Nuo koronaviruso jau pasiskiepijo 97 proc. Jono Basanavičiaus gimnazijos pedagogų ir 63 proc. abiturientų.

Aktualijos, Naujausi

Abiturientams grįžtant į mokyklas, nežinomybė dėl pradinukų

Nijolė STUNDŽIENĖ

 

Vyriausybei švelninant karantino sąlygas, jau nuo gegužės į klasės leista grįžti šalies abiturientams. Tačiau Ukmergės pradinių klasių mokiniai nuo kitos savaitės privalės arba vėl mokytis iš namų, arba reguliariai testuotis kaupinių metodu. Norint mokslus tęsti kontaktiniu būdu, pasitikrinti turės ir vaikų šeimų ūkiai – visi kartu gyvenantys artimieji. Tačiau kai kurie tėveliai suabejojo tokių patikrų reikalingumu.

 

Nebus taikomos švelnesnės karantino sąlygos

Praeitą savaitę, balandžio 15-ąją, rajono savivaldybei pranešta, jog vadovaujantis Vyriausybės sprendimais, Ukmergė išbraukiama iš tų savivaldybių sąrašo, kuriose gali būti taikomos švelnesnės karantino sąlygos. Tai reiškia, jog nuo ateinančio pirmadienio rajono pradinukams vėl nebus galima mokytis kontaktiniu būdu.

Kaip „Gimtajai žemei“ pasakojo rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Vaidotas Kalinas, šiuo metu svarstomi du variantai: iki mokslo metų pabaigos – birželio 15-osios, vėl grįžti į nuotolinį mokymąsi arba pasirinkti kitą kelią – vykdyti profilaktinį namų ūkių testavimą ir mokymąsi tęsti mišriu būdu, turint ir kontaktinių pamokų.

„Praėjusį penktadienį, sulaukę šio pranešimo, surengėme tris susirinkimus – du su mokyklų vadovais, taip pat situaciją aptarėme Operacijų centro posėdyje“, – situaciją komentavo vedėjas. – Be to, apie tai informavome mokinių tėvelius. Suprantama, jog jiems kilo daug klausimų bei minčių, kai kuriems – pasipiktinimo. Nėra logiška, kai daugėjant karantino atlaisvinimų, abiturientams grįžtant į mokyklas, iš jų vėl išprašomi pradinukai.“

Pasak V. Kalino, dėl to Švietimo, kultūros ir sporto skyrius antradienį Zoom platformoje iniciavo nuotolinį susitikimą su mokinių tėvais. Pokalbio metu buvo atsakyta į juos dominančius klausimus, pateikta aktuali informacija. Renginio iniciatoriai paaiškino, kodėl verta rinktis testavimą ir pagal galimybes mokytis kontaktiniu būdu. Anot vedėjo, nuo kovo 22-osios pradinukams sugrįžus į klases, mokytojai pastebėjo, kad iki pavasario atostogų, per dvi savaites, pamokose pavyko išmokti daugiau nei per kelis mėnesius namuose. Kadangi visi suprato kontaktinių pamokų svarbą, norėtų, kad jos tęstųsi iki mokslo metų pabaigos. O tam reikalingas reguliarus testavimas, kuris būtinas, siekia užkirsti kelią įsiplieksti ligos židiniui mokykloje ir išsyk jį suvaldyti – nukreipiant į nuotolinį mokymą vieną konkrečią klasę. Pagal Vyriausybės reikalavimus pirmuoju etapu patikros punkte turės būti tiriamos visos mokinių šeimos. Antruoju etapu, jau po savaitės, šis kaupinių metodas būtų taikomas tik mokiniams ir mokytojams, sveikatos priežiūros specialistai atvyktų į mokyklas.

Priklausys nuo tėvelių apsisprendimo

„Ateinančią savaitę mūsų pradinukai dar mokysis įprastai. O kaip jie mokysis nuo balandžio 26 dienos, priklausys nuo tėvelių apsisprendimo“, – teigė vedėjas, pridurdamas, jog 1-4 klasių mokiniai galės tęsti mokymąsi kontaktiniu būdu, tik jei bus užtikrintas reguliarus testavimas kaupiniais.

Pradinių klasių mokinių ugdymas mokyklose be profilaktinio testavimo leidžiamas tik tose savivaldybėse, kuriose fiksuojama mažiau nei 200 susirgimų 100 tūkst. gyventojų. Balandžio 19-osios duomenimis, Ukmergėje per 14 dienų 100 tūkst. gyventojų teko 484,1 susirgimai. Lietuvoje – 517,6 atv./100 tūkst. gyventojų. Mūsų rajonas pagal sergamumą yra 43 vietoje.

Šeima, nusprendusi dalyvauti kaupinių testavime, turi atsiųsti mokyklai užpildytas prašymo ir sutikimo formas. Sutikusiųjų testuotis vaikai ir toliau mokysis mokykloje, o kiti mokslus galės tęsti iš namų. Anot V. Kalino, mokytojai vargu ar pajėgs dub-liuoti tų pačių dalykų pamokas kontaktiniu ir nuotoliniu būdu, tačiau likusiems namuose pateiks užduotis, jas įvertins, konsultuos. Kai kurios mokyklos apsirūpinusios šiuolaikine įranga, todėl pamokos galės būti transliuojamos tiesiogiai.

Jei testuotis sutiks mažiau nei 60 proc. klasės šeimų, visai šiai klasei bus organizuojamas nuotolinis ugdymas.

Vedėjas paaiškino, jog reguliariai tirtis nereikia asmenims, kurie vakcinuoti du kartus, t. y. atlikę pilną skiepijimosi kursą; persirgusiems COVID-19 liga (kai nuo ligos praėję ne daugiau kaip 180 dienų); taip pat pateiksiantiems atlikto serologinio tyrimo atsakymą, patvirtinantį antikūnų turėjimą.

Jei ukmergiškių dauguma nuspręstų tęsti mokymąsi kontaktiniu būdu, per savaitę reikėtų atlikti visų testavimą. Mobilus patikros punktas turės dirbti ilgiau, galbūt – dviem pamainomis.

Aktyviausia – Jono Basanavičiaus gimnazijos bendruomenė

Kaip žinia, nuo gegužės 3 dienos į mokyklas galės grįžti abiturientai. Jie, pasak V. Kalino, aktyviai skiepijasi. Gan sąmoningai vakcinuojasi ir rajono pedagogai.

„Viena aktyviausių yra Jono Basanavičiaus gimnazijos bendruomenė, – džiaugėsi pašnekovas. – Nuo koronaviruso šioje įstaigoje jau pasiskiepijo 97 proc. pedagogų ir 63 proc. abiturientų. Antano Smetonos gimnazijoje vakcinavosi 73 proc. mokytojų ir 39 proc. abiturientų.“

Beje, baigiamųjų klasių mokiniams skiepytis nėra privaloma, vakcinuotis jie kviečiami tik dėl saugumo.

Jau nuo šios savaitės į kontaktines konsultacijas abiturientai renkasi didesnėse grupėse – vietoje anksčiau nustatytų 5 asmenų kartu su pedagogais konsultuotis dabar gali 10 mokinių.

Į mokyklas abiturientai neina nuo gruodžio vidurio, kai Vyriausybė sugriežtino karantino reikalavimus.

„Pagal Vyriausybės nutarimą baigiamųjų klasių mokiniams pamokos organizuojamos mišriu būdu, t. y. ne mažiau 50 proc. užsiėmimų bus mokykloje, – aiškino V. Kalinas. – Pamokos tų dalykų, kurių laikomi egzaminai, vyks kontaktiniu būdu, o pavyzdžiui, dailės, muzikos ir toliau būtų mokomasi per nuotolį. Taip pat šiuo metu mokyklose sprendžiami mokinių maitinimo, pavėžėjimo klausimai.“

Sirgo 19 vaikų ir 6 darbuotojai

Pasiteiravus apie rajono švietimo įstaigose pasitaikančius susirgimus koronavirusu, V. Kalinas sakė, jog šią savaitę sirgo 19 vaikų ir 6 darbuotojai, dar 50 vaikų ir 4 darbuotojai buvo izoliacijoje dėl turėtų kontaktų su užsikrėtusiais asmenimis.

Daugiausia sergančiųjų yra ikimokyklinėse įstaigose, šiuo metu uždarytos 5 grupės. Sergančiųjų dar yra lopšelyje-darželyje „Vaikystė“ bei Pašilės progimnazijos „Šilelio“ ikimokykliniame skyriuje, o lopšelyje-darželyje „Nykštukas“, nors sergančių jau nėra, bet dalis dar negrįžę iš izoliacijos.

Taip pat vienas susirgimas registruotas Užupio pagrindinėje mokykloje, o šios mokyklos Pabaisko skyriuje serga du mokiniai ir darbuotojas.

Pasak V. Kalino, jei Ukmergės rajono savivaldybės teritorijoje 10 dienų sergamumas viršytų 500 atvejų 100 tūkst. gyventojų, ikimokyklinėse įstaigose tektų vykdyti patalpų paviršių testavimą.

Balandžio 20 dienos duomenimis, antradienį Ukmergėje buvo registruoti 22 nauji koronaviruso atvejai. Statistiškai šiuo metu sirgo 152 gyventojai.

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas