Greta piliakalnio esanti kalva kartu su Pilies parku ateityje galėtų tapti viena iš trijų senamiesčio apžvalgos viršūnių.

Aktualijos, Naujausi

Ruošiantis tvarkyti skverą ir kalvą, atsiklausta bendruomenės nuomonės

Loreta EŽERSKYTĖ

Rajono savivaldybės administracija planuoja sutvarkyti dvi apleistas miesto centro viešąsias erdves – skverą, esantį Kęstučio a. 4A, ir šalia piliakalnio esančią kalvą, kurioje prieš kelis dešimtmečius buvo įrengtas apžvalgos ratas. Prieš formuluojant užduotis projektuotojams, nuspręsta išklausyti ukmergiškių nuomonę, kaip jie įsivaizduoja šias erdves, ką jose norėtų matyti.

„Neslėpsiu – buvau gana skeptiškas. Juk iki šiol, kai vykdavo projektų pristatymas visuomenei, dalyvaudavo tik mažas būrelis pačių aktyviausių gyventojų. Tačiau pradėjus darbus, kuomet jau sudėtinga keisti projektą, neretai pasipildavo kritika, kad žmonės norėjo ne to… Šiuo atveju pasiūlėme ukmergiškiams išsakyti savo lūkesčius, nes viskas kuriama jiems. Norėjome, kad bendruomenė pasiūlytų turinį, o mūsų uždavinys – suteikti jam formą… Nors siūlymų nebuvo daug, tačiau paaiškėjo, kad mūsų matymas dėl šių erdvių sutvarkymo turi daug bendro“, – mintimis dalijosi Urbanistikos ir infrastruktūros skyriaus vedėjo pavaduotojas (vyriausiasis architektas) Artūras Sakalauskas.

 

Sulaukta 14 siūlymų

Pasak vyriausiojo architekto, siekdamas išjudinti bendruomenę ir sužinoti ukmergiškių nuomonę, jis pasiūlė kelias skvero ir kalvos sutvarkymo vizijas ir paprašė jas įvertinti bei pateikti savo siūlymus. Tai buvo paskelbta savivaldybės tinklapyje www.ukmerge.lt ir „Facebook“ paskyroje, lentelės su skelbimais apie tai pastatytos skvere bei prie kalvos. Be to, A. Sakalauskas gyventojus, norinčius sužinoti daugiau informacijos, kvietė susisiekti telefonu.

„Visais įmanomais būdais raginama pasisakyti dėl minėtųjų erdvių pritaikymo viešam naudojimui visuomenė neliko abejinga. Šioje apklausoje sulaukėme 14 siūlymų. Į juos bus atsižvelgta formuojant projektavimo užduotį“, – patikino pašnekovas.

Skveras – vieta, skirta trumpiems susitikimams

Pačiame miesto centre, Kęstučio a. 4A esantis skveras, kaip teigė A. Sakalauskas, patenka į Ukmergės senamiestį ir senojo miesto vietą, todėl jam taikomi papildomi paveldosaugos reikalavimai.

Vyriausiasis architektas pažymėjo, jog istoriškai šio skvero vietoje iki pat XX a. antros pusės stovėjo pastatai, kurie formavo Kęstučio aikštės perimetrinį užstatymą.

Kęstučio a. skveras turėtų būti vieta, skirta trumpiems susitikimams, ramiam stabtelėjimui, atokvėpiui.

„Vėliau, pastatus nugriovus, ši vieta buvo naudojama kaip skveras ir dabar jau yra susiformavusi viešoji erdvė, nors urbanistiškai atsiradęs plyšys nutraukia istorinį perimetrinį Kęstučio aikštės užstatymą. Siekiant sujungti dabartį ir ateitį, reikalingas sprendinys, kuris formos prasme užpildytų gatvės perimetrą, o turinio prasme – erdvė įgautų gyvybės ir taptų mėgstama miestiečių ir lankytojų vieta. Į ją turėtų būti integruota aplinkui jau susiklosčiusi infrastruktūra – kaimynystėje esantys pastatai, autobusų stotelė, Giedraičių gatvės trasa, miesto centro aikštė. Todėl formuojant užduotį skvero architektūriniam išpildymui, reikalinga informacija, kokios gi veiklos šioje erdvėje galėtų vykti“, – kalbėjo Urbanistikos ir infrastruktūros skyriaus vedėjo pavaduotojas.

Jo teigimu, bendruomenė pritaria, kad Kęstučio a. skveras turėtų būti vieta, skirta trumpiems susitikimams, ramiam stabtelėjimui, atokvėpiui. Neatsitiktinai čia turi būti nors minimali kavinukė, galbūt – suvenyrų parduotuvėlė. Taip pat pasiūlymuose pabrėžiama čia atsirasiančių architektūrinių akcentų, želdinių, apšvietimo kokybė.

„Tarp ukmergiškių siūlymų – skvere įrengti fontanėlį, balandinę, amžinąją ugnį, infostendą, mini meno galeriją“, – paminėjo A. Sakalauskas.

Kalva skirta šeimoms su vaikais, jaunimui

Vyriausiojo architekto teigimu, šalia piliakalnio esanti kalva istoriškai nebuvo užstatyta. Ji naudota kaip dirbama žemė šalia namų ūkių, o vėliau tapusi pieva, kurioje galėjo ganytis gyvuliai, t. y. buvo žaliasis miesto plotas, kuriame XX a. antroje pusėje buvo įrengtas apžvalgos ratas, dar vadintas Velnio ratu.

„Dabar ši greta Ukmergės miesto simbolio – piliakalnio esanti kalva kartu su Pilies parku galėtų tapti viena iš trijų senamiesčio apžvalgos viršūnių. Vystant toliau šią mintį ir turint galvoje, kad piliakalnis – reprezentacinė vieta, Pilies parkas – rekreacinė, kalva galėtų tapti šeimų, vaikų ir jaunimo laisvalaikio vieta“, – kalbėjo A. Sakalauskas.

Jo teigimu, šiai minčiai pritaria ir bendruomenė. Siūlymuose akcentuota, kad kalvoje turėtų būti suformuotos dvi zonos: viena skirta pasyviam poilsiui, kita – aktyviam: „Žmonės nori ne vien ateiti, pamatyti, bet ir kažką veikti. Todėl ant kalvos turėtų atsirasti atskiros zonos su aukštos kokybės vaikų žaidimų įrenginiais, sporto aikštelėmis ir ramiam poilsiui įrengtais suoliukais. Taip pat bendruomenė siūlo čia pastatyti lauko kavinukę, pavėsinę, įrengti mini botanikos sodą, pasirūpinti kokybišku apšvietimu…“

Santarvės fondo steigėjas Julius Kazėnas siūlo ant kalvos pastatyti Santarvės piramidę – tokiu būdu ši vieta galėtų tapti išskirtiniu, šeimų bei tautos susibūrimo objektu, kokio nėra niekur kitur.

Savivaldybės tarybos nario Arvydo Pėšinos manymu, tvarkant kalvą nemažas iššūkis būtų išspręsti patekimo į ją klausimą. Dabar esantys laipteliai, kurie veda pro Vytauto g. 21 namą, yra sulūžę. Kitas kelias, nuo piliakalnio, nesaugus dėl nemažo automobilių srauto.

„Turime padaryti namų darbus“

Rajono savivaldybės vyriausiasis architektas neslėpė, jog iki šiol mieste viešosios erdvės buvo tvarkomos tada, kai tam atsirasdavo pinigų. Šiuo atveju skvero ir kalvos sutvarkymo finansavimo klausimas nėra išspręstas.

„Realių pinigų nėra, skubėti nereikia, tad turime laiko ir galime padaryti namų darbus. Vakarų Europoje tokie projektai vykdomi 5–8 metus, daug laiko skiriant vien diskusijoms. Kai vietos bendruomenė jausis pati prisidėjusi prie projekto, ji norės, kad jis būtų vykdomas, ir skatins valdžią tai daryti. Mano manymu, realu, kad Kęstučio a. skverui Savivaldybės taryba per 3-4 metus tikrai ras lėšų. O gal tai įvyks ir greičiau… Kalvos tvarkymas galėtų vykti palaipsniui, keliais etapais“, – samprotavo pašnekovas.

A. Sakalauskas vis tik tikisi, kad pamažu pavyks išjudinti bendruomenę ir įtraukti ją į aktualių klausimų svarstymą, nesvarbu, ar kalba eitų apie mieste esančius objektus, ar rajono vietovėse: „Kai gyventojai pajus ir supras, kad jų lūkesčiai išklausomi, jų norų yra paisoma, kitą kartą juos prisikviesti bus paprasčiau. Manau, kad ateityje tokius sprendimus turėtume priimti tik sužinoję bendruomenės lūkesčius.“

ukmerge.lt, Dainiaus VYTO nuotraukos

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Zosia :
    Gerai buvo paminėta apie bomžus centre; šiaip dar stotyje ir lidl'o prieigose bardakas, 'labas, duok 20 ct'. . Normalu? Viešosios tvarkos saugotojai turėtų žinoti. ar į 'Nuomonių telefoną' reikia skambinti, tada tik sužinos? Gimtoji žeme, skaitytojai kelia klausimą, prašom probleminį straipsnį!
  • Pareigūnas :
    Kada esate matę pėsčia pareigūną? Aš asmeniškai paskutinį syk prieš 15 metų , dagar galbūt gali juos "pėsčius sutikti"arba darbo metu prekybos centruose "tvarkančius su uniforma savo asmeninius reikalus" arba iškvietime...
  • ALIOOOO :
    Pareigunai galetu isvaikyti dazniau pijokus is Kestucio a... Neblaivus renkasi,geria,rekauja,dar uzkabins koki vaika ar senoli. Ir siaip nesmagu,nefaina kai salia tokie smirineja. Reikia tvarkos pagaliau...
  • Vava :
    Kazenas visai fantazuoja su savo piramidemis. Baikit juokus. Padarykit padoria,graziai apzeldinta vieta,su takais,suoliukais... Ir dar kazkuo ko truksta. Butu super...
  • ukm :
    a kur jiems detis?
  • Aha :
    Tai,kad tam Kestucio aikstes skvere bomzai ir visokie asocialus suoliukus pastoviai okupave.
  • XXXX :
    Vasiukai !
  • Susirūpinęs :
    O tai metro idėja jau nebebus igyvendinama? Nebėra "planuose"?
  • vo vo :
    ble...t jus sutvarkykit ka pradejot !!! prie vilko bobikas savaitem stovi nepajudintas,o nuoma mokoma! darbininku vopse nesimato.kaip galejo kazkokie sankeriai konkursa laimeti??? kas cia darosi??? nu galima vogti,bet ne taip.... apie ka mes cia snekam,kokie nauji planai,jei seni neivykdyti? ir cia normalu? juokiames is baltarusijos...rusijos...cia dar didesne korupcija!

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas