Įvairūs

Patarimai renkantis namo dydį

Natūralu, kad renkantis naują gyvenamąją vietą, erdvė yra itin svarbus faktorius galutiniam sprendimui. Didelė erdvė turi tokių pranašumų, kaip didesnis funkcionalumas, laisvė įgyvendinant interjero dizaino sprendimus ar daugiau privačios erdvės. Tačiau verta savęs paklausti, kiek gyvenamojo ploto yra išties reikalinga? Ar pasirinkus nedidelį namą nereikės susidurti su erdvės stokos problema? Ir atitinkamai, ar pasirinkus gyventi didelio gyvenamojo ploto name neteks nemaloniai nustebti dėl išaugusių kaštų, būtinų skirti namo priežiūrai ir remontui?

Įvertinti, koks gyvenamasis plotas reikalingas, pagal šeimos narių skaičių. Gyvenamosios erdvės reikmė tiesiogiai priklauso nuo šeimos narių poreikių. Todėl prieš renkantis būstą svarbu išsiaiškinti, ar jūsų vaikams reikalinga turėti atskirus kambarius? Ar jums bus reikalingas darbo kambarys? Ar norite numatyti atskirą erdvę jūsų namuose apsistosiantiems svečiams? O galbūt planuojate, kad šiame name ateityje su jumis gyvens ir jūsų tėvai? Galiausiai, atitinkamai pagal numatomą gyventojų skaičių, reikėtų atkreipti dėmesį ir į bendrųjų erdvių, tokių kaip svetainė ar virtuvė, plotą. O jeigu šios erdvės yra mažesnės nei būtumėte norėję, svarbu numatyti jų funkcionalų panaudojimą.

Žvilgsnis į ateitį taip pat gali padėti apsispręsti. Tikėtina, kad šiandien visos jau aukščiau paminėtos patalpos atrodys reikalingos ir nepakeičiamos. Juolab, kad dažnas sutiks, jog didesnė erdvė turi tiesioginį sąryšį su didesniu komfortu. Tačiau svarbu įvertinti ir situaciją po 5, 10 ar 15 metų. Ar tuomet, kai jūsų vaikai išvyks studijuoti, name neatsiras pernelyg daug nenaudingo gyvenamojo ploto? Jeigu dirbate ne iš namų, galbūt, jūsų darbo zoną galima įkomponuoti ir bendroje gyvenamoje erdvėje? Galiausiai, ar tikrai svečiai atvyksta taip dažnai, kad verta patogiai jų viešnagei numatyti atskirą kambarį? Svarbu racionaliai įvertinti, kiek vietos reikia tam tikram žmonių skaičiui, ir kuo galėtų būti naudinga erdvė, jeigu namo gyventojų skaičius sumažėtų. 

Kuo didesnis namas, tuo didesnės eksploatacijos išlaidos. Tai yra pagrindinis argumentas klausiantiems, kodėl svarbu apgalvoti gyvenamojo ploto panaudojimą? Reikia pripažinti, kad finansinės investicijos įsigijus (ar pastačius) bei įsirengus namą tuo toli gražu nesibaigia. Įvairūs nenumatyti gedimai, kosmetinis remontas ar tiesiog patogesnės buities kūrimas – visa tai reikalauja papildomų išlaidų. Be to, kuo didesnis namo plotas, tuo daugiau laiko teks skirti tvarkymuisi. Bene visais metų laikais darbo bus užtektinai ne tik tvarkantis namo viduje, tačiau ir tvarkant jo aplinką. Todėl pravartu įvertinti ne tik numatomas išlaidas, bet ir laiko sąnaudas, kurių jūsų gyvenamoji vieta pareikalaus kiekvieną dieną.

Ieškantiems racionalaus sprendimo – namas iki 80 m2. Reikia pastebėti, kad nedideli namai pasiteisina labiau nei didelio ploto būstai dėl savo ekonomiškumo, energetinio efektyvumo bei ekologiškumo. Tačiau kyla klausimas, ar name pakaks vietos komfortiškai gyventi, ar neteks gyventi susispaudus? Išties, tinkamai išplanavus erdvę su tokia problema tikrai neteks susidurti. Juo labiau, kad pasirinkdami didesnį patalpų aukštį, natūralios šviesos patekimą į vidų, šviesų sienų koloritą bei pasinaudodami kitais specialistų teikiamais patarimais, vizualiai padidinsite erdvę. Be to, rinkdamiesi statyti namą iki 80 m2, dėl jiems taikomų švelnesnių reikalavimų, apsiribosite trumpesniu dokumentacijos procesu gaunant leidimą statyboms. O joms pasibaigus džiaugsitės paprastesne ir greitesne namo pridavimo procedūra.  

Taigi, gyvenamojo namo ar būsto poilsiui ploto pasirinkimas yra labai individualus dalykas, priklausantis nuo gyventojų skaičiaus bei jų asmeninių poreikių. Visgi, nedideli namai, įvertinus finansines investicijas bei laiko sąnaudas ilgalaikėje perspektyvoje, dažnai pasiteisina labiau.

Reklama

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas