Asociatyvi nuotrauka.

Įvairūs

Kaip sudaryti subalansuotą dietą ir kuo jis svarbi jūsų šuniui?

Bet kuriam gyvam organizmui, nesvarbu ar tai žmogus, katė, zebras ar šuo, mityba yra bene svarbiausias geros sveikatos aspektas. Mūsų augintiniams, o šiame straipsnyje kalbame apie šunis, svarbiausia yra subalansuota mityba. Jeigu jūsų šuo valgo nesubalansuotą maistą, tuomet išauga rizika susidurti su sveikatos problemomis ir gyventi trumpiau ir/ar mažiau laimingą gyvenimą. Tad, jeigu jums rūpi jūsų augintinio gerbūvis, pasidomėkite ir sužinokite viską apie tai, kaip sudaryti subalansuotą dietos bei mitybos planą.

Kaip žinoti, kad mano šuns mityba – subalansuota?

Subalansuota mityba dažniausiai susideda iš gero derinio baltymų (gyvulinės kilmės), daržovių, visaverčių grūdų, riebalų ir mikroelementų (omega-3 riebalų rūgščių odai ir smegenų darbui bei dideliems ar vyresniems šunims reikalingas chondroitino sulfatas).

Viso, šunims reikia daugiau nei 50 skirtingų maistinių medžiagų, iš kurių patys svarbiausi yra: vitaminas C, magnis, kalcis bei fosforas. Jų negalima duoti tiesiog aklai, turi būti balansas, kuris irgi yra svarbus. Kiekvieno žinduolio organizmas yra labai sudėtingas, jame vyksta daugybė biocheminių reakcijų. Mitybą balansuoti padeda veterinarų arba šunų mitybos specialistų patarimai bei atsakingas informacijos ieškojimas bei vadovavimasis tuo, kas parašyta ant šunų maisto pakuočių.

Ar mitybos planas skiriasi, priklausomai nuo šuns amžiaus?

Kaip ir žmonėms, taip ir šunims, mitybos planas turėtų skirtis priklausomai nuo to, kokiame gyvenimo etape jie yra. Mažyliai bei nėščios kalės turi gauti daug saugiau kalcio bei magnio, kad kaulai išliktų sveiki ir dėl jų augimo. Na, o vyresniems augintiniams turėtų būti parenkamas toks sausas maistas šunims, kuriame yra mažiau mineralų, kad pavyktų išvengti žalos inkstams.

Jeigu gyvūnėlis suserga, tai tokių ligų, kaip artritas arba inkstų problemos situacija gali pablogėti, jeigu gyvūnėlis maitinamas nepakankamai maistingai arba dieta, nepakoreguojama pagal esamą būklę. Jeigu dar nežinote, tai gamintojai dažniausiai paruošia produkciją, pritaikytą tokiomis ligomis sergantiems augintiniams.

Jeigu tai yra lengviau pagydoma medicininė problema – pvz., nutukimas, šlapimo pūslės uždegimas, vėmimas, anemija ar kitos, galima pasirinkti ir būtent šių lygų gydymui pritaikytą šuns maistą. Pavyzdžiui, jeigu kamuoja mažakraujystė, galima greitai atitaisyti padėtį, jeigu šunį maitinsite kaloringu ir daug maistinių medžiagų turinčiu maistu. Na, o šlapimo pūslės infekcijos pagydomos ir lengvinamos su maistu, kurio pH – žemas. Turėkite omenyje tai, kad prie naujo mitybos plano reikia pereiti palaipsniui – per maždaug savaitę.

Pakuotės informuoja daugiau nei turbūt pagalvojate

Skaityti maisto pakuočių etiketes bei sužinoti produktų sudėtį yra labai svarbu. Renkantis maistą šunims turite būti tikri, kad ingredientai yra kuo labiau natūralus, be dirbtinių ar daug GMO priedų bei medžiagos, kurias šuo gaus su maistu, bus sunaudojamos kūne, metabolizmo procesų. Jeigu kažkurie ingredientai yra sunkiai virškinami ir/ar pasisavinami, tuomet mitybos balansas gali būti labai išderintas.

Pirmasis ingredientas, į kurį reikia kreipti dėmesį yra aukštos kokybės baltymai. Antroje vietoje – daržovės bei daug skaidulų. Būtinai įsitikinkite, kad sudėtyje nėra daug dirbtinių dažiklių. Nors žmonių maiste jie dedami tam, kad paverstų maisto išvaizdą patrauklesne, bet šunims tai tikrai nėra būtina.

Riebalų rūgštys – irgi svarbi sudedamoji dalis. Tačiau su riebalų rūgščių atsiradimu sudėtyje kyla ir rizika, kad produkte bus per daug riebalų. Jeigu maiste tikrai per daug riebalų, atsiranda rizika, kad, laikui bėgant, gyvūnėlis ims tukti arba susirgs diabetu. Jeigu nesate tikri dėl tam tikrų ingredientų veiksmingumo bei naudos, kreipkitės į veterinarus. Kalbant apie juos.

Autoritetas ir geriausia informacija – veterinarai

Joks gyvūnų mylėtojų forumas, jokia pažįstama ar joks draugas nėra oficialus informacijos šaltinis, kuriuo galima pasitikėti. Ypač veterinarais pasitikėti reikia tuomet, kai jūsų šuo ima sirgti tam tikra liga ir ieškote maisto, kuris padėtų sušvelninti simptomus arba padėtų pasveikti.

Neieškokite visų atsakymų patys ir drąsiai klauskite tų, kurie dirba šioje srityje ir tai išmano. Po to, kai gausite rekomendacijas, galite kone visus reikiamus skanėstus ir/ar produktus įsigyti „Varlė“ parduotuvėje.

Reklama

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas