Lauko klasė Taujėnų gimnazijoje.

Aktualijos, Jaunimas, Naujausi

Dėl rajone prastėjančios situacijos 5-11 klasių mokiniai į mokyklas negrįš

Nijolė STUNDŽIENĖ

Ukmergės rajono švietimo įstaigų 5–11 klasių mokiniai šiais mokslo metais į mokyklas tęsti mokymosi proceso taip ir nesugrįš. Jiems ir po gegužės 10 dienos pamokos bus organizuojamas nuotoliniu būdu. Taip nuspręsta remiantis Ukmergės mokinių savivaldų informavimo centro, savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro, mokyklų vadovų siūlymais, atsižvelgiant į epidemiologinę situaciją rajone, mokinių profilaktinio testavimo galimybes, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytų sąlygų laikymosi galimybes organizuojant mokinių pavėžėjimą, maitinimą, valdant srautus ir kitas aplinkybes.

 

Nutarta neskubėti

Šis sprendimas, kuris bus įteisintas savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu, priimtas po praėjusį penktadienį rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus surengto susitikimo su mokyklų vadovais, mokinių savivaldų, rajono Ekstremalių situacijų operacijų centro bei kitų įstaigų atstovais.

Kaip žinia, Vyriausybė nusprendė, kad nuo gegužės 10 dienos į klases gali grįžti ir 5–11 klasių mokiniai. Švietimo, mokslo ir sporto ministerija skelbė, jog mokymasis galės būti organizuojamas ne tik nuotoliniu, bet ir mišriu būdu, derinant kontaktinį ir nuotolinį mokymą, kaip tai vyko šių mokslo metų pradžioje. Sprendimus dėl mokymo organizavimo būdo turi priimti pačios savivaldybės.

Skelbiama, kad grąžinti 5–11 klasių moksleivius į klases kol kas apsisprendė tik šešios savivaldybės – Kaišiadorių, Kretingos, Panevėžio, Plungės, Birštono ir Švenčionių rajonų. Tuo metu keturios savivaldybės – Marijampolės, Mažeikių bei Ukmergės rajonų ir Vilniaus miesto – nutarė neskubėti, mokymąsi tęsti kaip ir iki šiol nuotoliniu būdu.

„Gimtosios žemės“ kalbintas rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Vaidotas Kalinas sakė, kad taip nutarta atsižvelgus į epidemiologinę situaciją bei daugelį motyvų.

Investuoja į lauko klases

„Laikantis sveikatos saugos ir kitų būtinųjų sąlygų, mūsų mokyklos nuo gegužės 10 dienos dalį ugdomųjų, projektinių, pažintinių, kitų veiklų 5-11 klasių mokiniams galės organizuoti lauke. Šiuo atveju mokiniams nereikės profilaktiškai testuotis. Savivaldybės administracija ir mokyklos jau įgyvendina priemones, kurios padidins ugdymo proceso organizavimo lauke galimybes“, – kalbėjo V. Kalinas.

Pasak vedėjo, įspūdingiausią lauko klasę turi įsirengusi Taujėnų gimnazija. Kitos mokyklos – Vidiškių, Siesikų – mokinių susitikimams, atskiroms veikloms išnaudos pavėsines. Taip pat švietimo įstaigos skatinamos investuoti į mobilias klases – sulankstomų kėdžių, kitų baldų įsigijimą. V. Kalino teigimu, mokslo metai 5-11 klasėms tęsiasi iki birželio 24 dienos, o pradinukams – iki birželio vidurio, todėl, esant geram orui, mokyklos galėtų išnaudoti įvairioms veikloms pritaikytas lauko erdves.

Nuomonę išsakė ir abiturientai

Nenorą, kad į mokyklas sugrįžtų 5-11 klasių mokiniai, išreiškė ir šių mokymo įstaigų abiturientai. Jų teigimu, išaugtų užsikrėtimo rizika, kuri artėjant brandos egzaminų sesijai jiems tikrai nereikalinga.

Baigiamųjų klasių moksleiviai į klases po daugiau nei pusmečio pertraukos vėl susirinko nuo gegužės 3 dienos. Mūsų rajone mokymosi procesas jiems organizuojamas mišriu būdu. Dalis pamokų vyksta nuotoliniu būdu, o tų dalykų, kurių bus laikomi egzaminai, – kontaktiniu.

Dukstynos pagrindinės mokyklos pradinukai – sveiki

Nuo kovo 22 dienos į mokyklas buvo leista sugrįžti ir 1-4 klasių mokiniams. Tuomet Ukmergėje sergamumas neviršijo 200 atvejų 100 tūkst. gyventojų. Tačiau situacijai keičiantis, norint ir toliau mokytis kontaktiniu būdu, rajono pradinukai šią savaitę pradėti testuoti kaupinių metodu.

Visuomenės sveikatos biuro specialistai pirmuosius šį pirmadienį tikrino Dukstynos pagrindinės mokyklos mokinius. Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas pasidžiaugė, jog antradienį gavus atsakymus paaiškėjo, jog visi vaikai – sveiki, jų testai neigiami.

Kaip teigė V. Kalinas, iki savaitės pabaigos turėtų būti testuoti visų rajono mokyklų pradinukai.

Vedėjas neneigė, jog švietimo įstaigose pasitaiko užsikrėtimų: „Izoliuotis dėl turėto kontakto su sergančiu koronavirusu vaiku turėjo viena „Šilo“ progimnazijos klasė. Susirgimų taip pat buvo Užupio pagrindinėje bei „Ryto“ specialiojoje mokyklose, užsikrėtusiųjų atsiranda ir lopšeliuose-darželiuose. Bet ugdymo įstaigose virusas neplinta ir židinių nėra, susirgimai dažniausiai atkeliauja iš šeimų.“

Daugiau sergančiųjų – tik keturiose savivaldybėse

Gegužės 4 dienos duomenimis, Ukmergės rajono savivaldybė pagal sergamumą COVID-19 liga buvo penkta nuo galo. 100 tūkstančių gyventojų per 14 dienų teko 832,1 naujas ligos atvejis. Lietuvoje – 573,1 atv./100 tūkst. gyventojų. Daugiau sergančiųjų registruota tik Molėtų (901 atv.), Širvintų (993 atv.), Vilniaus rajonų (1 044 atv.) ir Vilniaus miesto (1 94 atv.) savivaldybėse.

Ukmergėje gegužės 3-ąją buvo nustatyta 30 naujų susirgimo koronavirusu atvejų. Per savaitę vidutiniškai registruojama po 21 užsikrėtusįjį. Pandemijos pagreitis siekia 16,1 proc. Lietuvoje – 12,2 proc.

Mūsų rajone savaitės pradžioje statistiškai sirgo 249 ukmergiškiai, iš viso pasveiko 2 928 asmenys, mirė 76. Lietuvoje koronavirusu statistiškai sirgo 15 898 žmonės, pasveiko 226 595, mirė – 3 976.

Taujėnų gimnazijos „Facebook“ nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas