Susitikime dalyvavo ir gydymo įstaigos Stebėtojų tarybos ir Jungtinės profesinių sąjungų atstovybės nariai.

Aktualijos, Naujausi, Sveikata

Su finansines problemas patiriančiais ligoninės darbuotojais ieškota bendro sprendimo

Praėjusią savaitę Ukmergės rajono savivaldybės meras Rolandas Janickas, administracijos direktorius Darius Varnas bei Viešųjų pirkimų ir teisės skyriaus vyriausioji specialistė Aušra Šičkinienė lankėsi VšĮ Ukmergės ligoninėje ir susitiko su įstaigos vadovybe, Stebėtojų tarybos ir Jungtinės profesinių sąjungų atstovybės nariais. Aptarta ligoninės veikla, finansinė situacija bei ateities perspektyvos ir galimybės.

Pasak rajono savivaldybės administracijos Informacinių technologijų ir viešųjų ryšių skyriaus vyr. specialistės Daivos Zimblienės, lankantis gydymo įstaigoje daugiausia buvo kalbama apie pablogėjusią ligoninės finansinę padėtį, kurią šiais metais įtakojo įvairūs išoriniai veiksniai.

Ukmergės ligoninės vyriausiasis gydytojas Rimvydas Civilka informavo, kad nuo sausio 1 dienos padidėjus minimaliajai mėnesinei algai, ligoninė privalėjo kelti darbuotojams atlyginimus, tačiau Vyriausybės žadėtų papildomų finansų kompensuoti stipriai išaugusias sąnaudas darbo užmokesčiui skirta nebuvo. Taip pat pagal sudarytą sutartį su Valstybine ligonių kasa (VLK) Ukmergės ligoninė šiemet iš jos gauna 95 tūkst. 992 Eur mažiau nei pernai. Dėl to ligoninei reikia mažiausiai 500 tūkst. eurų papildomų lėšų (neskaičiuojant atostoginių, šventinių dienų ir t. t.).

„Apie 150 darbuotojų prie darbo užmokesčio mokami priedai už darbą su COVID-19 pacientais. Šiuos priedus, vėluodama 2–3 mėnesius, kompensuoja VLK, tačiau nekompensuojami nuo šių priedų skaičiuojami atostoginiai. Kas mėnesį ligoninei tai atsieina daugiau nei po 10 tūkst. Eur papildomų lėšų.

Situaciją blogina ir išaugusios kitos išlaidos. Lyginant su praėjusiais metais, vaistams skiriama 40 proc. daugiau, o medicininėms priemonėms – 150 proc., net 500 proc. padidėjo deguonies panaudojimas. Tai, aišku, labiausiai susiję su koronavirusu sergančių ligonių gydymu, kuris yra labai brangus. Viską turime dengti iš ligoninės sąskaitos, iš tų pačių pinigų, ką gauname iš VLK pagal sutartį“, – susitikime sakė R. Civilka.

Atsižvelgdami į išsakytas medicinos darbuotojų mintis ir pageidavimus, R. Janickas ir D. Varnas siūlė ieškoti bendro sprendimo – apie šią gilėjančią problemą kuo skubiau informuoti Vyriausybę, Sveikatos apsaugos ministeriją, Lietuvos savivaldybių asociaciją ir kt.

„Padarysime viską, kad derybos dėl žadėto papildomo finansavimo sveikatos priežiūros įstaigoms įvyktų su pačia ministre pirmininke Ingrida Šimonyte. Šiuo klausimu darbas vyksta jau keletą mėnesių. Teikiami pasiūlymai, vyksta dialogas. Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys taip pat yra gavęs ne vieną raštą dėl šios problemos, mano žiniomis, kreipėsi į jį ir Lietuvos gydytojų vadovų sąjunga, tačiau ministras kol kas nieko negirdi, nieko konkretaus nesiima“, – kalbėjo R. Janickas.

D. Varnas pažadėjo, jei iki šių metų pabaigos ši problema neišsispręs, ateinančių metų rajono biudžete bus ieškoma galimybių, kaip ligoninei kompensuoti bent dalį patirtų nuostolių. Dabar savivaldybės biudžete ligoninės reikmėms nėra numatytų pinigų.

„G. ž.“ inform.

D. ZIMBLIENĖS nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas