Įvairūs

Kaip užtikrinti tinkamą žaizdos po operacijos priežiūrą?

Po kiekvienos operacijos lieka žaizda. Jos dydis paprastai priklauso nuo atliktos procedūros tipo. Bet kokiu atveju tam, kad žaizda sklandžiai gytų, būtų išvengta infekcijos ar kitų komplikacijų, grįžus namo po operacijos svarbu ją tinkamai prižiūrėti. Šiame straipsnyje būtent ir aptarsime, kaip tai padaryti.

Kada reikia nusiimti tvarstį?

Chirurgas jums tiksliai nurodys, kada ir kaip nusiimti ar pakeisti tvarsčius. Pavyzdžiui, jei buvo atlikta nedidelė operacija, tvarsčių paprastai nereikia jau po kelių dienų. Tačiau pjūvio vietą vis tiek rekomenduojama laikyti uždengtą, nes tai apsaugo žaizdą nuo sužalojimų ir padeda jai greičiau užgyti. Nešiojamą tvarstį reikėtų keisti kiekvieną dieną, prieš tai bei po to gerai nusiplovus rankas šiltu vandeniu ir muilu.

Kaip išlaikyti žaizdą švarią?

Odą aplink pjūvį galima nuvalyti marle arba vatos tamponėliu. Pirmiausia pamirkykite juos muiluotame vandenyje arba vandens ir druskos tirpale. Tuomet švelniai nuvalykite odą aplink žaizdą. Tam, kad ji nebūtų pažeista ir nebūtų sulėtinamas gijimas, negalima naudoti odos valiklių, antibakterinių muilų, jodo ar peroksido.

Taip pat svarbu ant odos aplink pjūvį netepti jokių kremų, losjonų ar vaistažolių produktų, nebent prieš tai buvo pasitarta su gydytoju. Jis gali tiksliai pasakyti, kaip tinkamai nuplauti žaizdą. Vienas iš būdų – naudoti švirkštą su druskos ir vandens tirpalu arba švelniu muiluotu vandeniu. Nuplautą operacijos vietą reikėtų nusausinti švaria marle.

Ar būtina žaizdą išlaikyti sausą?

Svarbiausia žaizdos nešlapinti pirmąsias 24 val. po operacijos. Būtent tiek laiko rekomenduojama nesimaudyti vonioje ar duše. Nusiprausti jame galima antrą dieną po operacijos. Tačiau, tai taip pat priklauso nuo atliktos chirurginės procedūros tipo, todėl prieš tai rekomenduojama pasitarti su gydytoju.

Kai jau bus galima šlapinti visą kūną, patariama praustis po dušu, o ne vonioje, nes mirkant žaizdą ji gali suminkštėti ir vėl atsiverti. Galite paklausti savo gydytojo, ar maudantis reikia naudoti neperšlampantį tvarstį. Prausiantis svarbu tiesiogiai nemuiluoti pačios žaizdos ir nepilti ant jos kitų, higienai naudojamų, produktų. Nusiprausus po dušu operacijos vietą reikėtų švelniai nusausinti švariu rankšluosčiu.

Ką daryti, jei žaizda kraujuoja?

Žaizdai pradėjus kraujuoti, kruviną tvarstį pakeiskite nauju. Kelias minutes spaudžiant jį tiesiai ant pjūvio vietos, kraujavimas paprastai turėtų sustoti. Jei jo sustabdyti nepavyksta, kreipkitės į gydytoją.

Kada bus pašalinami siūlai?

Jeigu operacijos metu buvo naudojami tirpstantys siūlai, jų pašalinti nereikės. Per 7–10 dienų jie išnyksta savaime. Jei buvo naudojami netirpstantys siūlai, priklausomai nuo atliktos operacijos tipo, gydytojas juos pašalins per 5–21 dieną.

Jeigu jums buvo atlikta operacija, po kurios liko žaizda, nepamirškite jos kruopščiai prižiūrėti. Tai padės užtikrinti greitesnį jos gijimo procesą ir išvengti nepageidaujamų komplikacijų. O, jei nesate tikri, kaip pasirūpinti žaizda, visada galite pasikonsultuoti su chirurgu.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Marija :
    Ką daryti jeigu db jau trečią savaitę, Aina ir nieko čia blogo ar nusiims siūlės iš po Cezario pjūvio operacijos
  • Viktorija :
    nėra JOKIO patarimo. Ne straipsnis, o kratinys
  • Anonimas :
    Ką daryti jai praėjo menuo o siūlai dar neišimti iš žaizdos? Kas bus?
  • Nijolė :
    Abiejų kulkšniu ir blauzdikaulio užpakalinio krašto lūžis,čiurna..Kada išimti siūlus
  • Renata kasparaite :
    Man pasalino tulzies pusle pries 2 savaites, bet pradejo pulioti.nuejau pas daktare sako infekcija israse fucidin tepala..Ar galima plauti zaizda jeigu infekcija yrA As jau 1 menesi biketenis yra.
  • Paslaptis :
    Po nagu buvo susidarę pūliai padare operacija nuėme naga žaizda kraujuoja ar tai normalu?
  • Eglè :
    Susimušiau antaki susiuvo man ji, kaip turečiau ji prižiuret

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas