Tokius nuotolinius susitikimus planuojama rengti ir ateityje.

Aktualijos, Naujausi

Rajono vadovai atsakė į daugiau nei pusšimtį klausimų

Loreta EŽERSKYTĖ

 

Tradiciškai vieną kartą metuose, paprastai pavasarį, rajono vadovai surengia susitikimą su gyventojais, pateikia ataskaitas apie savo veiklą, atliktus darbus, aptaria svarbiausius ateities planus, atsako į pateiktus klausimus. Deja, pastaraisiais metais šie renginiai nesulaukdavo žmonių dėmesio – pabendrauti su valdžia ateidavo vis tie patys, aktyvesni rajono gyventojai.

Šiemet dėl COVID-19 paskelbto karantino tiesiogiai bendrauti nebuvo galimybės, tad surengtas virtualus susitikimas. Jame dalyvavo rajono savivaldybės meras Rolandas Janickas, mero pavaduotoja Agnė Balčiūnienė ir administracijos direktorius Darius Varnas.

Pusantros valandos trukęs renginys nuo ankstesnių skyrėsi tuo, kad rajono vadovai nepateikė savo atliktų darbų ataskaitų. Jie atsakinėjo į iš anksto atsiųstus bei susitikimo metu pateiktus gyventojų klausimus, išklausė pastabų bei siūlymų. Panašu, jog tokia bendravimo forma patenkintos liko abi pusės. Baigiantis susitikimo transliacijai nuskambėjo pažadas tokius virtualius renginius organizuoti ir ateityje.

Meras R. Janickas nuotolinį susitikimą pradėjo nuo pateikto retorinio klausimo: kodėl Ukmergėje niekas nevyksta?

Rajono vadovo manymu, visko vyksta labai daug. Praėjusiais metais, kuomet prasidėjo koronaviruso pandemija, susitelkusi rajono Taryba ir administracija atliko didžiulį, atsakingą darbą pavasarį suvaldant COVID-19 ligos sukeltą sudėtingą situaciją, buvo atliekama daug darbų, rajone vykdoma daugybė projektų. R. Janicko žodžiais tariant, gyvenimas Ukmergėje nesustojo: „Ačiū visai medikų bendruomenei, kuriai iššūkis dar tęsiasi ir dabar, daug ir geranoriškai prisidėjusiems, rėmusiems gydymo įstaigas verslo žmonėms. Džiugu, kad Ukmergė tokiu sunkiu metu parodė tikrą bendruomeniškumą. Iš šios situacijos visi išėjome gerokai sustiprėję.“

Klausimų-atsakymų sesija pradėta nuo klausimų apie infrastruktūrą. Gyventojai norėjo sužinoti, kada bus asfaltuojamos Aukštaičių, Pergalės, Kalno ir Pabaisko gatvės Pašilėje. Administracijos direktorius D. Varnas paaiškino, kad tvarkant gatves vadovaujamasi prioritetiniu gatvių ir kelių sąrašu: „Jame Aukštaičių g. yra 178 vietoje, Pergalės – 138, Kalno – 173. Kadangi iš viso yra 208 gatvės, jų tvarkymas vyksta eilės tvarka, atsižvelgiant į prioritetus. Didžiausias prioritetas teikiamas toms gatvėms, kurių gyventojai prisideda prie remonto darbų. Tokiu būdu 138 ar 173 vietoje esanti gatvė galutiniame sąraše gali pakilti į pirmą dešimtuką“.

Kitą klausimą pateikusi ukmergiškė pastebėjo, kad į Kopūstėlius nutiestas naujas asfaltas, o kai kurios gatvės mieste nuskriaustos.

D. Varno manymu, negalima išskirti vien miesto, nes žmonės gyvena ir kaime. Lėšos, jo teigimu, skirstomos proporcingai miestui ir kaimui.

Meras papildė, kad dėl gatvių tvarkymo rajono Taryba yra priėmusi du sprendimus, kuriais vadovaujantis nustatomas gatvių reikšmingumas, įvertinamas eiliškumas skiriant balus ir pagal tai sudaroma eilė. Ja vadovaujasi savivaldybės administracija ruošdama gatvių techninius projektus ir juos įgyvendindama. Be to, meras sakė, kad gyventojai su patvirtintomis tvarkomis, eilėmis gali susipažinti rajono savivaldybės tinklapyje.

„Prasidėjo darbai soduose, kapinių tvarkymas, tačiau juos sunku pasiekti, nes miesto autobusai nevažiuoja. Senjorai pageidautų nors poros reisų ryte ir vakare“, – tokį prašymą perskaitęs D. Varnas pastebėjo, jog panašių nusiskundimų dėl autobusų reisų trūkumo gauta ir daugiau. Jis paaiškino, jog baigiama surinkti visa informacija apie autobusų reisų bei maršrutų poreikį ir tuomet bus atnaujintas jų eismas.

Ukmergiškis teiravosi, kuomet bus atkreiptas dėmesys į sunkiasvorių krovininių automašinų eismą per miesto centrą. Jo teigimu, šis klausimas keliamas jau ne vienerius metus, tačiau situacija nesikeičia. Pasak administracijos direktoriaus, su išsakytu skundu galima sutikti, tačiau Kelių eismo taisyklės nurodo, kad aptarnaujantis transportas gali važiuoti ir miesto centre, kai nėra kito privažiavimo.

„Mes negalime neleisti aptarnaujančiam sunkiasvoriui transportui pasiekti prekybos centrus, tačiau kalbėjomės su policija, kuri atkreips dėmesį, ar per miesto centrą važiuoja tik tos automašinos, kurioms tai leidžiama,“ – sakė D. Varnas.

Buvo gautas klausimas dėl maudymosi vietų prie Šventosios, teirautasi, ar nėra numatyta įrengti naujų.

Administracijos direktorius pažymėjo, kad pirmiausia dėmesys bus skiriamas tiems paplūdimiams, kurie mieste yra įrengti. Naujų poilsio vietų paupyje atsiras vykdant projektą, kurio metu bus tvarkoma Šventosios pakrantė link hipodromo. Taip pat jis informavo, kad neseniai Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vadovas plaukė upe ir pažymėjo visas saugias maudymosi vietas, kurių iš viso yra apie 60. Prie jų netrukus atsiras informacinės lentelės.

Ne vienas ukmergiškis domėjosi apie naujo tilto per Šventąją statybą.

„Gegužės-birželio mėnesį turėtų prasidėti aplinkkelio ir tilto projektavimo darbai, kurie pagal rajono savivaldybės ir Automobilių kelių direkcijos susitarimą vyks 2021-2022 metais, 2022-2023-iais numatyti rangos darbai. Jei niekas nesutrukdys, 2023-ųjų pabaigoje turėsime visą aplinkkelį su nauju tiltu“, – komentavo D. Varnas.

Taip pat buvo pateikti keli klausimai, kada įvairiose sodų bendrijose prasidės vandentvarkos darbai.

Kaip teigė administracijos direktorius, Varkališkių bei Dukstynos kaimuose esančiuose soduose jau vyksta vandentiekio ir kanalizacijos tinklų projektavimas, rangos darbai prasidės metų pabaigoje, jie bus baigti 2022 m.

Atsakydamas dėl Linų gatvės remonto D. Varnas informavo, kad gegužės pradžioje gavus šios gatvės projektą, bus perkami rangos darbai ir prasidės remontas: „Esame įsipareigoję kartu su aplinkkeliu sutvarkyti visą Linų gatvę, abiejose jos pusėse įrengti šaligatvius. Ji turėtų būti baigta vėliausiai kitų metų pradžioje“.

Ukmergiškių pastabų ir kritikos sulaukė užtrukęs Vilniaus g. skvero prie Vilkmergės skulptūros remontas. Direktorius patikino, jog čia darbai jau vyksta ir iki birželio pabaigos aplinka bus sutvarkyta.

D. Varnas atsakė ir į klausimą dėl kelio į „Pušelės“ sodų bendriją remonto. Vadovas paaiškino, jog pirmiausia turi būti baigtas vandentvarkos projektas: „Tikimės, kad šiais metais jis bus įgyvendintas, o kitais metais galėsime atnaujinti į šią bendriją vedančio kelio asfalto dangą.“

Ukmergiškis domėjosi, ar bus tvarkomas dviračių takas nuo Miškų urėdijos iki Pašilės.

Pasak direktoriaus, šis takas buvo nutiestas sovietmečiu ir nebuvo registruotas. Jau senokai pradėta jo įteisinimo procedūra, nes bešeimininkiam turtui tvarkyti negali būti skiriamos valstybės lėšos. Tikimasi kitų metų biudžete tam numatyti lėšų ir atnaujinti tako dangą, galbūt įrengti apšvietimą.

D. Varnas taip pat informavo, kad iki miesto ribos bus atnaujinti ir Vilniaus gatvės šaligatviai. Šie darbai turėtų prasidėti baigus statyti aplinkkelį. Vilniaus gatvės šaligatvių ir važiuojamosios dalies nuo miesto pagrindinės sankryžos iki tilto remontas numatytas įgyvendinant Kelių direkcijos projektą. Tikimasi, jog šie darbai prasidės rugpjūtį.

Ukmergiškiai piktinosi, rajono vadovams negailėjo priekaištų dėl miesto centre įrengto naujo šviesoforo darbo.

Administracijos direktorius neslėpė, jog pretenzijos pagrįstos, projektuojant ne visiškai atsižvelgta į pralaidumą, kitus dalykus, tačiau dalis padarytų klaidų jau ištaisyta. Jis patikino, jog „šiuo klausimu rimtai dirbama, liko pakeisti tris šviesoforo ciklus ir pralaidumas per sankryžą pagerės“.

Meras R. Janickas plačiau pakomentavo numatomus miesto gatvių apšvietimo atnaujinimo darbus. Jis sakė, kad savivaldybė pateikė paraiškas lėšoms gauti. Pirmu etapu, kuris prasidės šių metų ketvirtą ketvirtį, planuojama pakeisti visus senuosius šviestuvus į ekonomiškesnius LED šviestuvus. Antras etapas apims rajono apšvietimo pertvarkymą. Senuosius šviestuvus pakeitus naujoviškais, bus taupomos lėšos, be to, gatvėse bei erdvėse bus galima ilginti apšvietimo laiką.

Susitikimo metu taip pat kalbėta apie kitus mieste vykdomus projektus, jų baigimo terminus, pateikta informacija apie Šventosios pakrantės, ligoninės parko, kitų objektų tvarkymą, kalbėta apie kai kurių daugiabučių renovavimo problemas, miesto riboženklių atnaujinimą, šunų dresavimo aikštelių įrengimą, kitus aktualius dalykus.

Kai kurie pateikti klausimai buvo itin individualūs, todėl vadovai kvietė gyventojus kreiptis asmeniškai į rajono savivaldybę.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas