Chirurgė M. Povilavičienė paciente rūpinasi iki šiol.

Sveikata

Dėl atsivėrusių negyjančių žaizdų ligonė negalėjo net vaikščioti

Ieva ŠAKALYTĖ

Ukmergės ligoninėje sėkmingai sveiksta lėtinių žaizdų išvarginta 69-erių pacientė. Penkerius metus sunkiai sirgusi, kreipusis ne į vieną gydymo įstaigą, moteris džiaugiasi jai pritaikytu gydymo būdu, parinktomis priemonėmis. Dėl dekompensuotos venų varikozės sukeltų komplikacijų ligonė negalėjo vaikščioti, džiaugtis gyvenimu. Rūpestinga medicininė priežiūra, efektyvūs antimikrobiniai tvarsčiai, kompresinė terapija suteikė ligonei galimybę vėl atsistoti ir tapti savarankiška.

 

Teko gilintis į pacientės diagnozę

Pakruojo rajone, Žeimelio miestelyje gyvenanti Pranciška Razgienė į Ukmergės ligoninės Chirurgijos skyrių buvo paguldyta vasario 15-ąją. Jos gydytoja Milda Povilavičienė pasakojo, jog iš pradžių prie pacientės kojose atsivėrusių žaizdų beveik neįmanoma buvo prisiliesti – jos buvo atviros, kraujavo, sunkėsi skysčiai.

„Tokių trofinių opų atsiradimą sąlygoja venų varikozė, antsvoris ir diabetas, – aiškino gydytoja chirurgė M. Povilavičienė. – Šių priežasčių sukeltos negyjančios žaizdos seniai vargino pacientę.“

Pasak medikės, net 70–90 proc. atvejų trofinių opų atsiradimą lemia kraujagyslių ligos. Pacientai, turintys negyjančių ar sunkiai gyjančių žaizdų kojose, yra prižiūrimi daugelio specialybių gydytojų: kraujagyslių, dermatologų, šeimos gydytojų. Tai susirgimas, kurio gydymui reikia skirti daug laiko, energijos, kantrybės. Rezultatai labai priklauso nuo tikslios opos priežasties nustatymo ir parinkto gydymo.

,,Su ligoniais, kuriuos vargina lėtinės žaizdos, susiduriame dažnai. Kadangi tai – lėtinis susirgimas, paprastai dėl to žmonės kreipiasi į šeimos gydytojus, kraujagyslių specialistus. Tačiau atsivėrusių opų gydymu niekas nenori užsiimti, nes tai labai ilgas, daug pastangų, specialių žinių reikalaujantis darbas, o rezultatai ne visada geri, – atviravo M. Povilavičienė. – Ši pacientė, kuri buvo paguldyta į mūsų ligoninės Chirurgijos skyrių, buvo beviltiškoje padėtyje. Teko gilintis į jos diagnozę ir bandyti padėti.“

Daugelis žmonių, susidūrę su panašiomis žaizdomis, ne visada moka ir žino, kaip tinkamai jomis pasirūpinti.

Viena pagrindinių klaidų, kurią įvardijo gydytoja, ligonių baimė žaizdą sušlapinti. Pirmiausia, kaip aiškino medikė, žaizdą reikia gerai išplauti: „Svarbiausia sąlyga – opa turi būtų švari, kad joje nesidaugintų įvairiausi mikrobai, bakterijos… Dar viena klaida, kurią daro daugelis žmonių, tai – įvairių netinkamų tepalų naudojimas.“

Pritaikė specialius tvarsčius

Kai minėtoji ligonė buvo paguldyta į Chirurgijos skyrių, Ukmergės medikai pradėjo nuo tinkamos žaizdos priežiūros, pritaikė kompresinę terapiją, parinko tvarsčius lėtinėms žaizdoms gydyti.

„Sutvarsčius žaizdas, uždėjus kompresines kojines iki blauzdų, pacientė jau pradėjo vaikščioti, pati nueidavo iki tualeto“, – pasakojo chirurgė. Ir pridūrė, jog opų gydymo rezultatai labai pagerėjo pradėjus vartoti hidrokoloidinius tvarsčius, kuriais galima žaizdoje palaikyti palankų gijimui mikroklimatą ir apsaugoti ją nuo mechaninės, cheminės ir terminės traumos.

Pasak medikės, įvertinus žaizdą, galima individualiai parinkti tinkamiausią tvarstį, kuris užtikrins greitą ir maksimaliai efektyvų gijimą. Priklausomai nuo tvarsčio paskirties, šis gali pasižymėti antiseptinėmis, sugeriančiomis, apsauginėmis savybėmis.

„Mes pasirinkome vieną iš inovatyviausių ir veiksmingiausių „AQUACEL AG+ Ekstra“ tvarstį, – apie gydymo eigą pasakojo M. Povilavičienė. – Jis dažniausiai naudojamas, kai infekuotos žaizdos labai ilgai negyja. Absoliuti dauguma gydymo atvejų yra sėkmingi, jeigu hidrokoloidiniai tvarsčiai tinkamai derinami su operaciniu, medikamentiniu gydymu, kompresine terapija, reabilitacija.“

Gydymui buvo pasirinkti inovatyviausi ir veiksmingiausi tvarsčiai.

Anot medikės, tvarsčiai, kaip ir vaistai, turi tam tikrą paskirtį. Kaip nėra vieno vaisto nuo visų ligų, taip nėra ir vieno tvarsčio, tinkančio visoms žaizdoms gydyti. Kiekvienas pacientas yra labai individualus, todėl lėtinių žaizdų gydymo taktika parenkama įvertinus žaizdos būklę. Tik tuomet galima individualiai pritaikyti tinkamiausią tvarstį, kuris užtikrins greitą ir efektyvų gijimą.

Tvarstis, absorbavęs žaizdos skysčius, virsta geliu, kuriame sulaikomas eksudatas (uždegiminės kilmės skystis, susitelkęs kūno ertmėse arba audiniuose, atsirandantis uždegimo metu dėl sutrikusios kraujotakos, pakitusio kraujo, padidėjusio kapiliarų pralaidumo ir slėgio uždegimo židinyje) su bakterijomis.

„AQUACEL AG+ Ekstra“ tvarstis sėkmingai suardo bioplėvelę žaizdoje ir užmuša visas infekciją sukeliančias bakterijas. Jis tinka gilioms žaizdoms – galima karpyti, sulenkti ir dedant keliais sluoksniais tamponuoti žaizdas. Taip pat tinka kraujuojančioms opoms. Sugėręs eksudatą, sulaiko jį tvarstyje ir palaiko žaizdoje drėgną aplinką, palankią gijimui.

Apgydžius, išvalius žaizdas Chirurgijos skyriuje, ligonė tolimesniam gydymui buvo perkelta į Palaikomojo gydymo ir slaugos skyrių, kur gydytoja M. Povilavičienė tęsia perrišimus, prižiūri žaizdas. Medikė džiaugėsi, jog jau po mėnesio gydymo, 2–3 kartus per savaitę keičiant tvarsčius, opos ėmė sparčiai gyti, trauktis, tapo ne tokios skausmingos.

Kojos opos po mėnesio ėmė trauktis, mažėti.

Nešioti galėdavo tik 46 dydžio vyriškus batus

Pagerėjusia savijauta džiaugiasi ir pati pacientė P. Razgienė. Muzikos mokytoja visą gyvenimą dirbusi moteris bėdojo, jog situacija pablogėjo prieš keletą metų.

Pedagogė pasakojo, jog išėjusi į pensiją dar ilgai dirbo vietos muziejuje, taip pat prižiūrėjo savo ūkį. Nors dėl turėto viršsvorio bei venų varikozės vaikščioti teko pasiramsčiuojant lazdele, tačiau tai netrukdė moteriai šiltnamyje auginti daržoves, atlikti kitus darbus.

„Prieš penkerius metus šiltnamyje įsibrėžiau koją. Į sužalojimą iš pradžių nekreipiau dėmesio, bet žaizda negijo, didėjo, išopėjo. Kreipiausi į gydytojus, ne kartą gulėjau ligoninėse, bet medikai niekuo padėti negalėjo“, – guodėsi pašnekovė.

Praėjusių metų pabaigoje žaizdos atsivėrė ir kitoje kojoje. „Opos plyšdavo, iš jų bėgo skysčiai, kraujas. Kur atsistodavau, ten ir tekėdavo…“ – su ašaromis akyse prisiminė tas dienas P. Razgienė.

Moteris neslėpė, jog ištinus kojoms, neturėjo galimybių avėti normalių batų: „Pirkdavau vyriškus 46 dydžio batus, juos įkirpdavau ir audavausi. O šiemet net į lauką jau negalėjau išeiti…“

Ligonė sakė, jog žaizdas gydėsi įvairiose ligoninėse, bet pagerėjimo nepajuto, o situacija blogėjo.

Tik Ukmergės ligoninėje, kurią Pranciškai rekomendavo jos dukra, žaizdos netrukus ėmė trauktis, gyti.

„Esu labai dėkinga chirurgei M. Povilavičienei, kuri mane pastatė ant kojų, nes jau nesitikėjau, kad vėl galėsiu vaikščioti. Gydytoja iki šiol manimi rūpinasi, prižiūri, pati tvarsto žaizdas, padeda užsimauti kompresinę kojinę. Jos gydymo metodai, tinkamai parinktos priemonės teikia vilties, kad į namus grįšiu sveika,“ – džiugesio neslėpė gegužės 13-ąją 70 metų jubiliejų švęsianti moteris.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Ovidija :
    Puiki gydytoja! Smagu, kad tokių gydytojų yra!
  • Kaip džiugu, darbą myli nciu chirurgų, kurie negailėdami jėgų ir laiko aukojasi dėl ligonių, mes šiauliečiai labai stokojama tokiu specialistų, :
    K vo vv

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas