Asociatyvi nuotrauka.

Įvairūs, Naujausi

Ką reikia žinoti draudžiantis, jeigu transporto priemonę vairuos keli vairuotojai?

Tikriausiai mažai kas pagalvotų, kad nedidelė detalė privalomojo vairuotojų civilinės atsakomybės draudimo sutartyje gali tapti viena iš esminių aplinkybių nustatant riziką bei draudimo sutarties kainą. Dažniausiai esame linkę galvoti apie automobilio vairuotojo stažą, amžių ar prieš tai patirtus eismo įvykius. Tačiau vienas svarbiausių draudimo sutarties punktų, į kurį derėtų atkreipti dėmesį, – informacija apie kitus automobilio vairuotojus. Kodėl svarbu paminėti, jeigu automobilį vairuos keli asmenys?

 

Pradedantieji vairuotojai sukelia daugiau eismo įvykių

Jeigu transporto priemonę ketina vairuoti keli asmenys, kitas vairuotojas tampa labai svarbiu sutarties akcentu. Draudimo bendrovės, nustatydamos riziką, papildomą vairuotoją laikys vienu pagrindinių jos veiksnių.

Įprastai prašoma nurodyti jauniausio galimai transporto priemonę vairuosiančio asmens amžių bei mažiausiai patyrusio vairuotojo stažą. Šie duomenys yra svarbūs ne veltui. Ne gyvybės draudimo bendrovės duomenimis, pradedantieji vairuotojai sukelia apie 3–4 kartus daugiau eismo įvykių, lyginant su didelį stažą turinčiais transporto priemonių valdytojais.

Skaičiuojama, kad eismo įvykių kaltininkais tampa 18 proc. vairuotojų, kurie turi 2 metų patirtį, 11 proc., turinčių 2-5 metų patirtį, 7 proc. – 5-10 metų patirtį ir 5 proc., kurių stažas viršija 10 metų. Tačiau, avaringumą lemia ne tik turima vairavimo patirtis, bet ir vairuotojo amžius. Dažniausiai eismo įvykius sukelia jauni vairuotojai, kuriems yra iki 25 metų, o saugiausiai vairuoja asmenys nuo 55 iki 65 metų.

Pastebima tendencija, kad jauni vairuotojai dažniau patenka į didesnius eismo įvykius. Šios amžiaus grupės vairuotojų sukeltos eismo įvykių vidutinės išmokos yra 30 proc. didesnės už asmenų, priklausančių amžiaus grupei nuo 55 iki 65 metų.

Kaip išsirinkti tinkamiausią draudimo variantą?

Netinkamai draudimo sutartyje užpildyti duomenys apie kitus galimus vairuotojus gali būti brangi pamoka. Jeigu įvykio metu automobilį vairuotų jaunesnis ar mažesnį stažą turintis asmuo nei nurodyta draudimo sutartyje, tokiu atveju finansinė atsakomybė kristų ne tik ant draudimo bendrovės pečių. Žalą nukentėjusiam asmeniui padengusi draudimo įmonė, jos dalį išieškotų iš įvykio kaltininko – transporto priemonę vairavusio asmens arba jos savininko.

Dėl to, sudarant draudimo sutartį, svarbu nurodyti visas galimas papildomas rizikas bei su tuo susijusias detales. Pavyzdžiui, ne tik paminėti kitus galimus vairuotojus, tačiau nepamiršti ir tiksliai nurodyti mažiausią tikėtiną stažą bei amžių. Kuo tikslesni duomenys bus pateikti draudimo bendrovei, tuo didesnė tikimybė, kad klientas ir jo automobilis bus apsaugoti nuo visų galimų rizikų ir įvykių.

Svarbu paminėti, kad privalomojo vairuotojų civilinės atsakomybės draudimo sutartis gali būti ir neapribota kitų vairuotų amžiumi ir stažu. Taigi, derėtų įvertinti savo poreikius ir pasistengti, kad jie kuo geriau atsispindėtų automobilio draudimo sutartyje. O pasirašius sutartį – nepamiršti, kad pasikeitus sąlygoms, apie jas reikėtų informuoti draudimo kompaniją bei papildyti dokumentą.

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas