Asociatyvi nuotrauka.

Įvairūs

Iš klevų ir beržų jau teka sula

Ilgėjant dienoms ir vis labiau šildant saulės spinduliams, žemė ir visa, kas gyva, įšyla, atbunda po žiemos miego. Iš klevų ir beržų jau teka sula.

Lietuviai ją vertina nuo seno. Gerdami sulą, žmonės atsigaudavo po ilgos žiemos, jausdavo artėjantį pavasarį, bundančią gamtą.

Aplinkos apsaugos departamentas primena, kad valstybei priklausančioje žemėje sulą leisti galima iš ne plonesnių kaip 20 cm skersmens medžių, kurie bus kertami ne vėliau kaip po 5 metų. Jei medžiai bus nukirsti ne vėliau kaip po metų, sula gali būti leidžiama ir iš plonesnių medžių.

Toje vietoje, kur bus gręžiama skylė, leidžiama nepažeidžiant luobo nudrožti žiauberį. Skylės sulai leisti gręžiamos ne aukščiau kaip 1 m nuo žemės paviršiaus. Skylių skersmuo neturi viršyti 2 cm, o jų gylis medienoje – 3 cm. Tarpai tarp išgręžtų skylių turi būti ne mažesni kaip 10 cm. Baigus leisti sulą, skylės turi būti užkemšamos.

Privačios žemės savininkams, leidžiantiems sulą asmeniniam naudojimui, apribojimai netaikomi. Asmenims, ketinantiems leisti sulą privačioje žemėje, tai leidžiama tik gavus žemės savininko sutikimą.

Laukinės augalijos išteklių naudojimas pažeidžiant nustatytą tvarką užtraukia baudą asmenims nuo 10 iki 30 eurų.

Kuriuos medžius, augančius valstybei priklausančioje žemėje, planuojama kirsti, gali pasakyti miško, žemės ar želdynų ir želdinių savininkai, valdytojai ar naudotojai.

Medžių sula neretai vadinama pavasarine Dievo dovana, energijos eliksyru. Tai savotiškas maistinių medžiagų, susikaupusių medžių šaknyse, tirpalas, nes medžiai iš žemės traukia vandenį su jame ištirpusiais mineralais, angliavandeniais, vitaminais. Pavasarį šis tirpalas ima judėti ir yra perduodamas po žiemos atsigaunančio medžio vainikui. Sula pradeda bėgti, kai vidutinė paros temperatūra pakyla iki 4–6° C. Tuomet medžio syvai tinkami gerti. Tokia sula bėga 1–3 savaites. Tamsūs klevų kamienai greičiau įkaista nuo pirmųjų saulės spindulių, todėl klevų sula pradeda tekėti maždaug savaite anksčiau nei beržų. Sulą tekinti galima beveik iš visų medžių, tačiau maistui naudojama tik beržų ir klevų sula, nes kitų medžių syvai yra kartoko skonio. Klevų sula yra saldesnė – ji turi apie 4 proc. cukraus, o beržų – tik apie 1 proc.

Teigiama, kad sula gerina medžiagų apykaitą, stiprina imunitetą, iš organizmo šalina toksinus, šlakus.

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas