Naujausi, Sveikata

„Mano žingsniai – mano sveikata“

Jolita STANKAITIENĖ

Lietuvos samariečių bendrijos (LSB) Ukmergės skyriaus pirmininkė

 

Ukmergės samariečiai, vos tik sumažėjo suvaržymų dėl COVID-19 pandemijos, ėmėsi vykdyti rajono savivaldybės Visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos finansuojamą projektą. Jo dalyviai visi pasiskiepiję, todėl susitikimui baimių ir nerimo neliko.

Surengtoje stovykloje su šūkiu „Mano žingsniai – mano sveikata“ patys praktiškai pradėjome 10 000 tūkstančių žingsnių kelionę.

Mintis skaičiuoti žingsnelius atsirado Japonijoje dar 1960 metais. O prieš 1964-ųjų Olimpines žaidynes šioje šalyje pasirodė prietaisas, skatinantis sąmoningai rūpintis savo sveikata. Jis vadinosi „Manpo-Kei“-10 000 žingsnių matuoklis. Japoniškai „man“ reiškia 10 000, „po“ – žingsniai; „kei“ – matuoti. Taip jauno akademiko sukurtas prietaisas tapo pirmuoju pedometru. Buvo paskaičiuota, kad jeigu vietoj per dieną vidutiniškai nueinamų 4 000 žingsnių žmogus nueitų 10 000, tuomet papildomai sudegintų 500 kcal. Prietaisas susilaukė didžiulės sėkmės ir tokiu būdu, galima sakyti, gimė 10 000 žingsnių siekis.

Mes, dalyvaudami šiame projekte, norime pagerinti savo fizinę formą, todėl stengiamės bent 3 kartus per dieną būti fiziškai aktyvūs, t. y. vaikščioti pakankamai greitu tempu. Taigi pažintinė paskaita, surengtos stovyklos metu, nuo ko pradėti, kaip nepakenkti ir sulaukti teigiamo rezultato, buvo įvadas į tris mėnesius truksiantį eksperimentą.

Ėjimas yra pati geriausia širdies kraujagyslių ligų profilaktika, taip pat veikia kaip antidepresantas. Vaikštant dirba raumenynas, kūnas aprūpinamas deguonimi, stiprėja imuninė sistema. Žingsniavimas teigiamai veikia ne tik nervų sistemą, bet ir gerina virškinimą. Taigi, nėra geresnio vaisto, kaip žingsniavimas!

10 000 žingsnių – beveik 7–8 km. Pagyvenusiam žmogui tai jau nemažas atstumas. Tačiau nors ir mažomis atkarpomis, bet įsipareigojome eiti tikslo link. Pažadėjome būti patys sau sąžiningi, be kontrolės, bet kasdien vaikščioti ir stebėti sveikatos pokyčius.

Stovykloje po paskaitos apie vaikščiojimo naudą, projekto įgyvendinimo etapų aptarimo, sportavome, maudėmės, gaminome sveiką maistą, žaidėme lauko žaidimus. Judėdami tą dieną padarėme tikrai nemažai žingsnių. Amžiaus skirtumas įtakos neturėjo, visi susivienijome sveikatos labui.

Apie pasiekimus kalbėsime po trijų mėnesių. O dabar norime atsikratyti viršsvorio, lėtinių ligų, nugaros skausmų ir kitų negalavimų. Tikimės, kad pagal projektą mažiausiai 25-30 žmonių sustiprins sveikos gyvensenos žinias, įgys naują požiūrį į bendravimo grupės judėjimą, pozityviai paveiks vyresnio amžiaus žmonių pasitikėjimą savo fizinėmis galimybėmis, kad senjorai išsiugdys įprotį pasiekti rekomenduojamų žingsnių limitą, gerti užtektinai vandens, pagerės ištvermė, jėga, lankstumas, koordinacija.

Šeimos narių įtraukimas į šį procesą neišvengiamas, o jeigu liūdna vaikščioti vienam, neturite šalia draugų, siūlome įsigyti augintinį. Jis tikrai privers išeiti pasivaikščioti nepaisant oro sąlygų ir atstumų.

Kas nori jungtis tokiam tikslui, kviečiame susisiekti su Ukmergės samariečiais.

AUTORĖS nuotr.

Stovykloje ir sveikai maitintasi, ir sportuota.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas