Aplinkui Balelius šmirinėjančią vieną lapę atsitiktinai pavyko nufotografuoti pro šalį vykusiems Žemės ūkio ir kaimo plėtros skyriaus darbuotojams.

Aktualijos, Naujausi

Baleliuose vištų augintojus terorizuoja… lapės

Loreta EŽERSKYTĖ

„Mūsų kaime dedasi iki šiol nematyti ir negirdėti dalykai. Balelius šį pavasarį ne tik užpuolė, bet ir terorizuoja lapės. Jos jau išpjovė kelias dešimtis vištų. Negana to, šviesiu paros metu rudakailės atsliūkina į sodybas ir čia jaučiasi kone kaip šeimininkės. Turbūt jau neliko nė vieno kiemo, kur jos nebūtų „pasisvečiavusios“. Kadangi plėšrūnės taip įsidrąsinusios, baugu, kad neišgąsdintų vaikų. Tokios gali ir įkąsti. Manau, ne vienas kaimo gyventojas dar atmena, kaip pasiutusi lapė ganykloje apdraskė veršiuką…“ – su nerimu kalbėjo praėjusią savaitę į redakciją paskambinusi laikraščio skaitytoja.

Vištų netekę keli baleliškiai tikėjosi, kad bus įvertinta plėšrūnių padaryta žala ir ji atlyginta. Tačiau paaiškėjo, kad nuostoliai nukentėjusiems gyventojams nebus kompensuoti, nes tai nėra numatyta teisės aktuose.

Rajono savivaldybė oficialiai kreipsis į medžiotojus, kurių medžioklės plotuose yra Baleliai, kad lapės būtų sumedžiotos.

 

Viena šluba, kita – žaizdota

Pagalbos į redakciją kreipusis baleliškė mano, kad kaime siautėja ne mažiau kaip dvi lapės: „Vieni žmonės mato šlubą, nušiurusiu kailiu, kiti – žaizdotą. Jos abi vienodai drąsios ir netgi įžūlios. Vieną vakarą, apie 21 valandą, kieme netikėtai ėmė loti šuniukas. Žvilgtelėjau pro langą ir nustėrau – kieme sėdi lapė. Ją išvyti pavyko tik pasiėmus šakes. Kitame kaimo gale gyvenanti pažįstama pasakojo, kad į jos kiemą atėjusi rudoji sėdėjo ant laiptų…“

Pasak moters, kaime lapės pasirodė dar žiemą, kai buvo daug sniego. Tuomet žmonės svarstė, jog rudąsias arčiau gyvenvietės greičiausiai atvijo atšiaurios gamtos sąlygos. Tačiau atšilus orams plėšrūnės tik išdrąsėjo. Jos ne tik pasirodydavo, bet tai iš vieno, tai iš kito kiemo ėmė dingti vištos.

„Jau netekau 14 vištų. Pagavo visas, kurios buvo lauke. Lapėms neįveikiamų tvorų nėra…“ – apmaudo neslėpė moteris, kuri vištas laiko tam, kad galėtų vaikus ir anūkus aprūpinti kaimiškais kiaušiniais.

Pašnekovė tvirtino, kad ankstesniais metais tokio rudųjų antplūdžio baleliškiai tikrai nepastebėjo. Kad šių plėšrūnų populiacija čia gausi, liudija ir tai, jog pamiškėje iškasta daugybė jų olų.

Kreipėsi pagalbos

Balelių gyventoja pasakojo, kad žmonės apginti juos nuo lapių pirmiausia paprašė vietos medžiotojų. Jie paaiškinę, jog padėti niekuo negali, nes Baleliai patenka į kito būrelio, kurio dauguma narių yra vilniečiai, medžioklės plotus. Be to, arti gyvenamųjų namų medžioti esą išvis negalima.

„Pagalbos kreipėmės ir į bend-ruomenės pirmininką Romą Pivorą. Jis paragino rajono savivaldybės administracijos direktoriaus vardu parašyti prašymus dėl žalos atlyginimo. Mes, trys nukentėjusieji, juos parašėme, R. Pivoras dokumentus nuvežė į Ukmergę. Dabar lauksime kompensacijos“, – su viltimi kalbėjo moteris.

Sunerimti paskatino agresyvus gyvūno elgesys

Balelių bendruomenės pirmininkas R. Pivoras mano, kad kaime anokia naujiena, jei lapė nuneša vieną kitą vištą: „Tačiau nėra tekę girdėti, kad šie plėšrūnai ateitų į žmonių kiemus, kaip nutiko šį pavasarį. Dar daugiau. Lapių elgesys agresyvus, todėl kyla įtarimų, kad jos gali turėti ligų. Norint jas nuvyti, reikia „apsiginkluoti“ šakėmis, lazda…“

R. Pivoro teigimu, trečiadienį, gegužės 26-ąją, Baleliuose, prie kelio, rasta negyva, greičiausiai pravažiuojančio automobilio nutrenkta, lapė. Susisiekus su Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Vilniaus departamento Ukmergės skyriumi, gyvūno gaišena išvežta pasiutligės tyrimui.

Lapių matyti ne tik pamiškėse

Į Taujėnų seniūniją dėl lapių daromos žalos Balelių gyventojai kol kas nesikreipė, tačiau ši informacija seniūnę Elvyrą Tulušienę pasiekė. Tiesą sakant, jos tai labai nenustebino, nes kaimą iš dviejų pusių supa miškeliai.

„Neseniai važiuojant senuoju Panevėžio-Ukmergės plentu teko matyti ne vieną lapę. Panašu, kad jų padaugėjo ir išvysti galima ne tik pamiškėse. Be to, jos išdrąsėjusios, beveik nebijo žmonių. Kaimuose dabar tik retas laiko vištų, todėl lapės didelio pasirinkimo neturi, eina į tuos pačius kiemus…“ – mintimis dalijosi pašnekovė.

Seniūnės manymu, nėra normalu, kad net šviesiu paros metu po kiemus šmirinėja lapė. Todėl ji žadėjo susisiekti su medžiotojais ir paprašyti jų pagalbos.

Žala atlyginama ne visais atvejais

Rajono savivaldybės administracijos Žemės ūkio ir kaimo plėtros skyriaus vedėjas Salvijus Stimburys, kuris taip pat yra savivaldybės medžiojamųjų gyvūnų padarytos žalos žemės ūkio pasėliams, ūkiniams gyvūnams ir miškui nuostolių skaičiavimo komisijos pirmininkas, sakė, jog gauti trijų Balelių kaimo gyventojų prašymai atlyginti lapių padarytą žalą. Vienas pareiškėjas nurodė, jog jis patyrė 120 eurų, kitas – 308 eurų, trečias – 140 eurų žalą.

Vedėjas neslėpė, jog su tokiu atveju susidūrė pirmą kartą. Todėl teko pastudijuoti ne tik Medžioklės įstatymą, Lietuvos Respublikos aplinkos ministro ir Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro įsakymus, kitus teisės aktus, kurie reglamentuoja medžiojamųjų žvėrių padarytą žalą ūkiniams gyvūnams.

„Pagal nustatytą tvarką savivaldybės medžiojamųjų gyvūnų padarytos žalos žemės ūkio pasėliams, ūkiniams gyvūnams ir miškui nuostolių skaičiavimo komisija vertina medžiojamųjų gyvūnų padarytos žalos pasėliams, ūkiniams gyvūnams, miškui ir hidrotechnikos įrenginiams dydį vietoje, surašo nustatytos formos Medžiojamųjų gyvūnų padarytos žalos apžiūros aktą, apskaičiuoja žalos dydį, priima sprendimą dėl medžiojamųjų gyvūnų padarytos žalos piniginės išraiškos įvertinimo. Tačiau atvejis su lapėmis šiek tiek kitoks“, – pažymėjo S. Stimburys.

Pasak vedėjo, teisės aktai numato, kad atlyginama medžiojamųjų kanopinių žvėrių, taip pat bebrų ir vilkų ūkiniams gyvūnams padaryta žala. Višta – ūkinis gyvūnas, tačiau lapė – nors ir medžiojama visus metus, bet nėra kanopinis žvėris, todėl teisės aktuose nėra numatyta atlyginti jos padarytą žalą.

„Gyventojus tai nuvils, tačiau mes turime vadovautis teisės aktais“, – pripažino S. Stimburys.

Vis tik rajono savivaldybė nuo problemos sprendimo nenusišalina. Pasak vedėjo, Taujėnų seniūnė dėl lapių sumedžiojimo oficia-liai kreipsis į medžiotojų būrelį „Žemdirbys“, kuriam priklausančiuose medžioklės plotuose yra Balelių kaimas.

Lapei pasiutligė nenustatyta

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Vilniaus departamento Ukmergės skyriaus vyriausiasis veterinarijos gydytojas-inspektorius Algimantas Kalesnykas informavo, kad laboratorijoje ištyrus Baleliuose rastos lapės gaišeną, šį pirmadienį sulaukta neigiamo atsakymo: „Lapei pasiutligė nenustatyta. Paskutinį kartą šios mirtinos virusinės užkrečiamosios ligos atvejis Ukmergės rajone registruotas 2008 metų balandį. Lietuvoje paskutinis pasiutligės atvejis nustatytas 2018-iais Šalčininkų rajone nugaišusiai lapei.“

Pasak vyriausiojo veterinarijos gydytojo-inspektoriaus, visoje šalyje situacija ženkliai pasikeitė, kai 2006-iais laukiniai gyvūnai pradėti vakcinuoti nuo pasiutligės naudojant jaukus su vakcina. Vakcinacija atliekama du kartus metuose – pavasarį ir rudenį. Atliekant vakcinaciją didelėje teritorijoje jaukai su vakcina yra išmėtomi iš lėktuvo.

Nors daugiau nei dešimtmetį mūsų rajone pasiutligės atvejų nepasitaikė, tačiau nusiraminti ir atsipalaiduoti negalima. Kaip teigė A. Kalesnykas, kaimyninėse šalyse – Baltarusijoje, Rusijos Federacijoje, Ukrainoje, Lenkijoje pasiutligė paplitusi tarp naminių ir laukinių gyvūnų, todėl rizika, kad į Lietuvą užsikrėtusių laukinių gyvūnų gali atklysti, visada išlieka. Pagrindiniai pasiutligės sukėlėjo platintojai – rudosios lapės, usūriniai šunys ir kiaunės. Užsikrėtę gyvūnai visada nugaišta, nes pasiutligės virusai pažeidžia galvos ir stuburo smegenis. Šia liga sergantys laukiniai gyvūnai atklysta į gyvenvietes ir puola naminius gyvūnus bei žmones.

Į sodybas braunasi, kad išmaitintų lapiukus

Paklaustas, kokią grėsmę Balelių gyventojams gali kelti į kiemus atklystančios lapės, vyriausiasis veterinarijos gydytojas-inspektorius paaiškino, jog sveikas gyvūnas paprastai žmonių šalinasi. Juos pulti gali tuomet, jei gyvūnui sutrikusi nervų sistema.

„Manau, kad šiuo atveju lapės žmonėms nėra pavojingos, bet tiesioginio kontakto su nepažįstamais, benamiais ir laukiniais gyvūnais reikėtų vengti ne tik dėl pasiutligės grėsmės. Jie neretai platina kitas ligas“, – paaiškino veterinarijos specialistas.

A. Kalesnykas paminėjo, kad šiuo metu lapės augina vaikus, todėl ieškodamos joms maisto įžūliai braunasi į sodybas: „Jei čia vieną kartą jai pavyko ką nors sumedžioti, ji į tą pačią vietą būtinai grįš. Gyventojai tai turi žinoti ir įvairiomis priemonėmis stengtis apsaugoti auginamus paukščius. Juos reikėtų laikyti aptvaruose – lapė vielos tinklo nenukąs. Ji tik gali išsikasti po pamatu…“

Taip pat vyriausiasis veterinarijos gydytojas-inspektorius priminė, kad dėl paukščių gripo privalu visus naminius paukščius laikyti uždarytus, aptvarai turi būti su stogine.

Medžiotojai turėtų padėti

Susisiekėme ir su Ukmergės medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininku Vaidu Bakanausku. Išgirdęs, kokios problemos vargina Balelių gyventojus, jis patikino, kad pats žmonėms padėtų.

„Medžiotojų rankos nėra surištos, nes lapės medžiojamos ištisus metus. Taip, gyvenvietėje arčiau nei 200 metrų nuo gyvenamųjų namų šaudyti negalima. Bet gavus namo savininko sutikimą, šis ribojimas negalioja“, – situaciją komentavo draugijos vadovas.

V. Bakanauskas pažadėjo susisiekti su medžiotojų būrelio „Žemdirbys“ vadovais ir tarpininkauti sprendžiant iškilusią problemą.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas