Įvairūs

Prezervatyvai – veiksminga nėštumo prevencija

Poros, norinčios išvengti nėštumo, gali naudotis įvairiomis kontracepcijos priemonėmis. Iš visų šių metodų tik prezervatyvai užtikrina aukštą apsaugos nuo ŽIV ir kitų lytiškai plintančių ligų (LPL) lygį ir kartu labai veiksmingai apsaugo nuo nepageidaujamo nėštumo.

Tačiau kaip veiksmingai prezervatyvai apsaugo nuo nėštumo ir kokie veiksniai turi įtakos jų veiksmingumui?

Prezervatyvų veiksmingumas siekiant išvengti neplanuoto ar nepageidaujamo nėštumo

Nustatant prezervatyvų veiksmingumą svarbu pripažinti, kad, kaip ir visų kontracepcijos metodų atveju,

prezervatyvų veiksmingumas mažėja, kai jie naudojami netinkamai. Vieno didelio tyrimo duomenimis, „per vienerius metus tik dvi iš 100 porų, nuosekliai ir teisingai naudojančių prezervatyvus, patirs neplanuotą nėštumą – du nėštumai, atsiradę iš maždaug 8300 lytinių santykių, t. y. 0,02 proc. vienam prezervatyvui tenkantis nėštumų skaičius“.

Kiti tyrimai, kuriuose nebuvo vertinamas netinkamas, o tik „reguliarus naudojimas“, rodo, kad nėštumų skaičius gali siekti 15 proc. porų. Tačiau šis skaičius yra iškreiptas, nes į jį įtrauktas netinkamas naudojimas. Pagrindinė priežastis, dėl kurios prezervatyvai kartais neužkerta kelio nėštumui, yra netinkamas arba nenuoseklus naudojimas, o ne paties prezervatyvo gedimas.

Šiuose tyrimuose tiesiog klausiama moterų, kaip dažnai jos pastojo, kai jų partneriai naudojo prezervatyvus. Tačiau į „nesėkmių skaičių“, apskaičiuotą pagal šiuos statistinius duomenis, įtraukiami neteisingo naudojimo atvejai, plyšimai dėl netinkamo elgesio su prezervatyvu ar šiurkščių lytinių santykių, arba net atvejai, kai pora nenaudojo prezervatyvo kiekvieną kartą, kai turėjo lytinių santykių.

Todėl verta pakartoti. Kai prezervatyvai naudojami nuosekliai ir teisingai, jų prevencijos lygis yra labai aukštas – 97-99 %. Tačiau, kad jie būtų tokie veiksmingi, turi būti naudojami „nuosekliai ir teisingai“.

Būdai, kaip išvengti prezervatyvų „nesėkmės“

Štai ką turite daryti, kad prezervatyvai jus kuo geriau apsaugotų:

Naudokite prezervatyvą kiekvieną kartą, kai turite lytinių santykių.

Prezervatyvą reikia užsidėti iš karto, kai tik įvyksta erekcija, ir prieš bet kokį lytinį kontaktą (vaginalinį, analinį ar oralinį).

Įsitikinkite, kad prezervatyvo nesuplėšėte dantimis ar nagais.

Nenaudokite aliejinių lubrikantų, pavyzdžiui, vazelino (vazelino), šalto kremo, rankų losjono ar kūdikių aliejaus, nes jie gali susilpninti lateksą.

Atsitraukite nuo partnerio iš karto po ejakuliacijos, tvirtai laikydami prezervatyvą, kad jis nenuslystų.

Kai kurie kiti prezervatyvų naudojimo aspektai

Pirkdami prezervatyvus perskaitykite etiketę. Tyrimai parodė, kad latekso prezervatyvai dažniau suteikia papildomą šalutinę naudą – apsaugo nuo lytiškai plintančių ligų. Aukštos kokybės prezervatyvai bus pakuotėje, ant kurios bus nurodyta, kad prezervatyvai veiksmingai apsaugo nuo ligų. Jei ant pakuotės nieko neparašyta apie ligų prevenciją, prezervatyvai gali nesuteikti norimos apsaugos, nors jie gali būti patys brangiausi, kokius tik galite nusipirkti.

Naujoviški prezervatyvai (aromatizuoti, tekstūruoti ir pan.) pirmiausia skirti seksualinei stimuliacijai, o ne apsaugai. Vėlgi skaitykite etiketę. Jei ant pakuotės nieko neparašyta nei apie ligų prevenciją, nei apie nėštumo prevenciją, jie nebus toks veiksmingas barjeras nuo nėštumo ir ligų.

Norint užtikrinti tinkamą apsaugą, prezervatyvas turi išsiskleisti taip, kad uždengtų visą varpą. Prezervatyvai, kurie neuždengia visos varpos, neužtikrins maksimalios apsaugos. Tai dar viena gera priežastis atidžiai skaityti etiketę.

Moteriški prezervatyvai, nors ir pakankamai veiksmingi, nėra tokie geri kaip vyriški.

Nors spermicidų naudojimas savaime (be prezervatyvo) nėra labai veiksmingas būdas apsisaugoti nuo nėštumo, naudojant prezervatyvus su spermicidais jų veiksmingumas padidėja.

Prezervatyvai, kuriuos galima įsigyti iš automatų, ne visada yra aukščiausios kokybės. Ieškokite firminių pavadinimų ir atidžiai perskaitykite etiketę.

Ryškūs saulės spinduliai ir karštis gali susilpninti lateksą, todėl laikykite juos atokiau nuo saulės spindulių ir vėsioje vietoje.

Kur turėčiau įsigyti prezervatyvų?

Jei perkate internetu, įsitikinkite, kad internetinėje parduotuvėje yra platus vardinių prezervatyvų asortimentas, pateikiama naudinga informacija apie prezervatyvus ir ją galima pasiekti telefonu, kad galėtumėte pasikalbėti su tikru žmogumi. Geriausias patarimas – pirkti iš žinomo šaltinio, kuris prekiauja tik vardiniais gaminiais.

Reklama

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas