Asociatyvi nuotrauka.

Aktualijos, Jaunimas, Naujausi

Į klases grįžta pradinukai, leidžiamos konsultacijos abiturientams

Nijolė STUNDŽIENĖ

 

Nuo kovo 22 dienos į 45 Lietuvos savivaldybių švietimo įstaigas leista sugrįžti pradinių klasių mokiniams. Mokyklos taip pat galės organizuoti kontaktines konsultacijas abiturientams, neformalųjį vaikų ir suaugusiųjų švietimą. Po ilgokos pertraukos pirmadienį į klases susirinko ir Ukmergės rajono pradinukai.

Praėjusią savaitę Vyriausybė pritarė siūlymui, kad pradinių klasių mokiniai grįžtų į kontaktinį ugdymą tose savivaldybėse, kuriose sergamumas koronavirusu per pastarąsias 14 dienų 100 tūkst. gyventojų nesiekia 200 atvejų. Šiuo metu šioje grupėje yra Akmenės, Alytaus, Anykščių, Biržų, Ignalinos, Jonavos, Joniškio, Jurbarko, Kaišiadorių, Kauno, Kelmės, Kėdainių, Klaipėdos, Kretingos, Lazdijų, Mažeikių, Molėtų, Pakruojo, Pasvalio, Rokiškio, Šakių, Plungės, Prienų, Radviliškio, Raseinių, Šiaulių, Skuodo, Šilalės, Šilutės, Tauragės, Telšių, Vilkaviškio, Zarasų ir Ukmergės rajonų, Kalvarijos, Druskininkų, Birštono, Elektrėnų, Kazlų Rūdos, Pagėgių, Rietavo, taip pat Alytaus, Kauno, Palangos, Šiaulių miestų savivaldybės.

Kovo 19 dienos duomenimis, Ukmergėje, vertinant 14 dienų sergamumą, 100 tūkst. gyventojų teko 87,7 naujų susirgimo atvejų.

Kaip skelbiama Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos išplatintame pranešime, mokantis klasėse bus privaloma laikytis visų operacijų vadovo nustatytų reikalavimų – išlaikyti saugų atstumą, valdyti mokinių srautus, kad jie kuo mažiau maišytųsi, dezinfekuoti ir vėdinti patalpas, vaikams dažnai plautis rankas skystu muilu ir pan. Galima rinktis mišrų būdą, t. y. dalį laiko mokytis kontaktiniu būdu, dalį – nuotoliniu. Jei klasėse būtų fiksuojami susirgimai, klasė grįžtų į nuotolinį ugdymą.

„Gimtosios žemės“ kalbintas rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Vaidotas Kalinas sakė, kad Ukmergėje galimybę grįžti į mokyklas turi visi I-IV klasių mokiniai, tačiau tėvai gali rinktis ir nuotolinį mokymąsi. „Mes organizuosime mišrų būdą – kas nuspręs negrįžti į mokyklas, tiems vaikams bus sudarytos sąlygos dirbti per nuotolį“, – situaciją komentavo vedėjas. Pasak jo, kai kurios švietimo įstaigos, pavyzdžiui, „Šilo“ progimnazija, turi technines galimybes pamokas transliuoti internetu. Taigi, nusprendusieji likti namuose galės stebėti mokymo procesą. Tačiau, V. Kalino teigimu, norą mokytis per atstumą pareiškė tik pavieniai mokiniai. Tarkim, didžiausioje rajone Dukstynos pagrindinėje mokyk-loje, pirminiais duomenimis, į klases negrįš vos 9 vaikai.

Ketvirtadienį vykusiame rajono švietimo įstaigų vadovų pasitarime aptarti mokinių maitinimo, pavėžėjimo, srautų valdymo, patalpų dezinfekavimo ir kiti klausimai. Taip pat nuspręsta kol kas, iki velykinių atostogų, mokyklose dėl saugumo nevykdyti prailgintų dienos grupių užsiėmimų. Taip nutarta dėl to, kad į būrį nesueitų mokiniai iš skirtingų klasių.

Nuo pirmadienio leidžiamos ir kontaktinės konsultacijos abiturientų grupėms iki 5 mokinių. Per konsultacijas mokyklose būtina laikytis saugaus atstumo, dėvėti kaukes, dezinfekuoti rankas, paviršius ir kt.

Tai galioja visose savivaldybėse, nepriklausomai nuo sergamumo lygio.

Vyriausybės nutarimu, savivaldybėse, kuriose sergamumas koronavirusu per pastarąsias 14 dienų 100 tūkst. gyventojų nesiekia 200 atvejų, leidžiamas kontaktinis neformalusis vaikų ir suaugusiųjų švietimas uždarose erdvėse, kai dalyvauja taip pat ne daugiau kaip 5 vaikai ar suaugusieji, ir užtikrinamas 30 kv. m paslaugos teikimo plotas vienam asmeniui.

Jau anksčiau leista neformaliojo švietimo teikėjams dirbti tokio dydžio grupėmis atvirose erdvėse visose savivaldybėse.

„Ukmergėje taip pat po truputį atnaujinsime popamokinę veiklą, – kalbėjo Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas. – Antano Smetonos gimnazija vykdys perkusinės muzikos, teatro būrelio užsiėmimus, kuriuose dalyvaus iki penkių moksleivių. Plačiau duris atlapos ir Meno mokykla, Sporto centras. Bus organizuojamos individualios pamokos, atšilus orams daugiau užsiėmimų vyks lauke, gamtoje.“

Grįžtant į mokyklas visi mokytojai prašomi profilaktiškai testuotis. „Kadangi ne visi kontaktiniu būdu dirbsiantys pedagogai paskiepyti abiem vakcinos nuo koronaviruso dozėmis, jiems reikėtų prieš grįžtant į darbą pasitikrinti“, – sakė V. Kalinas. Jis pasidžiaugė Meno mokyklos mokytojų sąmoningumu, noru grįžti į darbą – sužinoję, kad antaujinamas neformalus švietimo ugdymas, pirmąją dieną testavimuisi užsiregistravo 40 darbuotojų.

Kaip informavo vedėjas, švietimo įstaigų ir kitų švietimo teikėjų, vykdančių ikimokyklinio, priešmokyklinio, pradinio, pagrindinio, vidurinio ugdymo, profesinio mokymo programas, darbuotojai bei asmenys, teikiantys valymo ir (ar) maisto tiekimo paslaugas ir turintys tiesioginį (nuolatinį ar laikiną) kontaktą su mokiniais ar studentais, registruojasi Karštosios koronaviruso linijos telefonu 1808 serologiniam testui, kuris atliekamas Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centre.

Tokie tyrimai nereikalingi asmenims, kurie yra persirgę koronavirusu ir nuo teigiamo PGR arba antigeno testo rezultato praėjo mažiau nei 90 dienų; turi koronaviruso serologinio antikūnų testo teigiamą rezultatą, jei praėjo mažiau nei 60 dienų; paskiepyti vakcina nuo koronaviruso pagal pilną skiepijimo schemą mažesniu nei 90 dienų laikotarpiu.

Jei asmuo yra gavęs tik vieną vakcinos dozę, jis registruojasi serologiniam antikūnų testui ir esant teigiamam atsakymui, 60 dienų jokių tyrimų nebeatlieka.

Asmenims, kuriems atlikus serologinį testą antikūnų nerandama, taip pat reikia atlikti antigeno testą, registruojantis telef. 1808.

Praėjusią savaitę rajono mokyklų bendruomenės vykdė apklausą, ar pradinių klasių mokinių tėvai norėtų, kad jų vaikai grįžtų į mokyklas, ar sutiktų periodiškai testuotis kaupinių metodu. Pasak V. Kalino, tam pritarė apie 50 proc. apklaustųjų.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas