Aktualijos, Naujausi

Vykdoma laukinių gyvūnų vakcinacija nuo pasiutligės

Algimantas KALESNYKAS

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Vilniaus departamento Ukmergės skyriaus vyriausiasis veterinarijos gydytojas-inspektorius

 

Šiomis dienomis, jei bus tam palankios oro sąlygos, mūsų rajone numatyta vykdyti laukinių gyvūnų (lapių, usūrinių šunų) oralinę vakcinaciją nuo pasiutligės. Ši profilaktinė priemonė vykdoma du kartus metuose – pavasarį ir rudenį.

Šalyje oralinė laukinių gyvūnų vakcinacija pradėta vykdyti 2006 metais. Ji atliekama mėtant jaukus iš orlaivių. Pradėjus vykdyti laukinių gyvūnų vakcinaciją, nustatomi pavieniai pasiutligės atvejai. Pastaruosius dvejus metus Lietuvoje pasiutligės atvejų nei laukiniams, nei naminiams gyvūnams nenustatyta, tačiau atsipalaiduoti negalima, nes kaimyninėse šalyse ši liga paplitusi ir rizika visada išlieka.

Ukmergės rajone paskutinis pasiutligės atvejis buvo nustatytas 2008 metų balandžio mėnesį.

Mėtomi jaukai su vakcina yra saugūs ir nekelia pavojaus žmonių bei gyvūnų sveikatai, tačiau gyventojai, prie gyvenamųjų namų radę jauką, raginami jo neliesti, nes viduje yra aštri membrana su vakcina, į kurią galima susižeisti. Apie rastą jauką būtina pranešti privačiam veterinarijos gydytojui arba teritorinei valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai.

Vertėtų įsidėmėti, kad vienintelis efektyvus būdas kovoti su pasiutlige – vakcinuoti naminius ir laukinius gyvūnus. Norėdami apsisaugoti, gyventojai taip pat turėtų vengti tiesioginių kontaktų su benamiais ar laukiniais gyvūnais. Visi šunų, kačių ar šeškų šeimininkai savo augintinius nuo pasiutligės privalo vakcinuoti kartą per 12 mėnesių arba pagal vakcinos gamintojo instrukcijas.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas