Beveik prieš šimtmetį statytas pastatas nuo 2006-ųjų stovi tuščias.

Aktualijos, Naujausi

Senoji klebonija bus prikelta naujam gyvenimui

Loreta EŽERSKYTĖ

Bažnyčios gatvėje, šalia Šv. Apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios esantis medinis klebonijos pastatas jau penkiolika metų stovi tuščias. Beveik prieš šimtmetį statyta senoji klebonija jau baigia susmegti. Tačiau dabar atsirado viltis į senamiesčio zoną patenkantį statinį prikelti naujam gyvenimui. Tokį norą turi Šv. Apaštalų Petro ir Povilo parapijos klebonas, Ukmergės dekanato dekanas Raimundas Kazaitis. Kunigą palaiko tikinčiųjų bendruomenė.

 

Iš patalpų išsikraustė…

Kauno arkivyskupijos kurija 2002 metais Ukmergės dekaną įpareigojo įkurti dekanato centrą. Tada tokios bažnytinės įstaigos arkivyskupijoje neturėjo tik Ukmergė. Senutėlė parapijos klebonija numatomai veiklai buvo per ankšta, be to, reikalavo didelio remonto, tad tuometinis dekanas ir Šv. Apaštalų Petro ir Povilo parapijos klebonas Gintautas Kabašinskas žvalgėsi kitų patalpų. Toje pačioje Bažnyčios gatvėje, netoli maldos namų esančiame vaikų lopšelyje-darželyje „Žiogelis“ sumažėjus ugdytinių, dalis pastato nebuvo naudojamas pagal paskirtį – čia veikė du sporto klubai. Išsiaiškinus, jog artimiausiais metais šioje įstaigoje ikimokyklinio amžiaus vaikų nedaugės, bei žinant gimstamumo tendencijas, nuspręsta ieškoti galimybių nuomoti patalpas šiame pastate, beje, stovinčiame viename iš daugiau nei šimto prieškaryje parapijai priklausiusių žemės sklypų.

2005-iais rajono Taryba patenkino Bažnyčios atstovų prašymą – viename vaikų lopšelio-darželio korpuse 99 metams tikinčiųjų bendruomenei lengvatinėmis sąlygomis išnuomojo apie 300 kvadratinių metrų užimančias patalpas.

Pirmame aukšte įsikūrė dekanato centras, o antrame buvo įrengti du butai. 2006 metų kovo 3 dieną naujasis dekanato centras buvo iškilmingai pašventintas. Tais pačiais metais išsinuomotose patalpose įrengtuose butuose apsigyveno parapijos klebonas bei vikaras. Ant medinės klebonijos durų buvo pakabinta spyna. Tiesa, dalis senojo pastato dar kurį laiką buvo naudojama kaip Carito sandėlis. Tačiau pastaraisiais metais avarinės būklės statinyje, baiminantis nelaimės, jokia veikla nevyko.

…ir vėl čia sugrįš?

Kai kunigas R. Kazaitis 2019-ųjų vėlų rudenį atvyko į Ukmergę susipažinti su jam priskirta parapija, paaiškėjo, jog 2005 metais su rajono savivaldybės administracija pasirašyta patalpų nuomos sutartis kone dešimtį metų yra nutraukta. Dekanato centras visą tą laiką vaikų lopšelio-darželio „Žiogelis“ pastate veikė tam neturėdamas jokio juridinio pagrindo. Naujajam parapijos šeimininkui buvo paaiškinta, kadangi miesto ikimokyklinio ugdymo įstaigose vaikams jau trūksta vietų, todėl dabar teks išsikraustyti. Tarnystę Ukmergėje klebonas pradėjo naujų patalpų paieškomis.

Nuo įsikūrimo vaikų lopšelyje-darželyje „Žiogelis“ praėjus penkiolikai metų, 2020-ųjų pavasarį Ukmergės dekanato centras tyliai apleido turėtas patalpas ir įsikraustė į Šv. Apaštalų Petro ir Povilo bažnyčią. Dekanato raštinė perkelta į vieną iš dviejų zakristijų, prieš tai joje atlikus kapitalinį remontą. Dekanato centro veikloms buvo atlaisvintos patalpos bažnyčios rūsyje. Čia pastaraisiais metais, išsikėlus iš senosios klebonijos, Caritas sandėliavo parapijai paaukotus baldus, kitus daiktus. Klebonas ir vikaras apsigyveno iš savininkų išsinuomotuose butuose.

Kunigas R. Kazaitis neslepia, kad jo žvilgsnis nuolat krypo į parapijai priklausantį apleistą pastatą – už šventoriaus esančią senąją kleboniją.

„Kad žinotume, ką su šiuo statiniu daryti, reikėjo išklausyti kompetentingų specialistų nuomonę. Kai juos pasikviečiau, išgirdau, jog prieš 20 metų gal ir buvo galima galvoti apie tvarkymą. Dabar remontuoti jau per vėlu. Tačiau ir nušluoti jį nuo žemės paviršiaus nebūtų paprasta – jis stovi senamiesčio zonoje, kuriai taikomi tam tikri ribojimai. Galiausiai apsispręsta rengti senosios klebonijos renovacijos projektą. Šį atsakingą darbą atlikti sutiko architektas Saulius Sakalis. Jam teks po vienu stogu suprojektuoti ir kleboniją su raštine, bendro naudojimo bei kitomis parapijos reikmėms skirtomis patalpomis, ir du butus kunigams,“ – pasakojo parapijos klebonas.

Dvasininkas neslėpė, jog šio projekto imasi vedamas svajonių ir didelių norų. Statyboms pinigų, o jų reikės nemažai, kol kas parapijos kasoje nėra.

Vis tik kunigas R. Kazaitis turi viltį, kad lėšų klebonijos renovacijos projektui pavyks sukaupti. Jis tiki, jog tikinčiųjų bendruomenė šiuo sudėtingu metu neliks nuošalyje. Beje, dvasininkas iš savo praktikos žino, jog pradėjus darbus tarsi įvyksta stebuklas – atsiranda palaikymas ir dėl finansų didelių problemų nekyla…

Maldos namams, kurie pripažinti kultūros vertybe, reikalingas rimtas remontas.

Nerimą kelia bažnyčios pastato būklė

Artimiausiu metu klebono rūpesčiu bus pradėta remontuoti zakristija ir bažnyčios rūsys. Kalbėdamas apie darbus, kuriuos atliks UAB „Baltukmės statyba“, vadovaujama Alvydo Pelakausko, R. Kazaitis sakė, jog yra numatyta patalpose sutvarkyti apšvietimą, pakeisti santechniką, įrengti san. mazgą, atlikti kosmetinį remontą. Rūsyje planuojama dar sumontuoti ir šilumos siurblius oras-oras.

Vis tik kur kas didesnį rūpestį nei vidaus patalpos klebonui kelia bažnyčios išorės būklė. Ji įvardijama kaip avarinė. Net plika akimi galima matyti, kad trupa fasado plytos, pasitikėjimo nekelia ir ant stogo virš pagrindinių durų esančios skulptūros. Maldos namams reikalingas rimtas remontas.

Ant stogo virš pagrindinių durų esančios skulptūros nekelia pasitikėjimo.

Ieškodamas kvalifikuotos pagalbos parapijos klebonas atkreipė dėmesį į projektą „FIXUS“, pateikė paraišką ir pretenduoja į nemokamas paslaugas.

„Fixus Mobilis“ komandos–mobilios dirbtuvės tiria bei teikia ataskaitas apie viešai atrinktų kultūros paveldo objektų būklę, konsultuoja jų savininkus ir valdytojus, atlieka nedidelius priežiūros darbus, parengia individualų objekto priežiūros kalendorių – planą.

Pasak klebono, ne mažesnį rūpestį nei maldos namų remontas kelia ir būsimų darbų finansavimas: „Pandemijos laikotarpiu Bažnyčia, kaip ir verslas, išgyvena nelengvą metą. Paskelbus karantiną, maldos namai ilgus mėnesius su kai kuriomis išlygomis buvo uždaryti. Tikinčiųjų nebuvo, tačiau patalpas šildėme. Praėjusį rudenį renovavome šildymo sistemą, įsigijome naują dujinį katilą. Šildymo negalėjome nutraukti, tam per mėnesį šaltą praėjusią žiemą reikėjo skirti iki 500 eurų…“

Parapijos klebonas viliasi, kad į Šv. Apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios, kuri yra Ukmergę reprezentuojantis objektas, sulaukia iš įvairių vietovių atvykstančių lankytojų, remonto ir tvarkymo darbus dėmesį atkreips ir vietos valdžia. Juk maldos namai nėra vien klebono rūpestis. Prie jų priežiūros turi prisidėti ne tik tikinčiųjų bendruomenė, bet ir rajono savivaldybė.

„Tikrai nenoriu skųstis ir dejuoti – žinau, kad aplinkui yra daug gerų, norinčių padėti, suprantančių situacijos rimtumą žmonių. Tikiuosi, kad bendromis susitelkusios bendruomenės jėgomis pavyks išsaugoti Ukmergės kultūros vertybes,“ – vilties nepraranda parapijos klebonas R. Kazaitis.

AUTORĖS nuotraukos

Artimiausiu metu prasidės bažnyčios rūsyje esančių dviejų patalpų, kuriose vyksta dekanato bei maldos grupių veiklos, remontas.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • 44444 :
    juos suprast ... o zinant, kad turtanas nera grazintas. Tai ka jie isnuomavo ir kam? ju paciu turta isnuomavo .
  • Tikintis :
    2005 m isnuomavo 99 metams. Jai jie praėjo??? Kazko nesupratau
  • Ukmergiške :
    Puiku vieta senelių namams!!!!

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas