Aktualijos

NŽT siunčiami laiškai nepasiekia dalies žmonių

Pastaruoju metu Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT), kaip ir daugelis kitų institucijų, susiduria su problema, kai, naudojantis AB Lietuvos pašto paslaugomis, siunčiami laiškai su svarbia ir aktualia informacija dalies asmenų nepasiekia arba pasiekia pavėluotai, rašoma pranešime spaudai.

Ši problema atsirado 2021 m. kovo mėn. AB Lietuvos paštui įdiegus automatinę ir centralizuotą siuntų skirstymo sistemą, kai visos siuntos ir laiškai yra skirstomi AB Lietuvos pašto Vilniaus logistikos centre išmaniųjų įrenginių ir kai, nustačius, kad adresate nurodytas netikslus adresas, laiškai grąžinami siuntėjui, kaip negalimi pristatyti. Dažniausiai pasitaikantys netikslumai – nenurodytas tikslus gavėjo adresas: gatvės pavadinimas (kai gyvenamosios vietovės turi gatves) ir namo numeris.

Siunčiant laiškus miestuose gyvenantiems asmenims su tokia problema susiduriama rečiau, tačiau kaimiškosiose vietovėse ši problema labai aktuali ir pasitaiko dažnai.

Nemažai kaimiškųjų vietovių gyventojų savo gyvenamosios vietos deklaracijose yra nurodę tik kaimo pavadinimą, todėl Lietuvos Respublikos gyventojų registre ir Juridinių asmenų registre, kurių informaciją NŽT naudoja siųsdama laiškus, duomenys yra neišsamūs ir netikslūs (nėra gatvės pavadinimo, namo, buto numerio) ir AB Lietuvos paštas tokius laiškus dėl nepakankamo adreso atmeta.

VĮ Registrų centras informavo NŽT, kad pagal gyvenamosios vietos deklaravimo taisykles, gyvenamąją vietą deklaruojantis asmuo pats turi nurodyti tikslius ir išsamius gyvenamosios vietos duomenis: savivaldybės pavadinimą, seniūnijos pavadinimą, miestelio, kaimo ar viensėdžio pavadinimą, gatvės pavadinimą, namo, korpuso, buto ar kitos gyvenamosios patalpos numerį. Mieste užtenka nurodyti miesto ir gatvės pavadinimus, namo, korpuso (jei yra) bei buto (jei yra) numerius.

Siekdama išspręsti laiškų negavimo problemą ir su tuo susijusius galimus įvarius nesusipratimus (įskaitant ir teisinius) bei nepatogumus patiems piliečiams, NŽT ragina asmenis kuo skubiau patikslinti savo gyvenamosios vietos deklaracijos duomenis patiekiant būtiną tikslią ir išsamią gyvenamosios vietos informaciją.

Taip pat atkreiptinas dėmesys, kad, Registrų centro duomenimis, Lietuvoje yra daugiau kaip 28 000 objektų, kurie iki šiol neturi suteiktų adresų. Siekdamas paspartinti ir palengvinti savivaldybių administracijoms trūkstamų numerių suteikimą, Registrų centras Adresų suteikimo taikomojoje programoje paskelbė adresų objektų, kurie neturi suteikto adreso, atskirus du sluoksnius: Pastatai be adreso ir Žemės sklypai be adreso.

Taigi žmonės REGIA žemėlapyje patys gali patikrinti, ar konkrečiam objektui yra suteiktas adresas ir, jeigu adreso nėra, kreiptis į savivaldybę su prašymu suteikti adresą.

Kiekvienas asmuo informaciją apie savo deklaruotą gyvenamąją vietą gali patikrinti Lietuvos Respublikos gyventojų registre.

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas