2013 m. Ukmergėje vykusioje Angelų sargų mugėje Svisločiaus šokių kolektyvas parodė koncertinę programą.

Aktualijos, Naujausi

Su Baltarusijos miestais pasirašytų sutarčių Ukmergė nestabdys

Loreta EŽERSKYTĖ

 

Priverstinis keleivinio lėktuvo nutupdymas gegužės 23-ąją Baltarusijos Respublikos Minsko oro uoste netruko sulaukti atsako. Pasaulis skelbia apie įvairias sankcijas šios šalies režimui. Lietuvoje, be kita ko, prabilta, jog reikėtų įšaldyti bendradarbiavimą su savivaldybėmis-partnerėmis Baltarusijoje. Užsienio reikalų ministerija birželio 1-ąją dėl to Lietuvos savivaldybėms paskelbė rekomendaciją.

Joje pažymima, kad „po 2020 m. rugpjūčio 9 d. Baltarusijoje vykusių prezidento suklastotų rinkimų šalyje yra grubiai pažeidžiamos žmogaus teisės. Jėgos struktūros baugina ir nevaržomai naudoja brutalią jėgą prieš taikius gyventojus. Aliaksandro Lukašenkos režimas persekioja ir be pagrindo įkalina tūkstančius pilietinės visuomenės atstovų, uždaro nepriklausomas žiniasklaidos priemones.

Atsižvelgiant į Baltarusijos režimo vykdomą represinę politiką, ir ypač į š. m. gegužės 23 d. teroristinį incidentą su priverstiniu būdu Minske nutupdytu „Ryanair“ keleiviniu lėktuvu, Užsienio reikalų ministerija rekomenduoja susilaikyti nuo tiesioginio bendradarbiavimo su Baltarusijos savivaldybių atstovais (kurie de facto yra nusikalstamo A. Lukašenkos režimo sudedamoji dalis), išskyrus atvejus, kai to reikėtų humanitariniais tikslais.

Lietuvos ir mūsų visuomenės solidarumas su kaimyninės Baltarusijos pilietinės visuomenės atstovais yra svarbi parama jų kovoje už savo teises, demokratiją ir laisvę.“

Ukmergės rajono savivaldybė kaimyninėje šalyje turi tris miestus-partnerius. 2010 m. pasirašytas ketinimų protokolas su Žodzinu, 2011 m. bendradarbiavimo sutartis su Ašmena ir 2012 m. – su Svisločiumi. Užmezgusios draugystę dviejų šalių savivaldybės daugiausia ketino bendradarbiauti kultūros, turizmo, sveikatos apsaugos, švietimo, aplinkosaugos srityse, stiprinti prekybinį, investicinį ir ekonominį bendradarbiavimą, rengti bendrus projektus, keistis delegacijomis. Tačiau dauguma sutartyse ir ketinimų protokole išdėstytų siekių taip ir liko popieriuje.

Kaip „Gimtajai žemei“ sakė rajono meras Rolandas Janickas, Užsienio reikalų ministerija rekomenduoja susilaikyti nuo aktyvių veiksmų: „Ukmergės savivaldybė su miestais-partneriais yra užmezgusi draugiškus ryšius, tačiau šiuo metu jokie bendri projektai nevyksta. Manau, kad skubėti nutraukti sutartis nereikėtų, nes ir Baltarusijoje situacija nėra aiški, ji gali keistis. Prieš žengiant tokį žingsnį būtina platesnė diskusija…“

Įsimintiniausias bendradarbiavimo su Baltarusijoje esančiu miestu – partneriu pavyzdys – 2013 m. įgyvendintas tarptautinis projektas „Ukmergės ir Svisloč miestų bendruomenių bendradarbiavimas ir kultūrinis dialogas“. Šio projekto tikslas buvo ilgalaikio socialinio-kultūrinio tinklo tarp Lietuvos ir Baltarusijos bendruomenių stiprinimas. Projektu siekta per bendrus renginius atgaivinti tradicines muges, išsaugant jų ypatumus ir plėtrą Ukmergės ir Svisločiaus miestuose. Jo metu buvo suorganizuoti keturi renginiai – Ukmergėje vyko konferencija „Gyvųjų amatų papročiai ir tradicijos Lietuvoje ir Baltarusijoje“ ir Angelų sargų mugė, Svisločiuje – konferencija „Istorinis mugių vystymasis Baltarusijoje XVIII-XX a.“ ir Svisločiaus kermošius. Taip pat projekto metu sukurtas filmas apie abiejų miestų amatininkus, muges ir kultūrinį bendradarbiavimą.

„Vykdant projektą Ukmergės saviveiklininkai lankėsi Baltarusijoje, pas mus buvo atvykę Svisločiaus šokių kolektyvas, kuris pasirodė Angelų sargų mugėje. Tuo viskas ir baigėsi, kolektyvai tarpusavyje ryšių neužmezgė ir toliau nebendradarbiauja,“ – konstatavo Kultūros centro direktorė Rasa Graužinienė.

Kaip „Gimtąją žemę“ informavo rajono savivaldybės administracijos Informacinių technologijų ir viešųjų ryšių skyriaus vyr. specialistė Airida Klevinskienė, rajono savivaldybės atstovai paskutinį kartą Baltarusijoje, Svisločiuje, lankėsi 2019 metų vasarą. Žodzino ir Svisločiaus miestų delegacijos pas mus buvo atvykusios 2019 metais į Ukmergės miesto šventę. Daugiau vizitų pastaraisiais metais nebuvo.

Lietuvos savivaldybių asociacijos duomenimis, iš 60 Lietuvos savivaldybių bendradarbiavimo sutartis su miestais partneriais iš Baltarusijos turi kone keturiasdešimt šalies savivaldybių. Daugiausia sutarčių – šešias – yra pasirašiusi Šalčininkų rajono savivaldybė, Alytus, Ignalina, Trakai, kaip ir Ukmergė, turi po tris sutartis.

Kol kas vienintelė Akmenės rajono taryba posėdyje, smerkdama Baltarusijos valdžios vykdomus žmogaus teisių pažeidimus ir nedemokratiškus veiksmus, reaguodama į orlaivio nutupdymą Minske ir opozicijos aktyvisto Ramano Pratasevičiaus bei kitų asmenų neteisėtą suėmimą, kai buvo sukeltas pavojus Lietuvos ir kitų ES šalių piliečių saugumui ir gyvybei, vienbalsiai nusprendė sustabdyti bendradarbiavimą su Baltarusijos Gomelio apskrities Rečycos rajonu.

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas