Asociatyvi nuotrauka.

Kriminalai, Naujausi

Pasirūpinkite vagims nepalankiomis sąlygomis

Asta KROGERTIENĖ

Vilniaus apskrities VPK Komunikacijos poskyrio specialistė

 

Birželio 16-ąją buvo minima vagysčių iš gyvenamųjų patalpų prevencijos diena, kurios metu siekta suteikti informaciją gyventojams apie būdus, padedančius apsaugoti savo turtą nuo galimų vagysčių. Taip pat skatinti visuomenės narius jaustis atsakingais už savo būsto saugumą ir patiems imtis priemonių.

Šiais metais Vagysčių iš gyvenamųjų patalpų prevencijos dienos minėjime dalyvavo ne tik Lietuva, bet ir Belgija, Bulgarija, Kipras, Čekija, Danija, Estija, Vengrija, Ispanija, Airija, Latvija, Liuksemburgas, Nyderlandai, Lenkija, Portugalija, Rumunija.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komsariato (VPK) Ukmergės rajono policijos komisariato prižiūrimoje teritorijoje pastaraisiais metais stebimas vagysčių iš gyvenamųjų patalpų mažėjimas. 2019 m. mūsų rajone buvo užregistruota 150 tokių atvejų, 2020 m. – 105, o per pirmuosius keturis šių metų mėnesius – 30. Dažniausiai buvo įsibrauta į į sandėliukus, garažus, namus, taip pat kelis butus ir rūsius.

Beje, atkreiptinas dėmesys, kad daugelio šių patalpų durys paprastai buvo neužrakintos. Į gyvenamuosius namus vagys dažniausiai patenka sugadinę užraktus arba išdaužę lango stiklą. Pastebima, kad apvagiami tie butai, kurių durys ar spynos yra nekokybiškos.

Iš gyventojų būstų grobiami kompiuteriai, juvelyriniai dirbiniai, pinigai (palikti matomoje vietoje, stalčiuje ar taupyklėje), iš kiemo ir sodybų – įvairūs įrankiai, statybinės medžiagos.

Vagysčių daugėja, kai žmonės išvyksta atostogauti, be priežiūros palieka sodybas, sodo namelius, kiemuose – vertingus daiktus.

Policijos pareigūnai gyventojams pataria išeinant iš namų visada uždaryti visas duris ir langus, įsirengti tik kokybiškus užraktus, spynas. Taip pat rakinti vartus ir lauko duris net tada, kai būnama savo kieme. Duris užsirakinti reikėtų ir užsiimant bet kokia veikla – darbuojantis darže, mokantis ar gaminant maistą.

Nederėtų kieme palikti daiktų, kuriais pasinaudoję vagys gali patekti į privačią valdą, pavyzdžiui, kopėčių, taip pat – dviračių, žoliapjovių ir pan. Patariama įsirengti šviestuvus su judesio davikliais, o augalus sodinti taip, kad jie netaptų potencialaus vagies slėptuve.

Išvažiuojant iš namų, reikėtų palikti juos taip, lyg atrodytų, kad kažkas yra. Labiausiai vagis atbaido signalizacijos, stebėjimo kameros bei seifai. Apsaugoti turtą padeda šarvo durys, kelios spynos, langų žaliuzės, namų ar buto viduje esantis šuo. Taip pat vertėtų įsirengti signalizaciją, apdrausti savo turtą, brangius juvelyrinius dirbinius laikyti saugyklose ar bankuose.

Prieš išvykstant ilgesniam laikui, apie tai patariama įspėti savo kaimynus ar giminaičius ir paprašyti, kad jie prižiūrėtų jūsų namus. Beje, nuotraukų platinimas socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje – tai puikus būdas vagims sužinoti jūsų atostogų planus, vietą. Apie tai, jog esate išvykę, vagys supranta ir iš kupinos pašto dėžutės, todėl vertėtų paprašyti kaimynų ar giminaičių, kad jie paimtų jūsų prenumeruojamus leidinius bei kitą korespondenciją.

Jei visgi nepavyko išvengti vagystės, svarbu neištrypti, nesunaikinti nusikaltėlių pėdsakų. Patariama nufotografuoti įvykio vietą, užfiksuoti daugiau detalių, pėdsakų, objektų. Taip pat nedelsiant reikia apie tai pranešti skubiosios pagalbos telefonu 112.

Atminkite, kad nuo jūsų elgesio nusikaltimo vietoje priklauso įtariamųjų paieškos sėkmė.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas