Naujausi, Nuomonių telefonas

Krekšliuose elektros linijų rekonstrukcija nenumatyta

Loreta EŽERSKYTĖ

 „Daliai Krekšlių rajono gyventojų sausio 26-ąją buvo nutrauktas elektros tiekimas. Dėl gausaus sniego įvykusio gedimo šalinimas truko net pustrečios paros. Tiek laiko žmonės namuose buvo priversti gyventi be šildymo, kitų patogumų, kai kurie netgi neturėjo vandens. Savaitgalį ir pirmadienį tos pačios gatvės vėl aptemo – nors nebuvo nei pūgos, nei vėjo, neįsižiebė gatvių žibintai. Mus tai išgąsdino – o jei elektra dings ir namuose? Jau ne vienerius metus žadama, kad Krekšliuose bus atsisakyta elektros oro linijų ir vietoj jų įrengs patikimesnes požemines. Sausį, kad būtų galima atstatyti elektros tiekimą, buvo tik pakeisti nutrūkę laidai, o didesni darbai, siekiant išvengti tokių avarijų, nepradėti. Norėtume sužinoti, kada planuojama pradėti elektros linijų rekonstrukciją“, – tokį laišką parašė Krekšlių gatvės gyventoja.

Rajono savivaldybės administracijos Urbanistikos ir infrastruktūros skyriaus vedėjas Tadas Balžekas teigė, kad ukmergiškės minimas pastarasis gatvių apšvietimo gedimas Krekšliuose buvo susijęs su kitomis priežastimis, elektros linijos kabeliai nebuvo nutraukti. Vedėjo teigimu, visos elektros linijos mieste priklauso bendrovei „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO), ji planuoja jų rekonstrukcijos darbus, tad savivaldybės administracija nelabai gali ką įtakoti šiais klausimais.

„Noriu pabrėžti, kad mes darome viską, kad tokie darbai būtų vykdomi – dėl to pastoviai bend-raujame ir deramės su ESO atstovais“, – patikino T. Balžekas.

Susisiekėme ir su bendrove „Energijos skirstymo operatorius“. Ryšių su visuomene projektų vadovas Paulius Kalmantas paaiškino, jog apie 200 Krekšliuose esančių namų ūkių pajungti nuo trijų elektros oro linijų: „Dėl užklupusio didžiausio per kelis dešimtmečius šlapio snygio, šių metų sausio 26 d. ant šių linijų užkritę medžiai jas nutraukė. Elektros energija gyventojams atstatyta per dvi paras. Planuojant investicijas bendrovė ESO skiria dėmesį labiausiai pažeidžiamoms, kritiškai didelį vartotojų kiekį turinčioms vietoms ir adaptyviai reitinguoja kabeliavimą pagal ankstesnių nutrūkimų skaičių.“

Pasak P. Kalmanto, keičiant elektros oro linijas į kabelines, siekiama padidinti skirstymo sistemos patikimumą bei atsparumą gamtos reiškinių poveikiui ekonomiškai ir technologiškai efektyviausiu būdu. Rekonstrukcijų prioritetas per ateinančius trejus metus bus skiriamas toms linijoms, kur už tas pačias investicijas energijos tiekimo patikimumas bus pagerintas kuo didesniam kiekiui klientų. Per 2021–2023 metus apie 344 tūkst. klientų pajaus su rekonstravimu susijusias naudas. Daugiau kartų atsijungiančios linijos bus tvarkomos anksčiausiai – 10 kV oro linijos, kurios įtrauktos į artimiausius rekonstravimo planus, vidutiniškai atsijungia po 2,4 karto per metus.

„Bendrovės duomenimis, per 2014–2020 metus trijose linijose, kurios aptarnauja Krekšlių g., atsijungimai buvo tik pavieniai – vidutiniškai atsijungė mažiau nei kartą per metus. Gedimai visai nefiksuoti 2016, 2018 ir 2019 metais. Dėl šios priežasties, pagal reitingavimą, šios linijos į trejų metų rekonstravimo planus nepatenka“, – konstatavo ESO atstovas.

AUTORĖS nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • to A :
    to A O tu ispjauk visus medzius ir elektra turesi neprikalausomai nuo oro salygu
  • a :
    kaip visada lupa pinigus eso o nieko nedaro

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas