Automatizuotas skirstymas.

Aktualijos, Naujausi

Lietuvos pašte pradėjo veikti išmanusis skirstymas

Kovo 1-ąją Lietuvos paštas naujajame Vilniaus logistikos centre pilnai perėjo prie išmanaus skirstymo. Nuo šiol didžioji dalis siuntų bei laiškų yra skirstoma automatizuotai, skirstymas tapo centralizuotu. Šie modernūs pokyčiai palies ir Ukmergės pašto skyriaus veiklą.

 

Kas keičiasi gyventojams?

„Automatizuotas skirstymas yra ilgai lauktas pokytis, kuris leis užtikinti ne tik šiuolaikiškas pašto paslaugas, bet ir geresnę paslaugų kokybę. Tai yra didžiausia Lietuvos pašto investicija per visą Nepriklausomybės laikotarpį. Vykstant dideliems pakitimams pereinamuoju laikotarpiu gali pasitaikyti laikinų nesklandumų – iš anksto už juos atsiprašome klientų“, – sako Lietuvos pašto Tinklo direktorius Jonas Sadauskas.

Pranešime nurodoma, kad vienas pagrindinių pokyčių, kurį gali pajusti gyventojai, tai pasikeitęs laiškininkų ar kurjerių pristatomų laiškų, siuntų bei prenumeratos pristatymo laikas – dėl pasikeitusių logistinių procesų jis gali būti šiek tiek vėlesnis. Perėjus prie automatizuoto skirstymo, itin svarbia sėkmingos laiško ar siuntos kelionės sąlyga tampa teisingas adreso nurodymas, todėl gyventojai raginami naudotis Lietuvos pašto savitarna, kur formuojant siuntas bei laiškus įsivelia mažiau netikslumų, iš karto sukuriamas siuntos lipdukas.

Su kai kuriais nežymiais pokyčiais gyventojai jau spėjo susipažinti anksčiau. Vienas tokių – jau nuo rudens kiekvienas laiškas ar siunta yra žymima lipdukais su BAR kodais, kuriuos ir skenuoja nuo šiol skirstyme pilnai naudojami išmanieji įrenginiai.

„Dėl centralizuoto ir automatizuoto siuntų skirstymo nebelieka poreikio regionuose skirstyti siuntas rankiniu būdu, todėl kovo mėnesį Lietuvos paštas atsisveikins su darbuotojais, dirbančiais skirstymo srityje. Svarbu pastebėti, kad darbuotojų skaičiaus mažėjimas nepalies klientus aptarnaujančių darbuotojų skaičiaus ir jų teikiamų paslaugų kokybės – laiškininkai bei pašto skyriuose dirbantys klientų aptarnavimo specialistai dirbs įprastai“, – teigia Lietuvos paštas.

Darbą atlieka išmanūs įrenginiai

Naujo Vilniaus logistikos centro statybos buvo pradėtos 2019 m. rugpjūčio pabaigoje – būtent jame vyksta svarbiausi skirstymo procesai. Iki šio projekto įgyvendinimo Lietuvos paštas buvo paskutinysis paštas Europoje, kuriame siuntos skirstytos rankiniu būdu.

Naujajame logistikos centre dirba trys skirstymo įrenginiai. Lapkritį buvo nuspaustas pirmojo konvejerio „starto“ mygtukas – juo pradėtos skirstyti siuntos iki 5 kg. Per valandą šis konvejeris gali išskirstyti iki 12 tūkst. siuntų. Antrasis, įspūdingo dydžio – jam logistikos centre paskirta atskira apie 2 500 kv. m patalpa, konvejeris skirsto siuntas iki 30 kg. Dirbdamas pilnu pajėgumu per valandą šis konvejeris gali išskirstyti 7 tūkst. siuntų, jos ant konvejerio gali judėti net 240 krypčių. Šiuo konvejeriu skirstomos LP EXPRESS siuntos, t. y. tos, kurios keliauja paštomatais bei yra pristatomos kurjerių. Išmaniais įrenginiais skirstomi ir laiškai – jie skirstomi dviem mašinomis, kurios per valandą gali išskirstyti net 50 tūkst. laiškų.

Skirstymo proceso siuntos bei laiškai važiuoja tam skirta linija, eigoje įrenginys siuntą ar laišką pasveria, pamatuoja tūrį, nuskaito brūkšninį kodą ir nukreipia reikiama kryptimi, pagal numatytą tolimesnį siuntos ar laiško maršrutą – siuntų skirstymo konvejeriai turi po kelis šimtus atvadų, kuriais atkeliauja siuntos, išskirstytos jau iki konkrečią apylinkę aptarnaujančio laiškininko, kurjerio ar paštomato.

Centralizuoti procesai

Išmanieji įrenginiai siuntas bei laiškus leidžia išskirstyti iki galutinio taško – iki laiškininko ar kurjerio, kuris siuntą ar laišką pristato gavėjui. Toks cent-ralizuotas procesas taip pat yra didelis pokytis. Jeigu anksčiau siunta buvo skirstoma keliuose skirtinguose taškuose, dabar iki galutinio gavėjo adreso ji bus išskirstyta Vilniaus logistikos centre. Dėl to sumažėjo ir tarpinių logistikos taškų skaičius – vietoje visoje Lietuvoje buvusių 40 liko tik 10.

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas