Ukmergės Policijos komisariatas.

Kriminalai, Naujausi

Pažeminus pareigūno vardą, iš tarnybos atleistas vyriausiasis patrulis

Loreta EŽERSKYTĖ

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Imuniteto valdyboje atlikus tarnybinį patikrinimą, kovo 24 d. už pareigūno vardo pažeminimą iš vidaus tarnybos atleistas Ukmergės rajono policijos komisariato vyriausiasis patrulis E. B.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio specialistė Asta Krogertienė informavo, kad tarnybinis patikrinimas buvo atliktas dėl Ukmergės rajono policijos pareigūno, šių metų sausio 11-ąją dalyvavusio medžioklėje, kurioje buvo neteisėtai nušautas taurusis elnias. Toks pareigūno elgesys sukėlė didelį atgarsį visuomenėje ir iššaukė neigiamą visuomenės reakciją bei pasipiktinimą.

Tarnybinio patikrinimo metu nustatyta, kad tokie pareigūno veiksmai vertintini kaip policijos pareigūno vardo pažeminimas bei policijos pareigūno priesaikos sulaužymas, pasireiškęs priešingais teisės ir tarnybinės etikos normų reikalavimams veiksmais, pažeminusiais vidaus tarnybos sistemos autoritetą, griaunančiais pasitikėjimą vidaus reikalų įstaiga bei ją kompromituojantys.

Šio pareigūno veiksmų pobūdis akivaizdžiai kertasi ir su visuomenėje galiojančiomis moralės nuostatomis bei visuomenės teisėtais lūkesčiais, kurių visuomenė tikisi iš pareigūnų, šie veiksmai akivaizdžiai nesuderinami su jo tuo metu užimamomis pareigomis bei policijos pareigūno statusu.

Dar vienam Ukmergės rajono policijos komisariato pareigūnui M. E., žinojusiam apie kolegos E. B. dalyvavimą medžioklėje ir nušautą elnią, ir kuris nesiėmė jokių veiksmų užkirsti kelio daromam teisės pažeidimui, skirta tarnybinė nuobauda – griežtas papeikimas.

Laikraštyje esame rašę, kad sausio 11 d. Panevėžio gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai, vykdydami medžioklės kontrolės reidą tarp Panevėžio ir Vilniaus apskrities, Ukmergės rajone sulaikė keturis asmenis, visureigiu „Toyota Land Cruiser“ gabenančius neteisėtai sumedžiotą tauriojo elnio patiną.

Aplinkos apsaugos departamento (AAD) pranešime teigiama, kad patikrinus medžioklės lapą paaiškėjo, kad jame nėra duomenų apie sumedžiotą žvėrį, o susisiekus su klubo pirmininku išsiaiškinta, kad medžioklės ploto vienete limitas išnaudotas jau gruodžio pradžioje ir apie tai informuoti visi klubo nariai.

Medžiojant nesilaikyta ne tik medžioklės taisyklių, bet ir medžioklės etikos, nes žvėris pribaigtas artimu šūviu į galvą, nekreipiant dėmesio, kad trofėjus bus sugadintas.

Šaulys patvirtino, kad žinojo apie pasibaigusį tauriųjų elnių limitą, medžioklės vadovas tai irgi patvirtino.

Visiems keturiems asmenims surašyti protokolai pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso (ANK) 290 str. 7 d. už neteisėtai sumedžioto žvėries gabenimą, šauliui – ir pagal ANK 290 str. 8 d. už neteisėtai sumedžiotą žvėrį. Iš jo paimtas graižtvinis šautuvas su optiniu taikikliu. Taip pat paimtas ir visureigis, kuriuo buvo vežamas neteisėtai sumedžiotas žvėris.

Bylos perduotos Vilniaus regiono apylinkės teismo Ukmergės rūmams spręsti dėl įrankių ir priemonių konfiskavimo bei nuobaudų dydžio. Dėl karantino sąlygų nesilaikymo kreiptasi į policiją, o dėl galimai neteisėtų pareigūnų veiksmų – į policijos imuniteto tarnybą.

Ukmergės policijos komisariate medžioklėje dalyvavusiems ir vienu automobiliu važiavusiems asmenims sausio 20 d. buvo pradėtos administracinės teisenos dėl karantino reikalavimų pažeidimo (ANK 45 str.).

Vasario 2 dieną Vilniaus regiono apylinkės teismo Ukmergės rūmuose vykusiame posėdyje elnią nušovęs medžiotojas pripažintas kaltu dėl dviejų pažeidimų, jam paskirta 800 Eur piniginė nuobauda, specialiosios teisės (medžioti) atėmimas vieneriems metams ir medžioklės įrankių – graižtvinio šautuvo ir optinio taikiklio – konfiskavimas. Be to, Ukmergės teismo nutarimu vyras įpareigotas galutinai atlyginti gamtai padarytą žalą, sumokėti žalos likutį – 1 134,70 Eur. Visa aplinkai padaryta žala dėl tauriojo elnio neteisėto sumedžiojimo siekė 6 143,70 Eur. 5 000 Eur medžiotojas atlygino iki bylos svarstymo teisme pradžios.

Vasario 11-ąją prieš teismą stojo kiti trys asmenys – dar vienas „Lėno“ medžiotojų klubo medžiotojas, Ukmergės policijos komisariato pareigūnas E. B. ir Vilniuje gyvenantis advokatas L. J. Juos visus kartu su žvėrį nušovusiu medžiotoju aplinkosaugininkai sausio 11-ąją sulaikė Ukmergės rajone.

Vyrai įtariami medžioklę reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų pažeidimu. Kadangi pirmojo posėdžio metu paaiškėjo, jog aplinkosaugininkai yra nufilmavę asmenų sulaikymą, teismas paprašė pateikti šį vaizdo įrašą.

Bylos nagrinėjime padaryta pertrauka. Kitas teismo posėdis vyko kovo 18 dieną. Kadangi tądien nespėta peržiūrėti visų vaizdo įrašų, byla toliau bus nagrinėjama balandį.

Pagal LR ANK 290 str. 7 d. medžiojimas ar buvimas medžioklės plotuose su medžioklei naudojamais įrankiais (šaunamaisiais ginklais, spąstais) ar priemonėmis (vėliavėlėmis, naktinio matymo prietaisais, kilnojamaisiais bokšteliais), kai tai daro teisės medžioti neturintis asmuo, arba neteisėtai sumedžioto gyvūno dorojimas ar gabenimas užtraukia baudą nuo aštuonių šimtų iki vieno tūkstančio aštuonių šimtų eurų. Taip pat teismas turės nuspręsti dėl transporto priemonės konfiskavimo.

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Palikite komentarą apie straipsnį

  • va tas geras komentaras :
    kur sunu prieglauda. haaa haaaaaa ...........
  • ****** :
    Tokiu ir prieglauda neims ... bus "6" pas tuos pacius ... gal varnas idarbins administracijoje, draugelis gi....
  • Gal būti :
    Edzka tikriausiai įsidarbins į šunų prieglaudą, kitaip sakant AASE :-)
  • nu nu :
    ukmergei kas antras mentas zemina varda....ten sava banda!matote,net padelnika brakusos irgi menta,kazkodel neismete! turbut savo veiksmais nepazemino vardo,taip tipo galima...ciurika laike :)
  • SS :
    Kas tas M.E
  • Labai gerai :
    Šaunu. Daugiau pakratyti reikia,galimai ne vienas išlystų,kuris dar papildomai šešėlyje kažką maklina!
  • 🚔🚓 :
    Greit dar vienas už meilę gamtai paliks tarnybą
  • stebuklas ivyko :
    dar bauda uz karantino nesilaikyma turejo israsyt
  • /// :
    Ir žinona jis toks vienintelis ...

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas