, ir veikia nuo 9 iki 16 valandos.“

Pasiskiepijus trečia doze, apie tai informacija bus generuojama ir galimybių pase bei Europos Sąjungos skaitmeniniame COVID pažymėjime, jų galiojimo sąlygos nesikeis.

Pasak savivaldybės gydytojo funkcijas laikinai vykdančios specialistės, ukmergiškiai gana aktyviai revakcinuojami, domisi, kada galės pasiskiepyti, netgi prašo įrašyti juos į eilę.

„Ypač aktyvūs senjorai, tie žmonės, kurie skiepijosi vieni pirmųjų, tie ir dabar nori gauti trečiąją vakcinos dozę, – tęsė pašnekovė. – Norą revakcinuotis jau pareiškė jasiuliškiečiai, socialinių įstaigų darbuotojai bei kiti rizikos grupėms priklausantys asmenys.“

Medikai skiepijasi savanoriškai

Vieni pirmųjų palaikomąja trečiąja vakcinos doze suskubo skiepytis rajono medikai. Viešųjų įstaigų Ukmergės ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotoja medicinai Marija Švedienė ir Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) vyriausioji gydytoja Gitana Čepienė patvirtino, jog gydymo įstaigų darbuotojai jau revakcinuojasi, medikų požiūris į tai labai pozityvus.

„Savo įstaigoje šįkart vakcinacijos neorganizavome, nes dabar galima tai padaryti skiepijimo centruose, – kalbėjo ligoninės vyr. gydytojo pavaduotoja medicinai M. Švedienė. – Revakcinacija galima „Comirnaty“ („Pfizer“) arba „Moderna“ vakcinomis. Žmogus pats sprendžia, kokią vakciną jam pasirinkti. Medikai skiepijasi savanoriškai. Kadangi gauti trečiąją dozę galima praėjus 6 mėnesiams po antrosios vakcinos, tad dabar gali skiepytis tie, kurie buvo vakcinuoti pirmieji. Šiuo metu jau pasiskiepijo apie 30 mūsų įstaigos darbuotojų.“

PSPC vyr. gydytoja G. Čepienė teigė, jog įstaigos medikai skiepytis trečiąja vakcinos doze pradėjo nuo rugsėjo 6 dienos Ukmergės vakcinacijos centre ir tai taip pat daro savanoriškai.

Aktyviausiai skiepijasi 40–55 metų ukmergiškiai

Kaip „Gimtąją žemę“ informavo rajono savivaldybės administracijos Savivaldybės gydytojo funkcijas laikinai vykdanti E. Balžekienė, iš viso rajone pasiskiepijo 62,3 proc. gyventojų, iš jų abiem vakcinos dozėmis – 55,7 proc., viena – 6,6 proc., bendra ukmergiškių imunizacija, vertinat pasiskiepijusių ir persirgusiųjų skaičių, pasiekė 64,4 proc.

Per dieną Vakcinacijos centre, esančiame miesto stadiono patalpose, pasiskiepyti ateina apie 180 žmonių. Pasak E. Balžekienės, dabar aktyviausiai skiepijasi 40-55 metų ukmergiškiai. Dauguma pageidauja „Jonson“ vakcinos, nes pakanka vieno skiepo. Tačiau šios vakcinos pastaruoju metu nebuvo ne tik Ukmergėje, bet ir visoje Lietuvoje.

„Nors šiomis dienomis šios vakcinos Lietuva jau sulaukė, bet mūsų rajonui bus skirta vos keliasdešimt dozių. Jas ketiname skirti tiems, kurie iš anksto registravosi būtent šiai vakcinai ir jos laukė“, – situaciją komentavo savivaldybės gydytojo funkcijas laikinai vykdanti specialistė.

Toliau pagal populiarumą, pasak E. Balžekienės, rikiuojasi „Comirnaty“ („Pfizer“) vakcina.

Į Ukmergės vakcinavimo centrą per savaitę ateina ir apie 25 mokyklinio amžiaus vaikai, kuriuos dažniausiai atlydi tėvai.

Ruošiamasi prailginti patikdarbąros punkto

Nepaisant augančių vakcinacijos tempų, sergamumo rodikliai didėja ne tik Lietuvoje, bet ir Ukmergėje. Šiuo metu išaugusi ir Gruodžio 17-osios gatvėje veikiančio mobiliojo patikros punkto apkrova.

„Jame dabar per dieną apsilanko 155 asmenys, kurių 100 atlieka profilaktinius testus, 50 – PGR tyrimus ir 5 – serologinius testus, – pasakojo savivaldybės gydytojo funkcijas laikinai vykdanti specialistė. – Šiuo metu norinčiųjų pasitikrinti dėl koronaviruso infekcijos antplūdis didėja, patikros tenka laukti daugiau nei savaitę, todėl Operacijų valdymo centro posėdyje svarstysime galimybę pratęsti Mobiliojo patikros punkto darbą. Šiuo metu testavimas vykdomas nuo 8.30 iki 13 valandos, vėliau mėginiai išvežami į laboratoriją Vilniuje.“

Pašnekovė, kalbėdama apie patikros punkto darbą, pripažino, jog trūkta žmogiškųjų išteklių. Anksčiau vykdant testavimą aktyviai talkino Visuomenės sveikatos biuro specialistės, kuriuos prasidėjus mokslo metams grįžo dirbti į mokyklas.

Koronavirusu sirgo 142 ukmergiškiai

E. Balžekienė neneigė, kad epidemiologinė situacija Ukmergėje prastėja. Nors vyrauja susirgimai šeimose, tačiau ligos židiniai nepalenkia ir įmonių. Pavieniai susirgimų COVID-19 liga atvejai registruojami ir švietimo įstaigose.

Rugsėjo 10 dienos duomenimis, rajone koronavirusu sirgo 142 ukmergiškiai. Ketvirtadienį buvo nustatyta 12 naujų susirgimo atvejų. Šiuo metu 100 tūkst. gyventojų teko 453,8 nauji ligos atvejai, Lietuvoje – 447,5 atv./100 tūkst. gyventojų.

Beveik visi ligoniai – nepasikiepiję

Augant sergamumui VšĮ Ukmergės ligoninėje nuo rugsėjo 15 dienos vėl praplėstas COVID-19 skyrius, kuriame dabar sergančiųjų nuo koronaviruso gydymui jau skirtos 23 lovos.

„Šiuo metu skyriuje gydome 15 pacientų, – su esama situacija supažindino ligoninės vyr. gydytojo pavaduotoja medicinai M. Švedienė. – Reanimacinių lovų neturime, esant reikalui pacientai pervežami į Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų reanimacijos skyrių. Per šį laikotarpį, kuomet nuo rugpjūčio 9 dienos vėl atidarėme COVID-19 skyrių, į Vilnių teko vežti du pacientus, mirė 4 ligoniai.“

Pasak M. Švedienės, COVID-19 skyriuje gydomų pacientų amžius šiuo metu svyruoja nuo 48 iki 91 metų. Didžioji dauguma – vyresni nei 60-ties. Pacientų būklė – nuo vidutinės iki sunkios, lengvos eigos pacientai stacionare negydomi. Dažniausiai beveik visi asmenys, kurie dėl užsikrėtimo koronavirusu atvežami į Ukmergės ligoninę, yra nepasiskiepiję.

AUTORĖS nuotraukos

Mobiliojo patikros punkto darbo laiką planuojama prailginti.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • švabra :
    Viskas gerai, kas nenori tegul nesiskiepija. Kiekvieno laisvė rinktis. Bet jei susirgsi - necypk, o prisiimk atsakomybę ir gydykis kaip sugebi arba susimokėk, nes dėl tokių antiskiepinių jau užkimštos ligonines. Ir kodėl dėl antikvakserių turi nukentėti atsakingi gyventojai. O pasirinkęs laisvę nesiskiepyti, tegul prisiima atsakomybę dėl savo neatsakingumo, o kai ieškos kaltų – tepasižiūri į veidrodį.
  • vmp :
    Ukmergiškiai nori dozės, narkomanų žargonas. Viskas greitai baigsis.
  • Cirkas :
    Jojo,jeigu taip butu kaip jus cia graziai rasote... hahaha. Deja taip nera!!!
  • Oho :
    Na,jei pas tave vietoj veido-snukis,tai tu nešioji antsnukį.O šiaip žmonės naudoja medicinines kaukes.Tiesa,kur patogiausi antsnukiai?Kikoje ar Zookaralystej?
  • savas :
    nereikia reasyti nesamoniu ir kalbeti uz visus Ukmergiskius Ar padarete apklausa,ar kalbejotes su ukmergiskiais kad kalbate ju vardu,Labai negr
  • Aha :
    As jau gailiuosi,kad pasiskiepyjau vienintele Janssen vakcinos doze. Dulkys zadejo,kad skiepytiems negalios jokie karantino suvarzymai - o privalomi antsnukiai liko praktiskai visur apart eifelio,XX maximos ir ermitazo. Buciau zinojes,kad visvien reikes nesioti antsnukius - tikrai nebuciau skiepyjasis.... Petys uz privalomus antsnukius!!!

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas