Aktualijos, Naujausi

Alinantis karštis verčia ieškoti atgaivos

Nijolė STUNDŽIENĖ

Lietuvoje tęsiasi stichinė kaitra. Jau kelios dienos iš eilės laikosi didesnis nei 30 laipsnių karštis. Tokiu oru didžiausia rizika sveikatai kyla vaikams bei vyresnio amžiaus žmonėms.

 

Patalpose reikalingi kondicionieriai

Rajono mokyklose pamokos šiuo metu nevyksta, todėl mokiniai nepatiria didelių nepatogumų dėl buvimo tvankiuose kabinetuose. Sunkiau šiomis dienomis lankantiems ikimokyklines įstaigas vaikams.

Rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Vaidotas Kalinas džiaugėsi, kad mokyklose, kurios kasmet tampa brandos egzaminų centrais, pernai buvo pasirūpinta oro kondicionieriais. Jie įrengti Užupio ir Dukstynos pagrindinėse mokyklose bei „Šilo“ progimnazijoje, todėl ten sąlygos – puikios.

„Dėl užsitęsusių karštų orų turime problemų su anglų kalbos antrosios dalies – kalbėjimo – egzaminu, – apie situaciją antradienį kalbėjo V. Kalinas. – Šiame egzamino etape abiturientams reikalinga klausymosi įranga, o ji yra tuose kabinetuose, kurie be kondicionierių. Kadangi žinių patikrinimas trunka neilgai, moksleiviai karščio labai nepajunta, o štai egzaminų vykdytojai tvankiose patalpose priversti praleisti visą dieną. Jiems dirbti tikrai sunku“.

Pasak vedėjo, į mokyklas šiuo metu susirenkančios tik 5–11 klasės dar organizuoja susitikimus, išvykas, bet visi šie renginiai vyksta atsižvelgiant į oro sąlygas.

„Sunkiau karštomis dienomis vaikams, lankantiems ikimokyklines įstaigas, kuriose, deja, kondicionierių dar nėra, – sakė V. Kalinas. – Kadangi karštų orų pasitaiko vis dažniau ir dažniau, jau svarstome, kaip galėtume kondicionavimo sistemą sumontuoti ir lopšelių-darželių pačiose tvankiausiose patalpose. Pirmiausiai turime kitiems metams numatyti tam skirtas lėšas ir imtis veiklos.“

Pasak vedėjo, vasaros laikotarpiu lopšeliuose-darželiuose šiek tiek sumažėja vaikų. Pavyzdžiui, „Šilelio“ ikimokyklinę įstaigą dabar lanko apie 70 proc. ugdytinių, kitur susirenka apie 52–54 proc. auklėtinių. Anksčiau, prieš penkerius metus, vasarą kai kuriuos lopšelius-darželius galima buvo net uždaryti, tačiau dabar tėvai savo vaikus labiau patiki ikimokyklinei įstaigai. Be to, V. Kalino nuomone, tam įtakos turėjo ir karantinas.

 Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo teigimu, ikimokyklinių įstaigų darbuotojai, atsižvelgdami į higienos normas, reikalavimus, stengiasi vaikams užtikrinti kuo saugesnes sąlygas.

Medikai dirba įprastu ritmu

Užsitęsę karšti orai veikia ne tik vaikų, bet ir vyresnių žmonių sveikatą. Tačiau „Gimtosios žemės“ kalbinta Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centro Greitosios medicinos pagalbos skyriaus vedėjos pareigas laikinai einanti Jūratė Matulienė sakė, kad kol kas medikų pagalbos poreikis nėra išaugęs. Nors karšti orai jau tęsiasi kelias dienas, greitosios medicinos pagalbos iškvietimų nepadaugėjo.

„Džiaugiamės, kad žmonės sąmoningi, nebūna saulėje, todėl nepatiria perkaitimų, nudegimų“, – kalbėjo slaugytoja. Vis tik medikė gyventojams, ypač sergantiems širdies ligomis, patarė vengti kaitros, daugiau būti namuose, visais įmanomais būdais vėdinti kambarius, o lauke – rinktis pavėsį.

Pagal Lietuvos Respublikoje galiojančius teisės aktus, egzistuoja atskiros kaitros ir karščio sąvokos, kurių pagrindinis skirtumas yra reiškinio trukmė. Karštis (pavojingas reiškinys) būna tuomet, kai aukščiausia oro temperatūra pakyla iki 30 laipsnių ir tai tęsiasi 1–2 dienas. Kaitra (stichinis reiškinys), kai temperatūra siekia 30 laipsnių ir tai trunka 3 dienas.

Loretos EŽERSKYTĖS nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • skaitytoja :
    Liūdna, miestas turi upę, bet pakrantės apaugę tokiom žolėm, kad praeiti neįmanoma- vat jums ir atgaivos paieškos... Tuoj žolės ir upę apims , ir neturėsime upės, o tik upelį...
  • Geda :
    O maudyklu padoriu nepadarot... zoles nepjautos,krumynai. Turit savo Makiu pirtele,ir laimingi ane?!

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas