Asociatyvi nuotrauka.

Aktualijos

Įsigaliojo nauja gyvūnų pardavimo tvarka

Įsigaliojo Vyriausybės priimti Mažmeninės prekybos taisyklių pakeitimai. Jie numato, kad skelbimai apie gyvūnų pardavimą leidžiami tik pateikus duomenis, leidžiančius identifikuoti veisėjus, prekiautojus ar globėjus ir nurodžius išsamią informaciją apie siūlomą parduoti gyvūną.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) pranešime pabrėžiama, kad Mažmeninės prekybos taisyklių pakeitimai numato dar vieną svarbią pareigą ketinantiems parduoti gyvūnus augintinius ar ūkinius gyvūnus, be to, jie padės pažaboti nesąžiningus prekeivius gyvūnais ir nemaža dalimi prisidės prie nelegalaus veisimo stabdymo. Dabar tiek mažuosius augintinius – šunis, kates ir šeškus, tiek ūkinius gyvūnus norintys įsigyti asmenys skelbimuose galės surasti išsamesnės informacijos apie siūlančiojo parduoti statusą ir patį gyvūną.

VMVT primena, kad įsigaliojus Mažmeninės prekybos taisyklių pakeitimams, nuo gegužės 1 d. visi gyvūnų veisėjai, gyvūnų globėjai arba gyvūnais prekiaujantys asmenys prieš parduodami gyvūnus skelbimuose privalės nurodyti:

  • VMVT direktoriaus nustatyta tvarka suteiktą veterinarinio patvirtinimo ar registracijos numerį,
  • Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro nustatyta tvarka paženklinto ir Ūkinių gyvūnų registre registruoto ūkinio gyvūno bandos ir individualų numerį (taikoma individualiu atpažinties numeriu registruojamiems ūkiniams gyvūnams),
  • paženklinto ir Gyvūnų augintinių registre registruoto gyvūno augintinio (šuns, katės, šeško) mikroschemos numerį,
  • gyvūno atvedimo datą (jeigu žinoma) arba amžių,
  • gyvūno kilmės (gyvūno atvedimo vietos) šalį.

Įspėjama, kad pirkėjų klaidinimas ar reikiamos informacijos apie siūlomą parduoti gyvūną nesuteikimas gali užtraukti ir administracinę atsakomybę – gali grėsti netgi piniginės baudos.

Be to, siekiant kovoti su nelegalia prekyba gyvūnais, stabdyti nelegalų veisimą, Seimo priimtomis Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo pataisomis nuo gegužės 1 dienos uždrausta prekiauti gyvūnais augintiniais lauko sąlygomis ir turgavietėse, tuo nustatant, kad šiose minėtose vietose draudžiama prekiauti ne tik šunimis, katėmis ir šeškais, bet visų kitų rūšių gyvūnais augintiniais. Vadovaujantis Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo nuostatomis, gyvūnas augintinis – tai gyvūnas, laikomas estetiniams ir bendravimo poreikiams tenkinti (pavyzdžiui: triušiai, jūrų kiaulytės, žiurkėnai, pelės, žuvys, kiti vandens gyvūnai ir t. t.).

Apsisprendusiems įsigyti gyvūną veterinarijos specialistai pirmiausia pataria iš anksto pasidomėti veisėjais, prekiautojais, globėjais, įvertinti juose laikomų gyvūnų sąlygas, gyvūnų sveikatą, pasiteirauti dėl išduodamų dokumentų. Visi gyvūnų augintinių veisėjai, globėjai ir prekiautojai savo veiklą turi būti užsiregistravę VMVT pagal augintinių laikymo vietą. VMVT interneto svetainėje skelbiamas sąrašas registruotų ar patvirtintų veisėjų, globėjų, prekiautojų, tad informaciją apie šiuos subjektus galima pasitikrinti. VMVT taip pat viešai skelbia informaciją apie veisėjų laikomus ir veisimui naudojamus gyvūnus, t. y. veisiamų gyvūnų rūšį, veislę (veislės mišrūnus) ir jų skaičių.

VMVT primena, kad parduodami ar perduodami (dovanojami) augintiniai turi būti paženklinti poodine mikroschema ir registruoti Gyvūnų augintinių registre. Tai ir gyvūną perduodančio, ir jį perimančio asmens pareiga, nes perduotas gyvūnas taip pat turi būti perregistruotas Gyvūnų augintinių registre naujojo savininko vardu.

Naujam gyvūno savininkui turi būti pateikta visa informacija apie gyvūnui taikytas vakcinacijas nuo užkrečiamųjų ligų, gydymą, atliktas kitas veterinarines procedūras, individualius gyvūno poreikius ar fiziologinius ypatumus. Vakcinacija nuo pasiutligės taikoma tik nuo 12 savaičių amžiaus, tačiau labai svarbu augintinius vakcinuoti ir nuo kitų užkrečiamųjų ligų, kurios gali būti jam pavojingos. Tad dėl kiekvieno individualaus atvejo rekomenduojama pasikonsultuoti su gyvūną gydančiu privačiu veterinarijos gydytoju. Be to, įsigyjant augintinį, patariama sudaryti pirkimo-pardavimo sutartį, kurioje būtų nurodytos pardavėjo garantijos ir įsipareigojimai pirkėjui.

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas