Asociatyvi nuotrauka.

Aktualijos

Savarankiškai dirbantiems numatyta parama

Seimas priėmė Užimtumo įstatymo pataisas, kuriomis sutarta tęsiantis pandemijai nustatyti taiklesnę paramą savarankiškai dirbantiems asmenims, o veiklą išregistravusiems – galimybę gauti darbo paieškos išmoką.

 

Išmoka savarankiškai dirbantiems

Priimtomis pataisomis fiksuoto dydžio išmoką nutarta mokėti savarankiškai dirbantiems asmenims, kurie nukentėjo nuo pandemijos, kai jų vykdoma ūkinė veikla buvo apribota, o pajamos 2020 m. palyginti su 2019 m. sumažėjo 30 proc. ar daugiau.

Į VMI skelbiamą Savarankiškai dirbančių asmenų, nukentėjusių dėl COVID-19 ribojimų, sąrašą patekę savarankiškai dirbantys asmenys taip pat turės atitikti ir šias sąlygas: savarankiška veikla registruota bent 3 mėnesius per 12 mėnesių ir nebuvo išregistruota iki karantino ir ekstremalios situacijos paskelbimo dienos; gaunamas darbo užmokestis pagal darbo sutartį ar prilyginamus teisinius santykius neviršija 642 eurų neatskaičius mokesčių; 2019 m. savarankiškai dirbančio asmens pajamos, gautos iš savarankiškos veiklos, turi būti ne mažesnės nei 3 084 eurų; jei tai juridinis asmuo, jis negali būti bankrutuojantis ar likviduojamas.

Išmoka savarankiškai dirbantiems siekia 260 eurų.

Darbo paieškos išmoka

212 eurų siekiančią darbo paieškos išmoką nutarta mokėti ir savarankiškai dirbusiems asmenims, kuriems suteiktas bedarbio statusas ir kurių savarankiška veikla buvo išregistruota ne anksčiau kaip 3 mėnesiai iki ekstremaliosios situacijos ar karantino paskelbimo. Į šią išmoką savarankiškai dirbusieji galės pretenduoti, kai tik įsigaliotų Užimtumo įstatymo pataisos.

Iki šiol į darbo paieškos išmoką galėjo pretenduoti asmenys, dirbę pagal darbo sutartį ir darbo netekę ne anksčiau kaip 3 mėn. iki ekstremalios situacijos ar karantino paskelbimo.

Išmokas savarankiškai dirbantiems ir darbo paieškos išmokas nuspręsta mokėti iki š. m. rugpjūčio 31 d.

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas